C=Foorumi

Commodore => Commodore 64 => Aiheen aloitti: fmatic - Marraskuu 04, 2003, 16:43

Otsikko: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: fmatic - Marraskuu 04, 2003, 16:43
Perusohjeet kuinka pääset alkuun Commodore 64:n kanssa.


Peruspaketti

Vähimmäisromppeet joita tarvitset:

Pikaohje koneen käyttökuntoon saattamiseksi

Kone käyntiin ja telkkariin virtaa. Siirry vapaalle television muistipaikalle ja aloita etsimään kuusnepan kuvaa kuva löytyy useinmiten UHF-alueelta.



Jatkotoimenpiteet

Pelien / ohjelmien lataaminen:

Käyttäen kasettiasemaa toimitaan seuraavan ohjeen mukaan:

1. Kelaat kasetin alkuun.
 
2. Kirjoitat LOAD ja painat RETURN-namiskaa tai...
Painat SHIFT namiskan pohjaan ja painat RUN/STOP
nappulaa tuottaa saman tuloksen
 
3. Eteesi lävähtää teksti: PRESS PLAY ON TAPE eli nauhurista
PLAY-pohjaan.  
 
4. Kasettiasema jurskuttaa kasettia hetken ja saat eteesi
tekstin FOUND PELINNIMI paina SPACE-namiskaa eli sitä pitkää näppäintä.  
 
5. Peli aloittaa kohta lataamisen ja se kestää pelistä riippuen pienen tovin. Oletettavasti näet joko latauskuvan tai jotain vastaavia "lataus viivoja" etc.
 
6. Lopulta peli on valmis ja eikun pelaamaan

Käyttäen levykeasemaa toimitaan seuraavan ohjeen mukaan:

1. Levyke asemaan ja jos kyseessä on alkuperäinen peli niin...LOAD "*",8,1 ja jälleen hivautat sitä RETURN-näppäintä
Komento lataa ensimmäisen ohjelman levyltä ja usein myös
käynnistää sen jos taas ei niin kun näet READY-promptin kirjoita RUN ja painat RETURN namiskaa

2. Jos levyllä on enemmänkin ohjelmia komennetaan:
LOAD"$",8 levykeasema rouskuttaa hetken ja eteesi tulee taas READY-prompt johon voit sitten komentaa LIST ja painaa RETURN-namiskaa. Näin näet mitä ohjelmia levyllä on.
Sitten vain komennat LOAD"OHJELMAN_NIMI",8,1 niin johan taas rouskuttaa levyasema ja jälleen kun näet sen mainitun READYn niin komennat RUN ja painat RETURN-namiskaa

Seuraavista lisäyksistä kiitokset Commodore PowerUser Syntax_Error:lle (http://commodore.sigmatic.fi/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi/YaBB.cgi?action=viewprofile;username=Syntax_Error)

<edit>
Usein nopeampi tapa on käyttää jokeria.
LOAD "OHJ*",8,1  -Lataa levyltä ensimmäisen tiedoston, jossa ovat kirjaimet OHJ.
 
Omia Basic-ohjelmiasi ladatessasi tai tallentaessasi loppuun ei laiteta ,8,1 vaan vain ,8  ( Load "Oma*",8 ) Muotoa ,8,1 käytetään konekielisten ohjelmien kanssa.
 
Muuta hyödyllistä:
Load, List, Run, ym. käskyt saa myös syötettyä nopeammin shiftin kanssa. eli :
 
 L <Shift>O  = Load
 L <Shift>I  = List
 R <Shift>U  = Run
 
List käskyn halutessasi painat siis L kirjainta normaalisti ja sitten shift näppäin pohjassa I kirjainta. Näytölle tulee L ja grafiikkamerkki.  (ja Return-näppäintä painat tietenkin lopuksi)

</edit>

Ongelmia kasettipelien kanssa

Varmasti aikanaan kasettiaeman kanssa törmäät ongelmaan jossa kasettipelit eivät tahdo latautua millään. Ongelma on varsin tyypillinen kasettiasemalle eli äänipään azimuth-kulma vaatii säätöä.

