Olen rikollinen?

Navigation
- Pääsivulle
- Commodore
- Epyx Games
- C-64 Emulaattorit
- Työkalut
- Teknistietämystä
- C-64 tänään?
- C-64 Ohjelmointi

Muut 8-bittiset:

- Sinclair
- MSX-Standardi
- Sharp
- Atari & Amstrad


Hae sivulta:
Alkuun | Foorumi | Blogi | Palaute | Tuoteseloste

VICE - Perusopas.


Usein on kyselty ohjeistusta VICE-emulaattorin asentamiseen sekä käyttökuntoon saattamiseen ja käyttämiseen. Tämä pienehkö oppaan tapainen koettaa valottaa VICE-käytössä alkuun.


VICE - Verastile Commodore Emulator on GNU-lisenssin alainen Commodore 64-, VIC-20-, PET-, C-128- ja CBM-II-koneita emuloiva emulaattori. VICE on ehdottomasti yksi parhaimpia vastaani tulleista emulaattoreista, josta löytyy versio lähes kaikille kuviteltavissa oleville käyttöjärjestelmille ja alustoille: Unix, MS-DOS, Win95/NT, OS/2, Acorn RISC OS, BeOS. Apple Macintosh, Microsoft Xbox, Dingoo A-320, Sony Playstation 2 ja PSP, GP2X tc.

Alkuun pääseminen.

Ensimmäinen toimenpide on ladata VICE itselleen.
Listalta valitaan käyttöjärjestelmääsi vastaava versio. Tässä ohjeessa käsitellemme VICE:n asentamisen sekä Windows, että Linux-järjestelmille. Sivustoni C-64 emulaattorit - osiosta löydät linkit muille alustoille. Muille järjestelmille asennus on kullekin hivenen erilainen, mutta varsinainen VICE:n asetusten määrittely on kaikille verisoille yhtenevä.


Windows-asennus.

  • Lataa viimeisin Windows-versio täältä.
  • Pura lataamasi ZIP-paketti mieleiseen hakemistoon, vaikkapa C-64.
  • Siirry kohtaan VICE-asetusten säätäminen.


Linux-asennus.

Linux-asennus tapahtuu lähdekoodista kääntäen tai lataamalla RedHat-pohjaiselle järjestelmälle RPM-paketti jolloin kääntämistä ei tarvita. Näinollen järjestelmässäsi tulee olla GCC tai yhteensopiva kääntäjä. Ajaaksesi VICE:a järjestelmässäsi tulee olla X-Window system version 11 R5 tai uudempi
Kääntäminen: Ohjeessa käsitellään vain kääntämisen perustoimet. Suosittelen lämpimästi lukaisemaan lähdekoodi-paketista löytyvän Install dokumentin!
  • Pura lataamasi lähdekoodi-paketti kotihakemistoosi.
  • Aja hakemistossa jonne lähdekoodin purit komento ./configure
  • Kun configure on suoritettu loppuun anna käntämiskomento make
  • Lopuksi komennat make install
  • ...ja kääntäminen on sillä selvä


VICE-asetusten säätäminen.

Kun asennus on suoritettu onnistuneesti on VICE toimintakunnossa. On aika tehdä muutama perusasetus, jotta matkasi emuloinnin ihmeelliseen maailmaan olisi miellyttävä kokemus.


[img]VICE-Pääikkuna

Etenemme askel askeleelta asetusten säätämisessä. Käsittelemme perusasetukset ja jätämme manuaalin huoleksi hieman erikoisemmat viritykset.

Valitse kuvan mukaisesti Joystick Settings: Settings -> Joystick settings...

[img]Joystic-asetukset

Eteesi aukeaa ao valikko, josta voit määritellä millä menetelmällä Commodore 64:n peliohjainta emuloidaan. Vaihtoehtoina ovat PC:n näppäimistö tai peliohjain. Jos valitset peliohjaimen voit Calibrate-namiskasta kalibroida ohjaimesi emulaattorille soveliaaksi. Puolestaan asetuksilla Config Keyset A ja B pääset valitsemaan näppäimet joystick-emulaatioon.

[img]Joystick-asetukset

Varmista, että kohdasta: Options on Video Cache, Sound Playback, Enable Joy Keys, True Drive Emulation ja Virtual device traps valittuna.

[img]Muut-asetukset

Jos haluat ajaa emulaattoria isommassa ikkunnassa ruksita -> Options -> Double size.

[img]Double-Size

Nyt ovat perusasetukset kunnossa ja pääsemme testaamaan toimivatko pelit.

Valitse kohdasta File -> Autostart disk/tape image...

[img]Double-Size

Valitse joko disk image files (pääte .d64) ja klikkaa Attach

[img]Ladataan Disketti-image

...tai vaihtoehtoisesti kasetti-tiedosto eli Tape image files (pääte .prg .t64 .tap .p00) ja klikkaa Attach.

[img]Ladataan Tape-image

Hetken odoteltuasi tulee eteesi, jos latasit kasetti-imagen alla olevan tyyppinen kuva ja vilkkuva prompt. Kirjoita tähän run ja paina enter Disk imagelta ladattaessa tätä vaihetta ei tarvita vaan peli käynnistyy yleensä automaattisesti.

[img]Lataus vaihe kasetilta

Wohoo! Peli on käynnissä!!!!! Voit nyt onnitella itseäsi ja aloittaa paistettujen punaisten tomaattien kylmäverisen lahtaamisen.

[img]Viimeinkin käynnissä!

Kuinkas sitten kone "resetoidaan" niin, ettei VICE-emulaattoria tarvitsisi sulkea. Se onnistuu varsin helposti. Valitse kohdasta File -> Reset Hard tai Soft

[img]Reset!

Jos vastaasi tulee peli joka on useammalla "levyllä" ja pelin aikana sinua pyydetään vaihtamaan levyä onnistuu se näin: Valitse File -> Attach disk image ja eteesi avautuvasta avaa dialogista valitset vain sen pyydetyn disketin imagen - yleensä image on nimetty tyylin summergamesdisk1 summergamesdisk2 etc.

[img]Levyn vaihto!

Viimeisenä muttei vähäisimpänä esittelemme kuinka ladata modulit (.crt - päätteiset tiedostot) Valitse kohdasta File -> Attach cartridge image -> CRT Image valitse listalta crt päätteinen tiedosto ja valitse Open. Jos sinulla oli ennestään jokin peli käynnissä tarvitsee kone ensin resetoida ennenkuin moduli käynnistyy. Kun olet pelannut kylliksi muista valita File -> Detach cartridege image ja toteuta vielä lopuksi resetointi.

[img]CRT-lataus!


Näillä kuvatuilla perusohjeilla tulee VICE:n kanssa varmasti tutuksi ja mikä tärkeintä pääsee pelailemaan...Copyrights© 2002-2009 Janne Heinikangas - com64.net & Commodore-Foorumi
Commodore is Registered trademark of Commodore International Corporation
- All trademarks, logos and copyrights on this page are owned by their respective owners -