Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Teekoo

Sivuja: [1]
1
Pulmakulma ja Tekninen näpertely. / .D64 image ongelma
« : Tammikuu 26, 2018, 22:05 »
Hei,

Minulla on .d64 image (ohjelma, develop-64 assembler) joka lerpulle tallennettuna toimii hieman omituisesti, ja ohjelma itse ei käynnisty.

Tarkemmin tilanne on seuraava. Löysin tuon ohjelma .d64 imagen, ja katsoin sitä Star Commanderilla (v 0.83). Huomiota kiinnitti että kun image on "avattu" ja sen hakemistolistaus näkyy, niin siinä yläreunassa lukee 35 (eli tracks /urat) +err. Tuota +err merkintää en ole nähnyt muiden omien, taikka valmislevykkeistä tehtyjen imagejen tiedoissa.
Kopsasin kokeeksi tiedostot imagelta PC:lle (486 / MS-DOS6.0) ja kokeilin ohjelmaa PC64 emulaattorissa. Se näytti toimivan normaalisti.

Tallensin imagen lerpulle, ja kun C64:lla ja 1541 asemalla ottaa hakemistolistauksen, niin ihmettelin kun pari tiedostonimeä on eri nimet, mitä star commanderilla katsottuna (tiedosto @s.prg oli s    2284.prg, tai jotain sinnepäin) ja lisäksi noiden tiedostojen nimet listauksessa jatkuvat seuraavalle riville!, ikäänkuin nimessä olisi niin paljon merkkejä tai välilyöntejä, että tulisi "rivinvaihto". Tällaista en ole aiemmin nähnyt.

Ohjelma latautuu normaalisti siihen saakka, kun se ilmoittaa ylikirjoittavansa tiettyjen muistipaikkojen sisällön, ja pyytää valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta. Riippumatta kumman muistialueen tuohon valitsee, se jatkaa hetken latautumista, ja sitten kone palaa C64:sen aloitusruutuun, ihan kuin olisi näppäilty SYS64738 ??

Mikähän tuossa voisi olla vikana? Ilmeisesti imagella on ohjelma ja kaikki sen tiedostot niinkuin pitääkin, koska se emulaattorissa toimii. Entä mitähän se 35(tracks) +err tarkoittaa? Voisko siinä olla joku kopiosuojaus juttu, mikä on joku tarkoituksellinen levyvirhe?
Kokeilin kahdella eri käyttämättömällä lerpulla, ja myös siten että kopsasin tiedostot star commanderilla imagetiedostosta manuaalisesti yksi kerrallaan lerpulle.
Star commanderissahan on myös disk editori jossa näköjään voi katsella levyn /imagen sisältöä, mutta vaikka sillä voisikin jotain tehdä, niin ei valitettavasti oma osaaminen riitä.
Onko kenelläkään mitään vinkkiä asiaan?

2
Hei,

Olen tässä tauon jälkeen jatkanut XE1541 kaapelin ja Star commanderin käyttöä, ja pyrkimyksenä siirtää .d64 imageita 5 1/4" levykkeelle. Nyt ensimmäistä kertaa olen muutaman imagen kanssa törmännyt ongelmaan, että Star Commander herjaa, että "image does not fit onto disk, " ja "do you want to copy it anyway y/n?" tms.

En suotta kokeillut, jos ei se kerran mahdu levykkeelle. Mitenkähän tuo nyt noin? Onko muilla tästä kokemusta?   

3
Hei,

Hommasin vihdoin XE1541 kaapelin, ja ajattelin tehdä Star Commanderia käyttäen backuppeja Commodore ohjelmista ja siirtää d64 imageja lerpuille.

Mutta mietin tässä että mikä on käynnistysjärjestys kun kytken 1541 levykeaseman PC:hen (486 thinkpädi)?
Commodore levykeaseman alkuperäisissä ohjeessa teroitetaan että levykeasema ensin, ja tietokone, C64 viimeisenä. Onko sama järjestys PC:n kanssa? En ole oikein löytänyt ohjetta tuohon kysymykseen.

