Komppu kuusnepa – maailman myydyin! 

 

Otsikossa oleva toteamus on totta vielä tänäkin päivänä. Reilun kymmenvuotisen kukoistuskautensa aikana Commodore 64 oli todellakin maailman myydyin tietokonemalli, ja tuota ennätystä tullaan tuskin koskaan lyömäänkään. Kuusnelkku, Kuusnepa, Ceekuusnelonen, C64, Kuuslankku, rakkaallalähinnä viihdekäyttöön suuntautuneella tietokoneella on meillä Suomessakin monta eri nimeä. 80-90 luvuilla eläneillä, tietokoneista ja pelaamisesta innostuneilla nuorilla kyseinen tietokone on varmasti näytellyt isompaa tai pienempää roolia. Ihanan nostalgiset vilunväreet menevät varmasti läpi kehon, kun eteen pärähtää vaikkapa linkin takaa oheinen kuva.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/C64_startup_animiert.gif)

Pelien latauksessa meni usein kahvitauon verran aikaa, mutta tuolloin ei ollut tietoa paremmasta. Tänä päivänä jos jälkikasvu kitisee Pleikka kolmosen pelien lataamisen hitaudesta, voi olla hyvä pitää pieni oppitunti ja kaivaa se kaapin päällä naftaliinissa ollut C64 esiin ja näyttää mallia siitä miten kauan pelin lataaminen oikein kestää. Siinäpä sitä ”kaikki mulle heti nyt” -sukupolvelle ihmettelemistä ja muistutusta että oikeasti Pleikkarin, XBOX360 tai Wiin latausajat ovat naurettavan pieniä siihen mitä ne joskus olivat. Vaikka grafiikoiden ja sisältöjen osalta puhutaan ihan eri sukupolven peleistä.

Näin se maailma muuttuu. Kun ”ennen vanhaan” kännykässä oli hienoa kun ensimmäiset matopelit tulivat, niin tänä päivänä kännyköiden matopeli voisi olla suomalaiskeksintö Angry Birds-peli, jota asennetaan esimerkiksi Nokian puhelimiin jo tehtaalla vakiona. Ja ilmaisena pelinä sen voi ladata netin kautta omaan jollain toisella käyttöjärjestelmällä toimivaan älypuhelimeen. Lause joka 80-luvun alussa olisi kuulostanut melkoiselta scifiltä. Pelien kootkin on räjähtäneet ihan käsiin. Nykyään pelilevyt tuppaavat huutamaan tilanpuutetta ja asennuksetkin vaativat jo useampia kymmeniä gigatavuja kovalevyiltä.

Commodore 64:n pelit olivat aikanaan luonnollisesti erittäin suosittuja. Pelejä tehtiin todella runsaasti ja varmasti jokaiselle pelaajalle muodostui oma suosikkipelien lista. Pelejä oli laidasta laitaan ja niin urheilupelit, seikkailupelit, hedelmäpelit, taistelupelit kuin autopelitkin saivat oman kannattajakuntansa. Jokaiselle pelaajalle varmasti joku näistä peleistä soittaa jonkinmoisia kelloja ja tuo varsin mukavia muistoja mieleen: 1942, Bubble Bobble, Stunt Car Racer, Elite, Last Ninja, Pirates, Great Giana Sisters… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Vaikka Commodore 64 on periaatteessa kuollut ja kuopattu laite, on se käytännössä kaukana siitä. Ahkerat harrastajat pitävät yllä laitteen perinteitä ja erilaisten emulaattorien avulla voit virkistää muistiasi ja pelata näitä nostalgisia klassikkopelejä vaikkapa omalla PC:lläsi. Ja uusimmat puhelimien käyttöjärjestelmät ovat tuoneet emulaattorit myös kännyköihin. Joten mikäli pidät vaikkapa taukoa mobiileista casino-peleistä, tai olet muuten vaan paikassa jossa nykyaikaisen konsolin pelaaminen on mahdotonta, kannattaa ottaa harppaus takaisin menneisyyteen ja kokeilla komppu kuusnepan legendaarisimpia pelejä.