Kirjoittaja Aihe: Commodore 1541-II -levyasema ongelma  (Luettu 4631 kertaa)

Poissa C64'er

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 74
  • Commodore Rulez!
    • Profiili
Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« : Joulukuu 24, 2015, 14:39 »
Lähestyn täällä seuraavalla ongelmalla.....jos täällä olisi joku sellainen palstalainen joka tietää KAIKEN Commodore levyasemien sielunelämästä.
Aikoinaan yli 10 vuotta sitten yks kavereistani sattui löytämään Uusiotori nimisestä paikasta tuon otsikossa mainitun levyaseman. Kaverini sattui sitten käymään tuossa paikassa ja huomasi tuon levyaseman. Hän sitten soitti mulle, että täällä olisi tuollainen levyasema myynnissä ja 5 euron hintaan, että olisinko kiinnostunut. Tietenkin olin kiinnostunut ja hän sitten osti sen mulle. Testasin levyaseman ja se toimi kaikinpuolin todella hyvin...mitä testailin eri levykkeillä. Ja levyasema oli muutenkin todella siistin oloinen. Avasin levyaseman kannen ja puhdistin R/W -pään.
Tuossa siis alkuinfoa.

Jokunen vuosi sitten ostin kaupasta sellaisen 6-pistokkeisen jatkoroikan jossa on myös katkaisija (joka katkaisee sähköt). Aikaisemmin otin sähköpistokkeen pois seinästä (ed. ei ollunna katkaisijaa) kun en käyttänyt kuusnelosta. Näin siis tein vuodesta 1985 lähtien. :)

Jatkoroikassa on kiinni Monitori (1084S), Commodore 64, 154IC levyasema ja 1541-II levyasema.

Mutta nykyisin tulee käytettyä erittäin harvoin kuusnelosta....saattaa olla muutamia kertoja vuoteen.
MUTTA nyt sitten viime viikon viikonloppuna huomasin, että jatkoroikassa olikin sähköt päällä eli katkaisija oli unohtunut päälle.
Sitä en muista, että milloin viimeksi olen käyttänyt kuusnelosta. Todennäköisesti sähköt olivat laitteisiin päällä useita kuukausija.
Vaikka itse laitteet olivat kiinni.

Ajattelin, että testaan nuo laitteet.
Niin Monitori OK,
C64 OK,
1541C OK.
Mutta 1541-II kun laitoin virrat päälle niin levyasema ei tehnyt alkurutiinia vaan levyaseman punainen ja vihreä ledi paloivat kokoajan sekä kuului se ääni joka pyörittää levykkettä.
Sammutin levyaseman ja laitoin uudestaan päälle. Mutta mitään ei tapahtunut. Ja sama juttu uudestaan muutamia kertoja.

Joten vein levyaseman muuntajan yhdelle tutulle joka korjaa laitteita työkseen (mutta ei ole ns. hajua Commodore maailman sielunelämästä). Hän joutui avaamaan hiukan "väkivalloin" muuntajan pohjan, että pohjakannen saa auki.

Käämit oli massattu hartsin (vai mitä lienee) sisään. Ja jostain syystä ensiökäämin se ohut lanka joka on juotettu pinniin kiinni ja pinniin oli juotettu myös virtajohdon toinen johto.....oli irrallaan. Toinen vastaava oli kiinni siinä jossain kolossa. Hän sai laitettua varovasti tämän irtonaisen pinnin sinne koloon.

Piirilevyn pohja näkyi juotoksineen....mutta toinen puoli eli komponentti puoli olikin sitten massattu sen hartsin tai muun vastaavaan sekaan. Hän mittasi jännitteet kahden regulaattorin sisään menee jotain 21vdc. (Netistä löytyy kytkentäkaavio 1541-II muuntajasta)
5V regulaattorista tulee 5 volttia ja rapiat. Mutta 12V regulaattorista ei tule mitään ulos. Hän totes mulle, että 12V regu on sökö.
Hän sanoi myös, että tuota ON hankala korjata koska KAIKKI komponentit ovat tuon kovettuneen hartsin sisällä. Muuten tuo olisi ollunna helppo korjata. (Vaikka muuntajan pohjan joutui ottamaan vähän rajusti irti niin se säilyi ehjänä ja painettavissa kiinni).

