Uutiset:

Genetic PET BBS Powered by Commodore 64
g-pet.tunk.org port:1025

Main Menu
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Teekoo

#31
Commodore 64 / Vs: Tasavallan tietokone kirja
lokakuu 24, 2017, 20:25
Lainaus käyttäjältä: -Petsku- - lokakuu 04, 2017, 10:39
En pikaisesti löytänyt täältä foorumilta mainintaa tästä kirjasta joka julkaistaan tällä viikolla. Kirja oli alku vuodesta Mesenaatissa hakemassa joukkorahoitusta ja onnistui siinä

http://suomifinland100.fi/project/commodore-64-tasavallan-tietokone-tietokirja/

https://www.facebook.com/Kuuslankku/

Jaa, tuo täytynee hommata. Taitaapi olla joululahjamateriaalia.
#32
Commodore 64 / Vs: C64 paketin käypä hinta?
helmikuu 07, 2017, 20:56
Lainaus käyttäjältä: repsu - tammikuu 23, 2017, 12:03
Köh, hmm. rouva pyytää mania c64:n oppaista 200e  :laugh:

https://www.tori.fi/varsinais-suomi/Commodore_64_ohjekirjat_30879243.htm?ca=12&w=3

Taitaa olla kullatut sivut  :old:

"We have this thing called Ahne-meininki" :-D
#33
Lainaus käyttäjältä: repsu - joulukuu 12, 2016, 17:08
mennääs vähäsen syvemmälle "atk-tukeen", simppeli (kuullostaa siltä) bios patterin vaihto, voi tuottaa joko iloa taikka surua duunillaan.
Helpoin on että esim. läppärin pohjasta luukku auki, siellä kuikuilee ram, kiintari ja kappas; bios patteri CR2032:n kiinnikkeessään, easy.
Sitten pahemmat; ovat liittimellä kiinni, vastaava pitäisi hakea liikkestä juotoskorvakkeila jne.
Jokainenhan tietää miten käy kun tavispatteria lämmittää kolvilla ja yrittää saada siihen piuhat kiinni :(

Paras jutska on purettava koko kone, sitten löytyy slotista bios-patteri, joka on joku hemmetin speciaali kellon pariston kokoinen, siitä numerot ylös ja liikkeeseen, siitä sitten kasaamaan laitetta jälleen kokonaiseksi huoh...

Minulla on 486 Thinkpad läppärissä tuollaisilla juotoskorvakkeilla BIOS patteri, (itse asiassa siinä on kaksi patteria, CR2032, ja joku pienempi) korvakkeistä lähtee piuha, jonka päässä liitin millä se kiinnittyy koneeseen. Vaihdoin ne hieman nolon vääräoppisesti, teippasin ne niihin korvakkeisiin... kyllä ne kuitenkin saivat riittävän kontaktin. Nelisen vuotta kestivät ensimmäiset patterit.

Todella kenkkuja on sellaiset patterit, mitkä on juotettu kiinni emolevylle, on kyllä todella hölmö ratkaisu.
#34
Commodore 64 / Vs: C64 paketin käypä hinta?
tammikuu 06, 2017, 14:30
Lainaus käyttäjältä: repsu - joulukuu 07, 2016, 11:43
Teekoo: Juuh, muistaakseni joku ihmeen dossi juttu oli että autoexec.batissa piti olla ajettuna mouse.com. muuten ei hiiri toiminut :(
Laittelin tuossa erään retroilijan läppäriä, siinä oli ollut win98. Nooh, nohevana päivityin xp:n. Ei siinä koneessa muuta ihmeellistä ollut, mutta kun oli cd-asema+korputin ja YKSI usb portti, olen 100 varma ettei ole lähelläkään mitään USB3:sta :) Mutta toimi kuitenkin hih.
Kiintari peräti 10Gt ja ram:a 256Mt, oli _lievästi_ hitaan puoleinen.