4
Pulmakulma ja Tekninen näpertely. / 1541 tallennus ongelma ym.
« : Maaliskuu 10, 2009, 23:19 »
1541-levyaseman kanssa oli seuraavanlainen ongelma. Kun tallensin kirjasta naputtelemaani ohjelmaa levykkeelle, punainen valo jäi vilkkumaan ja näytölle ilmestyi kylläkin ready-teksti, joskin lisäksi niin äkkiä ettei tuo tallennus olisi ehtinyt siinä ajassa tapahtua. Initialisoinnin jälkeen levykkeen directory kumminkin latautui ja juuri tallentamaani ohjelmaa ei siellä näkynyt. Ennestään levykkeelle tallennetut muut ohjelmat kyllä directoryn lisäksi latautuivat. Seuraavaksi ajoin 1541-ohjekirjassa olevan performance test-ohjelman ja yllätyksekseni (onneksi!) asema läpäisi sen. Tallentaminenkin näytti onnistuvan toisen disketin kanssa. Voisko olla niin, että vika oli tuossa disketissä eikä asemassa tai 64:ssa? Se oli kyllä sellainen ¨työ¨ levyke jolle olen aika paljon tallentanut ja deletoinut kaikenlaista, onko yleistä että nuo lerput vioittuvat käytössä noin ettei, kuten nyt tallennus onnistu? Onko muille tapahtunut?
Lisäksi olisi toinen laitteiden käyttöön liittyvä kysäri. Ohjeiden mukaanhan muut laitteet, (tulostinkin?), levyasema ja näyttö pitää käynnistää ensin ja viimeisenä 64:nen ja sammutus siten, että ensin 64:nen ja sitten muut.
Mulla on tulostimena semmoinen Brother HR5C ja kun se toimii pattereilla :) (onneksi on ladattavat) niin olis mukava sammuttaa se välillä että säästyisi virrat. Muutamaa lipsahdusta lukuunottamatta en ole uskaltanut tulostinta sammutella silloin kun 64:nen ja 1541 on päällä. Osaako kukaan sanoa miksi tuo käynnistys/sammutus järjestys on käyttöohjeissa niin ankarasti teroitettu? Ja koskeeko myös tulostinta?

5
Hei!

Olen aloitteleva commodore harrastaja ja olen vihdoin saanut kasaan toimivan kokonaisuuden, ¨leipälaatikkomallin¨ 64:sen, kasettiaseman ja c1541 levykeaseman. Sen pohjalta mitä olen netissä lukenut, olen saanut käsityksen että epäkuntoiset, liian korkeaa jännitettä antavat virtalähteet ovat tosi yleinen syy 64:ten pimenemiseen kun erinäiset sirut kärähtävät. Lisäksi olen ymmärtänyt että varsinkin vanhemman malliset virtalähteet olisivat alttiimpia ylikuumenemiselle ja jännite ongelmille.
Minulla on pari tuollaista vanhempaa virtalähdettä, väriltään samanlaisia kuin tietokone itse, joissa yläreuna on viisto. Lisäksi mulla on pari ilmeisesti uudemman 64 c-mallin virtalähdettä, neliskanttisia, suorakaiteen muotoisia ja rivotettuja ja väriltään vaaleamman harmaita. Olen käyttänyt toistaiseksi tuollaista uudempaa virtalähdettä, mutta sitten huomasin että siinähän on 5 voltin jännitteellä korkeampi virta, 1,7 A eikä 1,5 A mikä vanhemman mallisella. Virtalähteessä itsessään oleva sulakekin on isompi 200 mA eikä 160 mA.
Miten on, onko pahaksi jos ¨leipälaatikkomallin¨ 64 käyttää tuota uudempaa virtalähdettä, onko noin pienellä virta erolla merkitystä? Virtalähteen pohjassa lukee ¨FOR C-64 only¨ mistä sain sen käsityksen, että se sopii kaikille 64 koneille, eikä vain uudemmille 64 c koneille. En ole käyttänyt vanhemman mallisia virtalähteitäni kun niiden liittimistä näköjään puuttuu pinnejä. Eikö sen virtaliittimen pitäisi olla DIN7 liitin? Minulla ei noissa liittimissä ole seitsämää pinniä. Entä kannattaisiko testata yleismittarilla paljonko jännitettä virtalähteistä tulee, löysin netistä kuvan mistä näkee mitkä tarkoitukset liittimen eri pinneillä on.
Toinen kysymys olisi, että mikä on C2N kasettiaseman johdossa se pieni johto, jonka päässä on liitin jossa on pyöreä reikä? Mihin se pitäisi kiinnittää? Vai onko se muita kuin C64 koneita varten?
Toivottavasti joku vastaisi piakkoin, että uskaltaa taas kytkeä kuusnepaan virrat...