Laitoin muuntajan uudestaan 1541-II levyasemaan kiinni. Niin nyt sitten levyaseman joka pyörittää levykettä....EI pyöri nyt ollenkaan. Ja aikaisemmin pyöri. Omituista? Niin ja kummatkin ledi palavat edelleen yhtaikaa.

Niin että olisiko täällä sellaista virtuoosia joka osaisi selittäisi mulle seikkaperäisesti, että mikähän mahtanee olla vikana?
Ja että onko itse levyasema kunnossa? (jos vaikka jostain löytäisi toisen samanlaisen muuntajan).
Mikä on syynä, että ledit palavat kokoajan ja se joka pyörittää levykettä. Pyöri aikaisemmin mutta ei enää tuon muuntajan avauksen jälkeen.
Sitäkin mietin olisiko se periaatteessa ja teoriassa tuo muuntaja korjattavissa, että jos piirilevyn KAIKKI juotokset ottaa pois, että piirilevy lähtisi siististi irti. Ja piirilevylle juottaisi UUDET komponentit.
Sekä olisiko jonkinlainen mahdollisuus poistaa / kaapia tuo hartsi komponentteineen pois jossa piirilevy sijaitsi.
Johon voisi sitten laittaa tuon piirilevyn takaisin johon on juotettu uudet komponentit jäähdyslevyineen.

Voiko muuten muuntaja mennä tuolla tavalla rikki tai siis joku komponentti? jos se ON monta kuukautta verkkovirrassa vaikka itse laitteessa EI OLISI koko sinä aikana virtoja päällä.
Mitenkä on?

Toivottavasti joku saa selkoa tuosta raaputuksestani. :)

Poissa TheMrJamu

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #1 : Joulukuu 25, 2015, 14:49 »
Hän sai laitettua varovasti tämän irtonaisen pinnin sinne koloon. Toinen vastaava oli kiinni siinä jossain kolossa.

Ettei tässä olisi käynyt jonkinlainen käpy? Maaluuppi tms. outoa.


Lainaus
Käämit oli massattu hartsin (vai mitä lienee) sisään.

Tämä oli Commodoren tapa tehdä virtalähteitä. Siellä ei tullut mieleen, että ihmiset käyttäisivät näitä vehkeitä vielä yli kymmenen vuoden kuluttua saatika yli 30 vuoden kuluttua. Ihmettelen kylläkin välillä, että miten nuo ovat päässeet Tukesin tarkastuksista lävitse. Onhan noissa se hyvä puoli, että tuollainen epoksihartsi palaa aikas heikosti :D

Lainaus
Laitoin muuntajan uudestaan 1541-II levyasemaan kiinni. Niin nyt sitten levyaseman joka pyörittää levykettä....EI pyöri nyt ollenkaan. Ja aikaisemmin pyöri. Omituista? Niin ja kummatkin ledi palavat edelleen yhtaikaa.

Pyydä kaveriasi tekemään uusi virtalähde. Esim. kännykän USB laturi ja joku 12V poweri. ATX poweri käy myös (tarkemmin ajatellen - voi olla liian pieni kuorma atx:lle). On lähes mahdotonta saada itse aikaiseksi mitään paskempaa kuin mitä tuo alkuperäinen on.
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/drives/new/1541/1541-II-powersupply.gif

Lainaus
Sekä olisiko jonkinlainen mahdollisuus poistaa / kaapia tuo hartsi komponentteineen pois jossa piirilevy sijaitsi.

Asetonikylpy saattaisi tepsiä tuon hartsin poistamiseen, mutta se kyllä kuorii aika hyvin muutakin.

Lainaus
Voiko muuten muuntaja mennä tuolla tavalla rikki tai siis joku komponentti? jos se ON monta kuukautta verkkovirrassa vaikka itse laitteessa EI OLISI koko sinä aikana virtoja päällä.

Noissa kulkee virrat aina kun ne ovat seinässä kiinni. Katkaisijahan on vasta siellä levarin puolella.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 26, 2015, 10:29 kirjoittanut TheMrJamu »

Poissa C64'er

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 74
  • Commodore Rulez!
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #2 : Maaliskuu 07, 2016, 21:35 »
Päivitän tätä ongelmaa. Kun on jäänyt vähän taka-alalle tuo levarin kanssa.   


