pacman

Nykyiset tietokonepelit ovat visuaalisesti ja äänimaailmansa puolesta huipputasoa, mutta aina ei ole ollut näin. Varhaisten tietokoneiden pelit olivat kyllä viihdyttävää pelattavaa, mutta tietokoneiden tehot eivät vielä silloin riittäneet luomaan nykyisen kaltaista elokuvamaista pelikokemusta.

Vaikka pelit olivat yksinkertaisia ja teknisesti todella alkeellisia, niin monille nämä pelit ovat vielä tänäkin päivänä rakkaita. Vanhat pelit herättävät niitä pelanneissa nostalgian tunteita, ja vaikka ne eivät visuaalisesti häikäisseet saattoi niiden pelimekaniikka ja idea silti olla erittäin koukuttava ja niiden pelaaminen hauskaa. Kuka tietää, monet varhaisista peleistä saattavat toimia osittain nykyisten pelintekijöiden esikuvina, ja niissä käytettyjä ideoita voidaankin jalostaa 2000-luvulle sopivaan muotoon.

Commodore 64 – Pelaaminen voi alkaa

Historian kaikkien aikojen myydyin tietokone on vuonna 1981 julkaistu Commodore-64. Commodore oli ensimmäisiä kotikäyttöön massavalmistettuja tietokoneita kuluttajien kukkarolle sopivaan hintaan, josta varmasti osittain johtui sen suuri suosio. Sen vähittäismyyntihinta oli tuohon aikaan kohtuulliset $595. Osa laitteen suosiosta johtui myös siitä, että toisin kuin kilpailijoiden laitteita jotka sai metsästää elektroniikkaliikkeestä, myytiin C64:ää tavallisissa tavarataloissa. Guinnesin ennätystenkirjan mukaan sitä valmistettiin jopa 30 miljoonaa kappaletta, mutta suurin osa historioitsijoista pitää oikeaa lukumäärää n. 20 miljoonassa.

Commodore-64 on eittämättä kaikkien aikojen helpoiten käytettävä ohjelmoitavissa oleva tietokone. Laitteessa yksinkertainen tekstikäyttöliittymä tervehti pelaajia, ja kasetilla tai lerpulla toimitetun pelin lataaminen oli tehty vaivattomaksi. Latauksen aloittaminen oli helppoa, mutta nopeudella näitä varhaisia laitteita ei ollut siunattu. Pelin lataaminen saattoi kestää muutamista minuuteista jopa kymmeniin minuutteihin, joka nykyisillä vikkelillä tietokoneilla ei tulisi kuuloonkaan.

Prosessoritehoilla 8-bittinen C64 ei juhlinut, ja sen nopeudet olivat 0.985Mhz PAL-mallissa sekä 1.023 Mhz NTSC-mallissa. Muistia laitteesta löytyi 64kB Ram- ja 20kB Rom-muistia. Grafiikoista huolehti VIC-II piiri joka pystyi tuottamaan pienelle 320 x 200 pikselin resoluutioiselle näytölle vain 16 väriä.

Pikakelaus nykyaikaan

Nykypäivän pelaaminen eroaa 80-luvusta kuin yö ja päivä toisistaan. Pelaaminen on muuttanut monessa mielessä muotoaan ja tekniikka on kehittynyt niin valtavasti että pelikokemukset ovat elokuvamaisia. Grafiikkapiirit osaavat nykyään monenlaisia kuvanparannustoimintoja, resoluutioissa puhutaan tuhansista pikseleistä ja vanhat kuvaputkinäytöt on korvattu suurilla LCD-näytöillä sekä videotykeillä. Pelaaminen visuaalisesti ei ole koskaan ollut hienompaa kuin mitä se nykypäivänä on, ja laitteistojen uusi sukupolvi tuo aina jotain uutta tullessaan.

Myös muu suorityskyky tämän päivän tietokoneilla on täysin toista luokkaa kuin 80-luvulla. Prosessoreissa on useampia ytimiä jotka suorittavat laskutoimituksia ja niiden nopeudesta puhutaan Gigahertseissä. Myös keskusmuistin ja kovalevytilan suuri määrä mahdollistaa entistä laajemmat pelit ja vain pelintekijöiden mielikuvitus on rajana. Äänimaailmassa hyvästit on heitetty aikapäiviä sitten lähinnä ärsyttäville piippauksille,ja äänikortit pystyvät nykyään toistamaan kaiken mahdollisen pelien musiikista mahtaviin räjähdyksiin reaaliajassa sekä hyvällä äänenlaadulla. Hyviin kaijuttimiin yhdistettynä äänimaailma tuo viimeisen silauksensa pelaamiseen, ja useamman ympärihuonetta sijoitetun kaijuttimen järjestelmällä on mahdollista luoda tilavaikutelmaa pelaamiseen.

Nykyajan tietoverkot ovet edistyksellisiä ja mahdollistavat kotikoneelta reaaliaikaisen yhteyden jopa toiselle puolelle maapalloa. Tämä on mullistanut myös pelaamista ja verkkopelaamisesta on tullut suosittua. Verkkopelaamisessa on monia hyviä puolia: se on sosiaalisempaa kuin yksinpelaaminen ja ihmisvastustajaa vastaan pelaaminen on usein myös haastavampaa sekä palkitsevampaa. Yksi suosituimmista verkkopeleistä nykypäivänä on pokeri. Pokeria kuten muitakin korttipelejä on pelattu historian pitkä sivu, ja ne ovat aina olleet yksi suosituimmista sosiaalisen pelaamisen muodoista aina villin lännen saluunoista kaveriporukoiden illan istujaisiin. Mutta vasta verkkopelaamisen myötä ne ovat saavuttaneet suurten massojen suosion ja saattaneet ihmiset eri puolilta maailmaa saman pelipöydän ääreen. Laitteiden ja verkkojen kehitys on mullistanut pelaamisen lopullisesti ja tehnyt siitä sosiaalista hupia. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää onlinepokeria.