6
Hei,

Osaisiko joku sanoa onko mulla C2N kasettiasemassa tai 64:ssa jotain vakavampaa vikaa. Ongelma oli aluksi se että ohjelmia ladattaessa tuli load erroreita, ohjelmat kyllä löytyivät mutta eivät latautuneet. Joskus harvemmin löytyneen ohjelman nimi näkyi ruudulla väärin (saattoi olla kenoviiva mukana tai joku kirjain puuttua) Ajattelin että äänipää kaipasi säätöä ja sen säätäminen auttoikin suht pitkäksi aikaa. Sitten load erroreita alkoi tulla uudestaan ja äänipään säätö auttoi vain vähäksi aikaa. Luin noita ohjeita äänipään säädöstä enkä ole varma tajusinko sen oikein, että se pitäisikö se tehdä kasetin pyöriessä? Itse tein sitä niin että virtojen ollessa pois painoin playn pohjaan, käänsin ruuvia vähän ja sitten kokeilin lataamista uudelleen. Yhdellä kerralla tuli sitten device not present error eikä peli latautunut. Vaihdoin 64:een sitten kiinni varalla olleen Datasseten, joka on toiminut normaalisti, eli olisiko (toivottavasti) niin että vika on siinä C2N kassuasemassa eikä 64:ssa ja onkohan siinä vain äänipää pois säädöistä vai jotain vakavampaa?

Toinen kysymys koskisi 1541 levyke asemaa. Tuossa joitakin kuukausia sitten otin käyttöön 1541:n joka oli ollut varastoituna jotain 10-15v tod.näk jossain vaatekaapissa. Ennenkuin otin sen käyttöön avasin siitä kuoret ja sisus oli luonnollisesti aika huolella villakoirien ja pölynpeitossa joita sitten puhaltelin pois ja putsasin pehmeällä pensselillä. Tuli vaan mieleen että olisiko sille ollut hyvä tehdä jotain muutakin? Muistan jostain ohimennen lukeneeni että jotain kohtaa (lukupää, joku laakeri?) olisi hyvä pyyhkiä puhdistus alkoholiin kostutetulla pumpulitikulla. Entä onko siellä jotain kohtaa joka hyötyisi voitelusta ihan ohuella öljyllä, esim WD-40:lla jostain pipetistä tipautettuna? Että kannattaako jotain tuollaista tehdä ja tohtiiko näin alottelija? Levari on kyllä toiminut hyvin, aika raksutustahan se pitää, mutta se on vissiin normaalia?
Kiitokset neuvoista jo näin etukäteen.

7
Pulmakulma ja Tekninen näpertely. / C64 ja televisio
« : Syyskuu 16, 2008, 23:30 »
Olen ihmetellyt seuraavaa juttua, kun viritän C64:sta TV:n kanavalle, (tosi nostalginen Philipsin tv) niin kuva kyllä löytyy mutta ei ääntä. Kun voluumia ¨avaa¨ kuuluu vain pörinää. Ko. koneessa on tv piuhan liittimen ja moduuli liitännän välissä manuaalin mukaan kanavan valitsin? Tuo valitsin on ruuvi ja ainoa vaikutus mikä sen kääntämisellä näyttää olevan, on että kanava löytyy hieman eri kohdasta ja aina ilman ääntä. Toista C64:sta ko. telkun kanssa kokeillessa äänikin kyllä löytyy ja kyseisessä C64:ssa kanavan valitsimen kohdalla ei ole tuollaista ruuvia, tyhjä kohta jossa pieni tarra.
Tietääkö kukaan pitäisikö sen kanavan valitsimen ruuvin olla jossain tietyssä asennossa? Miksiköhän toisissa 64:ssa on tuo ruuvi ja toisissa ei?

Sivuja: [1]