Skip to content

**** ****

LOAD"COM64.NET",8,1

Sony PS Vita – Ultimaattinen monikäyttökone


PS Vita tuo Sonyn myyntimenestykseltään laimeaksi jäänyt käsikonsoli tuli tiensä päähän vuonna 2019 kun valmistus lopetettiin ja viimeisiä nauloja isketään parhaillaan arkkuun, kun laitteen pelikauppaa ollaan sulkemassa tai suljettuhan se jo on, mutta hankkimansa pelit pystyy yhä laitteelle lataamaan.

Mikä Vitasta sitten tekee kutkuttavan alustan etenkin retropeliharrastajalle on Henkaku eli jailbreak. Henkaku mahdollistaa mm. homebrew-sovellusten ajamisen laitteessa. Tämä avaa huikeat mahdollisuudet laajentaa laitteesta ultimaattinen monikäyttökone sillä Vitassa on riittävästi jerkkua pyörittämään sujuvasti useampiakin emulaattoreita.

Oma kokoonpanoni

Olen valjastanut oman Vitani monikäyttöiseksi pelilaitteeksi. Retopelaaminenhan on parhaimmillaan aidolla raudalla, mutta joskus helppokäyttöisyys ja vaivattomuus ajavat sen edelle. Mikäpä sen mukavampaa kuin pötkötellä sängyllä ja vaikkapa pelata erä Nintendo NES Bomberman 2:a tai Commodore 64:n Monty on The Run:a

Henkakun myötä avautuu valtava pelivalikoima käden ulottuville. Vitan lisäksi Sony PSP ja PSX, sekä lukemattommat emulaattorit.

Oma kokoonpanoni käsittää Adrenalinen, joka avaa tuen Vitan edeltäjän Sony PSP:n ja PSX peleille. Tämän lisäksi koneestani löytyvät montaa alustaa tukeva RetroArch, jolla emuloin mm. Atari 7800, Atari Lynx, Bandai Wonder Swan Color, Commodore 64, DOS, Neo-Geo, MAME (200 ja 2003), PC Engine / TurboGrafx / SuperGrafx, Nintendo GameBoy Advance, GameBoy Color, GameBoy, Nintendo NES, Nintendo SNES, Sega 32x, Sega Game Gear, Sega MegaDrive, Sega Master System, Sharp X68000 ja NeoGeo Pocket Color. Näiden lisäksi RetroArch kykenee emuloimaan lukuisia muitakin alustoja, mutta itselleni edellä mainitut ovat olleet riittävät.

RetroArch olisi moneen varsin riittävä, mutta olen näiden lisäksi asentanut yksittäisten laitteiden emulaattoreita. Näitäkin on varsin kattava valikoima, mutta omissa kokeiluissa seuraavat ovat muotoutuneet suosikikseni.

  • Vice Vita – Tyylikäs ja monipuolinen Commodore 64 emulaattori
  • SMS Plus Vita – Sega Master System / Geam Gear
  • realboy – GameBoy / GameBoy Color
  • mGBA – Nintendo GameBoy Advance
  • HandyVita – Atari Lynx
  • uae4all2 – Commodore Amiga
  • NeopopVita – Neo Geo Pocket ja Neo Geo Pocket Color
  • PFBNeo – mm. Neo-Geo
  • ZX Vita – Sinclair ZX Spectrum

Eikä tässäkään vielä kaikki! Vitalla on aktiivinen harrastajakunta ja koneelle julkaistaan lukuisia harrastajien tekemiä käännöksiä. Mainittakoon vaikkapa porttaukset peleistä: Sonic 1 ja 2, Super Mario Bros, Doom, Quake I-III, Duke Nukem 3D, Mario Kart etc.

Emulaattoreiden ja pelien lisäksi Vitalle on värkätty monenmoisia lisäosia, joilla laitetta voi virittää mieleisekseen. Alkuun näiden kanssa pääsee asentamalla AutoPlugin II – lisäosan, jonka kautta onnistuu monenlaisten lisäosien asentaminen. Itse suosittelen hankkimaan myös SD2Vita-adapterin, joka mahdollistaa isomman muistikortin asettamisen laitteeseen, Vitahan käyttää muistikorttina omaa Sonyn muistikorttityyppiä, mutta,SD2Vitalla laitteeseen saa tavallisen SD-kortin.

Lisäosista Vitallani hyrräävät ainakin edellä mainittu AutoPlugin, sekä Adrenaline ja Vita Shell, HomeBrew Browser, PSP HomeBrew Browser, PKGj, Home Screen Restore, TF Card Plugin Tool, EasyVPK, Adrenaline Updater, Crash Dump Delete, Fingerprint, Game Shrinker, Track Plugin etc. Näistä lisäosista löytyy paljon infoa sekä AutoPlugin, että Homebrew Browserin kautta.

Kattava HomeBrew-katalogi löytyy osoitteesta:
https://vitadb.rinnegatamante.it

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Categorized as: Emulaattorit | Sony PS Vita



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.