Äänipään säätö tapahtuu seuraavasti. Kasettiaseman päällä näkyy pieni reikä josta ohuen ruuvimeisselin saa pujoteltua äänipään ruuviin ja siitä kevyesti säädetään hieman joko vasemalle tai oikealle siten että PLAY-nappula on pohjassa. Oikea äänipään kulman asento löytyy valitettavasti vain kokeilemalla.
 
Helpompaa on avata koko kasettiasema jolloin äänipäätä pääsee huomattavasti kivuttomammin säätelemään. Äänipää on se metallinvärinen laitos. Suhteellisen helppo löytää. Säätö tapahtuu vasemmasta ruuvista. Helpointa on kiertää todellakin vain hieman kerrallaan koska se on välillä melkoisen tarkkaa puuhaa. Säätö tulee tehdä siten, että kasetiasemasta on PLAY-nappula pohjassa.
 
Jos tuntuu että pelit ei ota löytyäkseen kierrä ruuvi vaikka kokonaan oikealle ja ala sieltä kääntämään hissun kissun vasemalle. Sieltä se oikea kohta löytyy aikanaan.




Jos tuntuu, että perusopas kaipaa jotain lisää heitä minulle yksityisviestiä niin lisäillään tänne!

Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: bloodycut - Joulukuu 25, 2008, 13:09
load-it kasettiasemasta olis hyvä saaha tietoo samal tavalla
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: Syntax_Error - Tammikuu 03, 2009, 18:29
Lainaus
load-it kasettiasemasta olis hyvä saaha tietoo samal tavalla

Mitä suurempi määrä ledejä palaa, sen parempi signaali ja siten tarkempi säätö kyseessä.
Itseasiassa veikkaan, että load-it kasettiaseman ledit ei ole mitään muuta, kuin äänipäähän liitetty yksinkertainen VU-mittari.
http://www.partco.fi/raksarjat/futurekits/FK101_OHJEET.PDF
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: Firebird - Huhtikuu 10, 2010, 16:19
kokeilin n. 18 vuoden tauon jälkeen käyttää C64:n levykeasemaa. Käytin näitä ohjeita, mutta ei oikein onnannnut. Piti jättää LOAD komennon perästä ,1 pois niin sitten pelitti
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: romppainen - Huhtikuu 12, 2010, 01:16
Lainaus
Piti jättää LOAD komennon perästä ,1 pois niin sitten pelitti
Kuten ohjeessa mainitaankin tuo riippuu ohjelmien kohdalla siitä ollaanko lataamassa basic- vai konekielikamaa (käytännössä tuo ,8,1 on toimiva muoto suurimmalle osalle ohjelmista) mutta hakemiston osalta oppaaseen on lipsahtanut virhe - sinne "$":n perään kuuluu ainoastaan pelkä asematunnus eli oletuksena ,8.
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: zmatti - Elokuu 04, 2010, 23:41
commodore64
mikä mahtaa olla vikana kun eilen yks peli toimi ja tänään ei syntax error?
ja muutenkin jos on paljon pelejä yhessä kasetissa niin suurinosa nii ei toimi.
onkohan komennot vääriä?
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: vsq - Elokuu 22, 2010, 17:45
Lainaus
commodore64
mikä mahtaa olla vikana kun eilen yks peli toimi ja tänään ei syntax error?
ja muutenkin jos on paljon pelejä yhessä kasetissa niin suurinosa nii ei toimi.
onkohan komennot vääriä?

Kun kyse on kasettipeleistä, niin äänipäätä voisi kokeilla säätää.
Otsikko: Re: FAQ: Commodore 64:n kanssa alkuun
Kirjoitti: scuuppa - Elokuu 23, 2010, 22:35
itselläni oli samanlaista vikaa ettei tahtonut millään ladata pelejä ,mutta kun vaihdoin virahtaneen kasettiaseman kumilenkin uuteen , (saa lähimmästä elektroniikka/videokorjaamosta)  alkoi pelittää peli kuin peli.