Ostin tässä jokunen kuukausi sitten eräältä henkilöltä tähän levariin sopivan muuntajan (hinta muutamia kymppejä) ja Commodoren tekemä.
Hän vakuutti että muuntaja on täysin kunnossa eli antaa ulos +5 ja +12 V. Ja oli vielä itse testannut omassa levarissa.

Mutta mutta mutta.....kun laitoin tämän muuntajan omaani 1541-II asemaan. Niin suureksi harmiksi punainen ja vihreä ledi paloivat yhtä aikaa. Mittasin jänniteet +5 V tulee levyasemalle. Mutta +12 V ei tulekaan.

Myyjä sanoi, että kyllä se hänellä toimi niinkuin piti. Sitten hän kysyi mittasinko jännitteet ennen kuin laitoin levyasemaan kiinni.
Sillä kuulemma mukaan 1541-II levyasemat voivat antaa virtapiikkejä muuntajaan rikkoen 12 V regulaattorin muuntajan sisältä.

Voiko levyasema antaa virtapiikkejä muuntajaan rikkoen muuntajan???

Yks tuttuni tarkisti vielä varmuuden vuoksi tuon muuntajan ja totes saman asian, että 12V regu on rikki.

Hänellä sattui olemaan yks muuntaja (toimii hakkuri periaatteella) joka antaa ulos +5,2 V / 4.5 A ja +12V / 1A.
Hän juotti levyaseman liittimen tähän muuntajaan.

Sitten kotona aloin kokeilemaan tätä muuntajaa. Nyt ei enää punainen ja vihreä ledi palanut kokoajan. Levyasema pyöritti levyä.

Mutta mutta mutta.......sitten tulikin toinen ongelma. Kun laitan jonkun levyn sisään ja luen esimerkiksi sisällysluettelon niin mitään ei tapahdu. Eli levyasema EI siirrä ollenkaan R/W päätä. Jolloin kuusnelonen ilmoittaa file not found error.

Avasin levyaseman ja testasin uudestaan mitään ei todellakaan tapahdun. Pyörittää kylläkinsä levyä iloisesti. 
Mutta kun siirsin käsipelillä R/W pään 1. uralle.
Ja annoin käskyn lukea sisällysluettelo (load"$",8) niin levyasema siirsi nätisti R/W pään uralle 18. ja luki sisällysluettelon.

Mutta kun laitoin toisen levyn asemaan ja R/W pää oli uralla 18. niin taaskaan mitään ei tapahtunut eli ei lukenut sisällysluetteloa.
Mutta kun siirsin lukupää uralle 1. eli toiseen ääripäähän ja annoin uudestaan käskyn niin sitten luki sisällysluettelon hyvin.

Sitten tein testin, että siirsinkin R/W toiseen ääripäähän eli uralle 40. Ja annoin käskyn lukea sisällysluettelo niin R/W pää nytkähtikin vain vähäsen. Ja mitään muuta ei tapahtunut.  Vaikka normaalisti sen olisi pitänyt siirtyä uralle 18.

Että mikä voisi olla vikana tuollaiseen toimintaongelmaan R/W lukupään siirtämisessä???

Aikaisemmin tämä levyasema toimi todella hyvin ennen kuin unohdin viime vuonna sen muuntajan verkkovirtaan. Jolloin verkkovirran brummijännite rikkoi 12 voltin regun (näin tuttuni totes) koska muuntaja joutui kovalle rasitukselle ilman kuormaa. Levyasema oli muutenkin erittäin vähän käytetty.

Asemani on Mitsumin tekemä (ei Chinon tekemä. Chinonin versiossa on suoravetomoottori ja tekniikka on toisenlainen).

Sen verran vielä, että mittasin nuo jännitteet kuorman kanssa niin +5 V jännite on kuorman kanssa 5,35V ja +12 V jännite on 12,35 V.

Mittasin alkuperäisen levarin muuntajan +5 V jännitteen niin se on 5,17 V.

Että voiko liika jännite aiheuttaa nuo yo. ongelmat???

