Navigation
- Artikkelit
- Foorumi
- FAQ
- RaivoGalleria©



Hae sivulta:




Alkuun | Foorumi | Blogi | FAQ | Tuoteseloste

FAQ eli Usein Kysytyt Kysymykset.

Commodore-sivustollani vieraillessasi saattoi jokin asia jäädä epäselväksi ja askartelemaan kysymysmerkkinä mieleesi. Yleisimpiin kysyttyihin kysymyksiin koostin tämän pienimuotoisen kirjallisen esityksen.

K:Mikä ihme on Commodore Webring?
V:Commodore Webring oli aikoinaan keskeinen osa com64.net-sivustoa. Olen äskettäin luopunut kyseisen rinkulan ylläpidosta, koska aika ei enää yksinkertaisesti riittänyt tämän laahjahkon järjestelmän ylläpitämiseen, joten tällä sivustolla ei Commodore Webring-aihetta enää käsitellä.

K:Mikäs sitten on tämä Commodore 64?
V:Commodore 64 on tunnetuimpia ja legendaarisimpia kotitietokoneita 80-luvulta. Kone oli ja on edelleenkin äärimmäisen suosittu sekä meillä, että maailmalla. Vielä nykyäänkin laitteella on vankka käyttäjä- ja ihailijalaumansa. Commodore 64 pohjautuu MOS 6510 keskussuorittimeen ja ääntä laitteeseen tuottaa SID-piiri eli Sound Interface Device MOS 6581 (uudemmissa malleissa SID 8580) ja graafisesta ulosannista vastaa VIC-grafiikkapiiri - Video Interface Controller MOS 6566. Voit tutustua lähemmin Commodore-koneisiin ja Commodore 64:n sivustoni artikkeli-osion kautta.

K:Okei, okei! Sait ylipuhuttua. Mistä voin hommata oman Commodore 64:n?
V:Olet erittäin onnellisessa asemassa, sillä koneita on vielä kosolti liikkeellä eikä hinnatkaan huimaa päätä. Peruslaitteiston voi saada suht edullisesti. Etsinnässä pääsee sujuvasti alkuun vaikkapa nettihuutokauppojen listoja selailemalla. Nettihuutokauppojen lisäksi suosittelen tutustumaan paikallisen kirpputorin tai kierrätyskeskuksen tarjontaan, joista silloin tällöin saattaa koneen itselleen löytää. Halutessasi kokeile onneasi myös Commodore-Foorumillamme, jonne voit jättää osto-ilmoituksesi. Aloittelevaa ostajaa varten olen foorumin jäsenistön suosiollisella avustuksella laatinut pienoisen hintaoppaan Commodore-laitteille ja malliopas yrittää selvittää eri Commodore 64-mallien eroja.

K:Millä olet tehnyt tämän sivuston? Front Pagella?
V:Puhtaasti käsipelillä naputtaen käyttäen apuna mm: ilmaisia ohjelmia: Araneae, GIMP, Bluefish.

K:Sulla on kovasti kirjoitusvirheitä täällä.
V:Myönnän syyllisyyteni ja pahoittelen surkeahkoa kirjallista ulosantiani, joka saattaa paikka paikoin olla hieman kankeaa tai äidinkielen taiteen sääntöjen vastaista ja joissain kohdin saatan tehdä selkeitäkin kirjoitusvirheitä ja kielellisiä tyylirikkoja, mutta elämä on silkkaa oppimista ja kirjoittaminen on allekirjoittaneelle ikuista opiskelemista. Kieliasu yms. virheitä pyrin "ratsaamaan" niin paljon kuin suinkin niitä havaitsen, mutta pilkkuvirheistä ja muistakin kirjallisista kämmeistä voi kurittaa vaikkapa palautelomakkeen kautta.

K:Onko laillista imuroida emulaattoreille levy- ja kasetti-imageita?
V:Tämä onkin hieman kaksipiippuinen juttu. Lain kirjainta noudattaen kyseisten "image-tiedostojenkin" kohdalla pätevät tekijänoikeudet ellein toisin mainita. Näin ollen lataaminen on yksiselitteisesti laitonta. Kuitenkin monet tahot ovat antaneet julkaisemsa pelit ja ohjelmat vapaaseen levitykseen.

K:Minulla on myynnissä vanha kotitietokone / laite X. Olisitko kiinnostunut sen ostamaan?
V:Tällä hetkellä oman kokoelmani ns. kipuraja on ylittynyt eli uusia laitteita en ole kiinnostunut ostamaan. Pistä laitteesi myyntiin, joko nettihuutokauppaan tai tarjoa sitä Commodore-Foorumillamme, jonne voit jättää myynti-ilmoituksesi.

K:Miten oikein näitä kasetti- ja levy-imageita .d64, t64, prg ja tap käytetään?
V:Kyseessä on levykuva, johon on tallennettu koko sisältö ja rakenne massamuistista (kasetti, levyke tai moduuli). Kyseiset tiedostot voidaan sopivilla apuohjelmilla muuntaa alkuperäisen Commodore 64-laitteen ymmärtämään muotoon tai vaihtoehtoisesti niitä voidaan ajaa emulaattorilla vaikkapa PC:llä tai nykyään jopa Symbian- tai Pocket PC-pohjaisella laitteella. Commodore-emulaattoreista tunnetuimpia on VICE. Lisää opastusta emulaattoreista löydät artikkeli-osiosta.. Milenkiintoisia pelkästään emuloimiseen tarkoitettuja käsikonsoleitakin löytyy markkinoilta. Tunnetuimmat laitteet lienee: GP2X ja Dingoo A-320
.
K:Onko mitään keinoja siirtää näitä .d64, t64, prg ja tap tiedostoja C-64lle?
V:Edellisessä kysymyksessä aihetta hieman sivuttiin eli on mahdollista. Helpoiten tiedostojen siirto onnistunee vaikkapa 64NET kaapelin avulla tai vaihtoehtoisesti x1541-kaapelilla. 64NET-kaapelin avulla saat kytkettyä C-64:n levyaseman PC:n. Jos et omista C-64:n levyasemaa on x1541 (xe1541) kaapeli erinomainen vaihtoehto, jonka avulla saat C-64:n kytkettyä PC:n ja apuohjelmalla voit pistää PC:n matkimaan C-64:n levyasemaa. Jos jostain syystä kaapelin tekeminen tuottaa vaikeuksia tai et halua edes ostaa sellaista on vielä vaihtoehtona siirtää pelit kasettiasemalle. Lyhyt kuvaus toimenpiteestä löytyy kirjoittamastani artikkelista. Commodore 64:n nykaikaisiin lisälaitteisiin pääset tutustumaan foorumimme threadista: C64:n nykyaikaiset lisälaitteet


Jäikö jokin edelleen epäselväksi. Kysy asiasta Commodore-Foorumilla!









Copyrights© 2002-2011 Janne Heinikangas - com64.net & Commodore-Foorumi
Commodore is Registered trademark of Commodore International Corporation
- All trademarks, logos and copyrights on this page are owned by their respective owners -

Taistelemme Spammia Vastaan!