Kuusnelonen, kuuslankku, kuusnelkku, kuusnepa, ceekuusnelonen.. No eli Commodore 64 – rakkaalla lapsella on monta nimeä! Tämä kyseinen 1982 julkaistu kotitietokone on maailman kaikkien aikojen myydyin tietokonemalli ikinä. Commodore Business Machinesin julkaistua tietokoneen aina sen valmistamisen päättymiseen saakka vuonna 1993, ehdittiin mallia myydä arviolta jopa 17-30 miljoonaa kipaletta.


Suomessa tätä kultakimpaletta kutsuttiin nimellä Tasavallan tietokone, sillä Suomessa sitä myytiin ylivoimaisesti enemmän kuin muualla maailmassa asukasmäärään verrattuna. Kotimaassamme hintaa tälle tietokoneelle tuli noin 3000 markkaa kun se ensimmäisen kerran lanseerattiin keväällä 1984, kun jo joulukuussa loppuvuoteen mennessä laski sen hinta 2500 markan paikkeille. Se, miksi tietokonetta myytiin Suomessa niin kovalla menestyksellä, liittyi vahvasti sen markkinointiin. Kuusnelosta myytiin täysin voimin niin tavarataloissa, lelukaupoissa kuin halpahalleissakin. Tietokoneella pystyi tehdä muutakin kuin pelata ja tuohon aikaan se oli Suomessa suoraan sanottuna oikea valttikortti, sillä pelaamista ja sen kaltaisia viihdykkeitä pidettiin jopa syntisinä. Lisäksi Commodore 64 tuotiin markkinoille juuri oikeaan aikaan, sillä samankaltaisia tietokoneita ei moisella hinta-laatu-suhteella tuolloin edes löytynyt.

Kaikkien aikojen parhaat kuusnelkku-pelit!


Pelimaailma on muuttunut paljon tähän päivään mennessä, mutta jos kaipaat menneisyyden tuulia ja haluat sukeltaa tämän tietokoneen ihmeelliseen maailmaan, pystyy Commodore 64-tietokoneita hankkimaan yhä tänäkin päivänä esimerkiksi Gigantin kaltaisista nettikaupoista. Tänä päivänä onlinepelit, kuten Kolikkopelit ovat äärimmäisen suosittuja, kun taas Commodore 64:n huippuaikoina pelit olivat osa tietokoneen käyttöjärjestelmää. Yhteensä tälle tietokoneelle on kehitetty jopa 20 000 peliä, joista 5000-10 000 peliä on virallisesti julkaistuja. Sellaisesta määrästä pelejä on hyvin hankala sanoa suorasukaisesti sitä kaikkein suosituinta, mutta mainitkaamme muutama sellainen, joka kuitenkin houkutteli paljon innokkaita pelaajia.

Yksi suosittuja Commodore 64 pelejä on Bubble Bobble, joka on tasohyppelypeli, jossa lohikäärmepoikaset Bob ja Bub yrittävät vangita hirviöitä puhaltamalla kuplia niiden päälle. Kuplien sisään vangitut hirviöt muuttuvat Bobin ja Bubin syötäviksi herkuiksi niiden päälle hyppäämällä. Mieleenjäävä tunnari, kaksinpeli-mahdollisuus ja hyvä pelattavuus olivat tekijöitä Bubble Bobblen menestyksen takana.


Toinen suosittu peli tasavallan tietokoneessa oli Pirates!-niminen peli. Siinä pelaaja pääsi seikkailemaan
Karibianmerelle 1600-luvulla merirosvona. Peliä aloittaessa sai myös valita yksityiskohtia omaan kaapparilaivaansa ja koota oman miehistönsä. Peli oli melkoisen kompleksi ja siihen liittyi sekä ryöstöretkiä, kauppalaivojen kaappaamista ja tuntemattoman suvun etsimistä. Pelin suunnittelija Sid Meier on suunnitellut muun muassa Civilization-pelisarjan.


Kolmas mainitsemisen arvoinen hauska peli on Giana Sisters. Se oli tosin suoraan matkittu kopio Super Mario Bros:sta, joten sen kehittäjät haastettiin nopeasti oikeuteen. Kun tämä tapahtui, oli peli kuitenkin ehtinyt jo levetä piraattiversiona. Vaikkei Giana Sisters millään tavalla pitänytkään sisällään omaperäisiä ideoita, levisi se nopeasti Commodore 64 -pelaajien suosioon!