Poissa virgo

  • Vuoden Foorumilainen 2014
  • Metusalem
  • ******
  • Viestejä: 1082
  • Retroilija henkeen ja vereen
    • Profiili
    • Genetic point web
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #3 : Maaliskuu 09, 2016, 00:27 »
levyasema ei anna minkään laisia virtapiikkejä mihinkään paitsi jos siinä on huonoja Isoja konkkia jotka ovat puolikuolleita
saattavat joskus oikosukeutua itsekseen ja taas palata käyttö kuntoo tämä on ainoa tapa miten jotain piikkiä voi levyasemasta powerille tulla
vaarallisempi on kuitenkin se oikosulku joka polttaa regulaattorin tosin niissäkin joissain on oikosulku suojaus...

TTL tekniikan yläraja on 5.5v joten rajoilla liikutaan
se että powerisi antaa 5.35v ei kerro vielä mitään siitä minkä laatuista sähköä laite tuuppaa
tähän tarvitaan oskiloskooppi josta näkisi onko jännite tasaista vai jotain muuta

regun hajoamisesta voi seurata myös ylijännite piikki käytettävään laitteeseen joskus se rikkoo koko laitteen jos jatkuu pitkään...
toisinaa piikki kestää nanosekuntteja mutta siinäkin ajassa se ehtii joko rikkomaan muutaman piirin tai ainakin siinä olevat suojaukset
suojausten hajoamien herkistää logiika piirit kaiken laiselle sähkö häiriöille inputeista tulee radio vastaan ottimia...

lisä kysymys: kun levy hakee hakemiston pystyykö sillä sen jälkeen lataamaan mitään materiaalia ?
eli toimiiko askellus molempiin suuntiin

mitä tapahtuu kun kirjoitat ohjelmallisen resetin

open 15.8,15,"i":closet15

lukupään pitäisi käydä ulkoraidalla ja sen jälkeen siirtyä takaisin hakemisto raidalle 18 (keskelle levyä)
joskus asemat menevät niin solmuun että vain tämä käsky palauttaa ne ruotuun

itselläni on vanha 1541 jossa on vastaavan oloinen ongelma tietystä kohtaa levyä lukupää ei jaksa liikkua takaisin hakemisto raidalle
ilman reset käskyä
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 09, 2016, 00:29 kirjoittanut virgo »
Genetic-point Amiga BBS: g-point.tunk.org ports 500 & 1024
Genetic-PET C64 BBS:g-pet.tunk.org port 1025
or g-point.tunk.org port 1025

Poissa C64'er

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 74
  • Commodore Rulez!
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #4 : Maaliskuu 14, 2016, 23:09 »
Otin nyt uudestaan käsittelyyn tuon 1541-II levyaseman.

Ja ihmeekseni levyasema luki eri levykkeiden sisällysluetteloja. Sekä tein koe latauksia eri levyiltä. Sekä levyaseman kansi oli pois jotta näen, että mitenkä tuo R/W pää siirtyy latauksen aikana. Ihmeen hyvin tuo tuntui siirtelevän latauksen aikana edes takaisin pitkin levyn pintaa. Latasin jopa sellaisia tiedostoja jotka tiesin sijaitsevan levyn ääripäissä. Ei ollut mitään ongelmia....siis latausten suhteen. Ja sisällysluettelon lukemisen.

Mutta sitten joittenkin levyjen sisällysluettelon lukemisen ja / tai lataamisen kanssa yllättäen taasen olikin.

Nimittäin kun luin joittenkin levyjen sisällysluetteloja niin levyasema ja kuusnelonen "jämähtivät" heti alkuunsa.
Kun olin antanut käskyn LOAD"$",8 ja RETURN:
Kuusnelosen näytössä luki, että....

SEARCHING FOR $

Ja jääpi tuohon tilaan eli EI tule mitään LOADING sanaa ja eikä paljon mitään muutakaan. Ja levyasema pyörittää levyä vain hetken ja ei tee sen jälkeen mitään muuta. Jolloin kuusnelosessa auttoi ainoastaan RUN/STOP + RESTORE näppäimet.

Kyseessä on ihan tavallisia diskettejä jotka on formatoitu 1541C asemalla.

