Skip to content

**** ****

LOAD"COM64.NET",8,1

Emulaattorit

Commodore 64 – ”emulointi”.

Johdatus emulaattoreiden maailmaan.

Mikä kumma sitten on emulaattori? Emulaattorin suomennos on hivenen konstikasta, mutta käytettäköön siitä vaikkapa mukautujaa taikka matkijaa. Wikipediasta lainattuna: ”Emulaattori on tietokoneohjelma tai laitteistolaajennos, joka mahdollistaa ohjelmien ja joskus myös laitteiden käytön muunlaisella tietokoneella tai käyttöjärjestelmällä kuin mille ne on alun perin tarkoitettu.”

Yleisimmin emulaattorilla ymmärrettäneen nimenomaan PC-koneissa tai moderneissa kännyköissä tapahtuva toisen koneen matkimista.

Innokkaat harrastajat ovat koodanneet lukuisia vahoja koneita jäljitteleviä emulaattoreita. Lähes kaikille tunnetuille 8-bittisille koneille löytyy omansa useille koneille jopa lukuisia eri harrastajien vääntämiä tuotoksia. Myös 16-bittisiä kotikoneita (Amiga 500 ja Atari ST etc) varten löytyy omat emulaattorinsa ja lisäksi monille vanhoille pelikonsoleille esim: Nintendo NES, Atari, Sega Master System, MegaDrive, Super Nintendo etc. löytyvät omat emulaattorinsa.

Mihin sitten voin käyttää emulaattoria?

Emulaattorilla voi tehdä lähes samat asiat kuin alkuperäiselläkin koneella. Monilla voi sujuvasti ohjelmoidakin ja ajaa erilaisia hyötyohjelmia, sekä ennen kaikkea pelejä. Peleistä ja hyötyohjelmista on liikkeellä runsaasti kasetti- ja levy-imageja eli näköistiedostoja johon on tallennettu koko sisältö ja rakenne massamuistista. Huomioitavaa on, että kaikki netissä liikkeellä olevat pelit eivät ole siellä laillisesti! Paljon on pelinimikkeitä, joita alkuperäisten tekijöiden toimesta ei hallinoida mitenkään, joten kyseessä on enemmänkin moraalinen näkökanta. Onneksi myös osa vanhoista peleistä on laskettu julkaisijan tai oikeudenhaltijan toimesta vapaaseen levitykseen ja näitä voit kopioida emulaattorin ruoaksi mielin määrin. Toisessa ääripäässä onkin sitten tietyt pelinimikkeet, joiden oikeuksia vahditaan mustasukkaisesti.

Commodore 64 emulaattorit PC:lle ja Mac:lle

Koska sivustoni on Commodore 64-henkinen on aiheellista esitellä muutamalla sanasella tunnetuimmat C-64 emulaattorit. Commodore 64:n ROM on vapaasti liikkeellä, joten kaikkien tunnetuimpien emulaattoreiden mukana on koneen ROM ja ne ovat valmiita sellaisenaan käyttöön ilman lisäkikkailua.

VICE

Tunnetuin ja myöskin yksi helppokäyttöisimmistä emulaattoreista apinoimaan Commodore 64:n sielunelämää on VICE. Kyseessä on freewarena levitettävä emulaattori, josta löytyy lukuisia eri versioita yhtä monelle eri käyttöjärjestelmälle.
VICE ei pelkästään emuloi Commodore 64 vaan bonuksena se apinoi myöskin muitakin Commodoren koneita kuten: C-128, VIC-20, Commodore PET ja ”CBM2”.

VICE:lla onnistunee karkeasti arvioiden saada pölkyttämään lähes 97% Commodore 64:lle julkaistuista pelinimikkeistä ja loput vähäiset nikottelevat pelit potkaistaan eloon käynnistämällä valikosta ns. ”True Emulation”, jolloin VICE matkii pelin latautumista kirjaimellisesti.
VICE-emulaattorissa on erinomainen tuki SID-piirille, joten pelatessasi peliä kuulet myös alkuperäiset äänet kuten ne pitääkin kuulua. Lisäksi peliä voit ohjastaa joko näppäimistöltä tai vaikkapa PC:n peliohjaimella.

C64 Forever!

Tuoreimpia tulokkaita Commodore 64-emulaattoreiden laajassa rintamassa tottelee nimeä C64 Forever! Kyseessä on VICE-emulaattoriin pohjautuva kaupallinen tuote, jonka on toteuttanut pulju nimeltään Cloanto, joka pulttasi parannellun ja helppokäyttöisen käyttöliittymän VICEn päälle. Kohtuulliseen 20 taalan hintaan saa siis varsin hiotun C64-emulaattorin, jonka mukana seuraa myös liuta valmiiksi optimoituja ja asennettuja pelejä ja demoja. Osa vannoutuneista harrastajista nosti äläkän Cloanton tekeleestä sillä pohjalla tosiaan hyödynnetään VICE-emulaattoria.- Niin tai näin, niin C64 Forever! on etenkin aloittelevalle aiheeseen tutustuvalle varsin helppo tapa astua emulaattorien ja Commodore 64:n ihmeelliseen maailmaan.

CCS64

Toinen varteenotettava C-64 emulaattori on Per Håkan Sundellin CCS64 eli C-64 emulaattori PC:lle. CCS64 on hivenen toisella tavalla lähestyttävä tuotos kuin VICE, mutta ajaa asiansa erittäin hyvin. CCS64 on sharewarea toisin kuin VICE joten pienen maksun joudut tästä tekijälleen suorittamaan. Tätä artikkelia päivittäessäni (2009) huomasin, että emulaattoria kehitetään edelleen, jonka ilolla pistin merkille.

Power 64

Power 64 on emulaattori Power Macintosh – käyttäjille. Ominaisuudet ovat varsin riittävät emuloidaksesi C-64:ä Macintosh koneessasi. Itselläni ei valitettavasti tästä emulaattorista ole kokemusta, koska en Macia omista.

Frodo

Frodo lukeutuu myös toimiviin ja monipuolisiin Commodore 64-emulaattoreihin. Se on varsin varteenotettava ilmainen vaihtoehto ja toisaalta myös tietyille alustoille ainoa vaihtoehto. Frodo muistuttaa läheisesti Power 64 – emulaattoria.

Mac 64

Mac64 on nimensä mukaisesti emulaattori Mac-koneille. Seuraamalla ylläolevaa linkkiä päädyt Funetin-arkistoon, josta löydät ohjelman nimellä: mac64-04.hqx

C64s

C64s on ensimmäisiä kuusnepaemulaattoreita ja tuolloin kaupallinen tuotos. Nykyisestä emulaattorin tilasta en tiedä mitään eli ohitetaan tämä maininnalla, että tällainenkin on olemassa

Hoxs64

Hoxs64 on DirectX hyväksikäyttävä Windows XP ja Vistassa pelittävä emulaattori. Toimii kuin junan vessa vakaasti ilman suurempia ongelmia.

PC64

PC64 on ilmainen emulaattori, jonka lähdekoodit ovat vapaasti saatavilla. Jo iäkäs tuotos, mutta asiansa ajava perusemulaattori.

Win64

Win64 on nimensä mukaisesti C-64 emulaattori Windowsille. Kyseessä on ikävä kyllä kaupallinen(?) emulaattori, joten tämänkin voinee ohittaa sulavasti maininnalla.