Testasin samat disketit 1541C levarissa ja siinä se luki nuo levyt hyvin ilman mitään ongelmia.
Ihmeellistä tuossa on se, että nuo ongelma levyt tämä 1541-II asema luki aikaisemmin todella hyvin...ennen muuntajan hajoamista.....mutta nyt ei sitten ollenkaan. 

Mutta 1541-II asemassa ei auttanut vaikka annoin tuon Initialize käskyn. Ja sitten luin sisällysluettelon uudestaan niin ei auttanut.
Joillakin levyillä auttoi se, että luin saman levyn luettelon monta kerta peräkkäin....jolloin se luki ja latas ohjelman.....mutta välillä sitten taasen ei. 
Joillakin disketeillä ei auttanut ollenkaan vaan sisällysluettelon lukeminen jämähti heti alkuunsa......tai ohjelman lataaminen.

Että mikä ihme voi oikein aiheuttaa tuon jämähtämisen heti alkuunsa kun lukee joittenkin disketin sisällysluetteloja?

Toolkit IV diskettiohjelmalla tarkistin tuon 1541-II levyaseman pyörimisnopeuden niin se on 299 RPM....eli sallituissa rajoissa.


Tuosta 5 V jännitteestä pitääkö se muuten mitenkä paikkansa....mitä olen kuullut ja lukenut, että Commodore levyasemien R/W pään magneettivuo on aika tarkka tuosta 5 V jännitteestä. Muuten askelmoottori ei askella kunnolla....jos on vähänkin liikaa jännitettä, että jännite pitää olla just 5 Volttia. Eikä yhtään ylimääräisiä voltteja.

PS. Commodore teki tästä 1541-II asemasta kahta versiota. Mitsumin tekemänä ja Chinon tekemänä.
Mitsumissa on nauhaveto moottori ja Chinonissa suoravetomoottori.
Chinonin versiossa on sellainen ominaisuus kun kääntää sen vipun auki niin jousi ponnauttaa levyn hiukan ulos. Mitä ei ole taasen Mitsumin versiossa.
En tiedä sitten mitä muita rakenteellisia eroja näissä asemissa on?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 14, 2016, 23:17 kirjoittanut Drewan »

Poissa virgo

  • Vuoden Foorumilainen 2014
  • Metusalem
  • ******
  • Viestejä: 1082
  • Retroilija henkeen ja vereen
    • Profiili
    • Genetic point web
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #5 : Maaliskuu 15, 2016, 05:25 »
alun "rämähdys" tarkoittaa ettei hakemisto uraa löytynyt useamman yrityksenkään jälkeen
joten tehdään "nollaus" siiretään lukupää niin pitkälle kuin se menee "en nyt muista kumpi uloin ura vai sisin"
kunnes törmätään mekaaniseen rajoittimeen 1541 vanha malli
tai optiseen silmän. tämän jälkeen tiedetään varmasti missä ollaan
ja tämän jälkeen pitäisi palata takaisin joko hakemisto uralle tai mihin viimeksi jäätiin

5v aikana milloin 1541 tehtiin normaali tapa vakauttaa virran syöttö oli käyttää näppäriä regulaattoreita
mutta eivät ne kovin tarkkoja olleet säädöissään joten hieman olisin sceptinen tuon asian kanssa
tai lukisin kys artikkelin vielä uudelleen ettei jotain jäänyt huomaamatta.
Genetic-point Amiga BBS: g-point.tunk.org ports 500 & 1024
Genetic-PET C64 BBS:g-pet.tunk.org port 1025
or g-point.tunk.org port 1025

Poissa virgo

  • Vuoden Foorumilainen 2014
  • Metusalem
  • ******
  • Viestejä: 1082
  • Retroilija henkeen ja vereen
    • Profiili
    • Genetic point web
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #6 : Maaliskuu 15, 2016, 17:36 »
ajattelin ensin rakentaa oman softan aseman tarkistamiseen
mutta sitten ajattelin että joku on varmaan  jo sellaisen tehnyt joten tässä löydöt

1541 /1571 säätö/testaus ohjelma
http://csdb.dk/release/?id=96901

video kyseisen softan käyttämiseen
https://www.youtube.com/watch?v=2KuWJVUDc5k

sitten hieman isompi yli tunnin (Vhs)
video asemien korjaamisesta
https://www.youtube.com/watch?v=VjBRDs2Hl3Q
Genetic-point Amiga BBS: g-point.tunk.org ports 500 & 1024
Genetic-PET C64 BBS:g-pet.tunk.org port 1025
or g-point.tunk.org port 1025

Poissa Zilverfang

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 62
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #7 : Maaliskuu 17, 2016, 13:28 »
PS. Commodore teki tästä 1541-II asemasta kahta versiota. Mitsumin tekemänä ja Chinon tekemänä.
Mitsumissa on nauhaveto moottori ja Chinonissa suoravetomoottori.
Chinonin versiossa on sellainen ominaisuus kun kääntää sen vipun auki niin jousi ponnauttaa levyn hiukan ulos. Mitä ei ole taasen Mitsumin versiossa.
En tiedä sitten mitä muita rakenteellisia eroja näissä asemissa on?

Ulkoisestikin nuo eroavat toisistaan. Toisessa mallissa lukitusvipu on syvennyksessä, toisessa ei. Myös ledien värit ovat toisinpäin.

Näistä oli aikaisemmin keskustelua Facebookin Commodore Finland -ryhmässä, lainasin kuvan sieltä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 17, 2016, 14:28 kirjoittanut Zilverfang »

Poissa retroman

  • Metusalem
  • *****
  • Viestejä: 260
  • Kunnon ATK-laatutuotteiden räplääjä/Vintage mania
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #8 : Maaliskuu 18, 2016, 15:24 »
Chinonin suoravetomoottori on laadullisesti parempi kuin hihnavetosysteemi.
Itselläni on molemmat 1541-II mallit :)

Poissa C64'er

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 74
  • Commodore Rulez!
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #9 : Maaliskuu 25, 2016, 20:49 »
ajattelin ensin rakentaa oman softan aseman tarkistamiseen
mutta sitten ajattelin että joku on varmaan  jo sellaisen tehnyt joten tässä löydöt

1541 /1571 säätö/testaus ohjelma
http://csdb.dk/release/?id=96901

video kyseisen softan käyttämiseen
https://www.youtube.com/watch?v=2KuWJVUDc5k

sitten hieman isompi yli tunnin (Vhs)
video asemien korjaamisesta
https://www.youtube.com/watch?v=VjBRDs2Hl3Q


Periaatteessa tuolla säätöohjelmalla ei tee mitään. Koska tuo ohjelma tarvitsee myös ns. erikoisen disketin jossa urat on tallennettu erikoistekniikalla jonka mukaan ohjelma tarkistaa, että onko R/W pää mitenkä keskellä uraa kohden.
Aikoinaan yhdellä tutulla oli tuo disketti alkuperäisenä.

Tietääkseni tuosta disketin toisesta puolesta ei pysty ottamaan mitään D64 imagee sen erikois rakenteensa vuoksi.

Tuossa Alignment of the 1541 Disk Drive - Opening and adjusting videossa. Levyasema taitaa olla Alps Electronics valmistama(?)
(Itse omistan tuon kyseisen firman valmistaman 1541C levyaseman) kun tuo askelmoottorin säätöruuvi on aseman pohjassa. Kun taasen Mitsumin valmistamassa se on levyaseman yläpuolella (omistan kaksi kappaletta).

https://i.ytimg.com/vi/ccMb-J1pckU/maxresdefault.jpg

Missä muuten sijaitsee tuo ns. optinen silmä 1541C asemassa. Sillä omassani Mitsumin valmistamassa R/W pään sivulla on L muotoinen pala. Ja aseman (jossa lukukirjoituspää liikkuu) on U muotoinen tunnistin. Muutenkin tässä Mitsumin 1541C sellaisia ominaisuus kuin: Levyn alkupyöräytys (C=lehden vinkki osastolla oli juttu tästä) kun laittaa disketin sisään, optinen virheenluku, optinen 0. uran etsiminen. Eli ei ole mitään alku rämäytyksiä eikä lukukirjoitus pään takomista virheen sattuessa.

Ikävää, että 1541-II asemassa luovuttiin noista hyvistä yo. ominaisuuksista.

Edelleenkin on mysteeri johon en ole saanut vastausta tai vinkkiä, että mistä oikein johtuu joidenkin disketin lukuongelmat (jotka 1541-II asemani luki aikaisemmin ja nyt ei sitten ollenkaan vaan jumiuttaa kuusnelosen sekä aseman) josta kirjoitin aikaisemmin.
Toisaalta pitänee viedä tuo 1541-II asema yhdelle tutulle joka voisi vaihtaa siihen KAIKKI elkot, konkat ja diodit.

Sitä myös tuumasin, että eikös nuo IC-piirit ole kunnossa kun joittenkin tai suurimman osan levyjen luku onnistuu hyvin. Erityisesti alkuperäis pelien.

Poissa C64'er

  • Höperehtijä
  • ****
  • Viestejä: 74
  • Commodore Rulez!
    • Profiili
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #10 : Maaliskuu 13, 2019, 02:29 »
Sen verran päivitystä tuohon 1541-II levarin virtalähde tapaukseen.

Olin töissä 2015-2016 kierrätyskeskuksessa.

Sinne sitten tuli 2016 kesällä Commodore kamaa (käytettynä) tavaroiden mukana oli yllätys yllätys 1541-II virtalähde (alkuperäinen).
 
TV-puolen vastaava korjaaja mittasi jännitteet ja ulos tuli +5V ja +12V.

Seuraavana päivänä otin kotoa mukaan oman 1541-II levarin.

Ja TV-korjaaja viritti oskilloskoopin sekä kaksi yleismittaria jotka mittasi kahdet eri jännitteet.

Oskilloskooppi viritettiin 12V jännitteeseen ja yleismittarit mittasivat 5V ja 12V jännitteet.

Ja kun viritelmä oli kasassa niin jännityksestä levyasemaan virrat päälle, että mitä näyttää ja yllätys yllätys levyasemasta EI tullunna mitään rippelijännitteitä (ja eikä muita virtapiikkejä) jotka olisi hajottanut muuntajasta 12V jännitteen regun.

Eli muuntaja toimi(i) TÄYDELLISESTI...

Tuo henkilö jolta ostin huuto.netin kautta muutamia vuosi sitten muuntajan taisi ollakin ALUNPERIN viallinen 12V jännitteen osalta!!!
Vaikka tyyppi väitti, että minun levyaemani hajotti muuntajan lähettämällä virtapiikin muuntajalle ja että hänellä toimi kunnolla ennen kuin lähetti postitse. 

TV-korjaaja sanoi minulle, että jos levyasemani olisi lähettänyt jotain virtapiikkejä niin muuntajasta olisi pitänyt hajota HETI 12V regu ja että virtapiikit olisi pitänyt näkyä oskilloskoopin näytössä. MUTTA EI NÄKYNYT!!!

Poissa virgo

  • Vuoden Foorumilainen 2014
  • Metusalem
  • ******
  • Viestejä: 1082
  • Retroilija henkeen ja vereen
    • Profiili
    • Genetic point web
Vs: Commodore 1541-II -levyasema ongelma
« Vastaus #11 : Maaliskuu 20, 2019, 09:07 »
Levy asemat eivät riko muuntajia ellei niissä ole ihan selkeää oikosulkua !
piikkejä ei sieltä tule

Satunnianen toimimattomuus tietyissä tilanteissa saattaisi johtua myös rikkoontuneesta ROM piiristä
ainakin C64 koneisiin on alkanut ilmaantumaan Kernal ROM vikoja
toimivat ihan hyvin tiettyyn tilanteeseen asti kunnes osuvat korruptoituneeseen osaan ROMmia

kuten eräs C= duunari sanoin "ihme että C64 piirit ovat toimineet tähänkin asti en eivät varsinaisesti olleet hermeettisesti suljettuja."
hermeettinen=eristettyjä ulkoilmasta
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 20, 2019, 09:15 kirjoittanut virgo »
Genetic-point Amiga BBS: g-point.tunk.org ports 500 & 1024
Genetic-PET C64 BBS:g-pet.tunk.org port 1025
or g-point.tunk.org port 1025