Mäkin muistan noita sikakivoja 486:sia, oli helppo kun kansi nousi päältä saranoiden varassa ylös, sisällä oli kivasti tilaa räpeltää kaikkia peräti ISA-väyläisiä kortteja heh. Itse peräti "ylikellotin" tuota masiinaa, kun vaihdoin kiteen nopsempaan, helpotin hommaa sillä että juotin kiteen jaloiksi irto-kannat (joita sai kätevästi mikropiirin-välijalkojen _holkeista_) nooh siinä sitten juottimen kanssa sähelsin, otin virrat veke (virtajohto poies) juotin uuden kiteen tilalle ja virrat päälle niin monesti että kone jumahti koska oli liian nopea ylikellotus, tuokin emo sitten kusahti, koska vaihtelin kidettä ja kerran sähläsin niin että unohdin virtajohdon koneen taakse kiinni, kolvilla (maadoitettu) emolle sörkkimään ja räpsähti kunnon valokaari ja taulusta lävähti auto-sulakkeet, sekä emo oli entinen  :smash:

Kaikki C64 emut on melkein suunniteltu 486:ssa nopeasti toimiviksi, joku 4ydin prosarissa nuo menee valon nopeudella, puuh...

Joo, autoexec.batissa täytyy ladata hiiri ajuri Dos ohjelmia varten. DOS Ohjeista muistan että jos hiirtä ei halua/tarvii Dos ohjelmien kanssa, vaan ainoastaan Win 3.x:ssä, niin Dos ajurin lataamisen voi jättää pois, ja säästää hieman sitä noissa Dos systeemeissä aina niin kortilla olevaa perusmuistia. Itse en noin ole tehnyt, koska sittenhän ei esim. Star Commanderissa olisi hiiri käytettävissä.

Win xp ei tosiaan kovin sukkelasti toimi jos on 256Mt ram:a, on myös kokemusta.
Tuosta tuli mieleen, minulla on tässä käytössä -01 hankittu Fujitsu-Siemensin pöytäkone, Win ME ja ram:a 128 Mt, kaksi USB 1.1 porttia :)
Otin keväällä uudelleen käyttöön, selailin sen oheisromppeita ja siistikuntoisten avaamattomien ohjekirjojen välistä putkahti laitevalmistajan Win xp home -päivitysohjelma kuponki, jonka postittamalla olisi aikoinaan 99 eur hintaan saanut win xp:n.
Voin kuvitella, että on joillakin ollut aikamoinen pettymys, kun ovat sen xp:n ostaneet ja tämmöseen asentaneet...

Minulla ei noista c64 emulaattoreista ole kokemusta, mutta eikö ala olla nykyään aika haasteellista, jos ne parhaiten toimii 486 koneissa, kun vanhoja laitteita ei kuitenkaan niin monilla ole.
#35
Commodore 64 / Vs: C64 paketin käypä hinta?
joulukuu 06, 2016, 15:42
Lainaus käyttäjältä: repsu - joulukuu 05, 2016, 12:51
Teekoo: Samaa kun kyseleepi "Centronixiin matriisitulostinta"  ;D
Gigantilla on nyt kovat paineet, mainostaa joka paikassa että heiltä saa Apple-omena tuotteet _asiantuntemuksella_  :laugh:

Joo, olisi mielenkiintoista nähdä ilmeet kun tuollaista (Centronixiin matriisitulostinta) tiedustelisi :-D

Tuli muuten mieleen omakohtainen kokemus tuosta mihin aiemmin viittasit, "historian havina pätee muuhunkin kuin atk:hon, monet monet 80-90 luvun laitteet ovat jopa ns. asiantuntijoille tyyliin "anteeksi, mikä laite se olikaan?" tasoa".

Sain vuosia sitten työpaikalta ilmaiseksi tarpeettomaksi jääneen 486 tietokoneen, ja sitä kotona käyttöön ottaessa huomasin, ettei com portit toimi. Oli tuolloin harrastuksen alkuvaiheessa niin olemattomat atk taidot etten saanu sitä toimimaan, ei sitten mm. com-portissa oleva hiiri toiminut. Varsinaisesti rikki en uskonut niiden olevan, kun ne oli toimineet ennen kuin aloin sörkkimään (mm. formatointi ja käyttiksen uudelleenasennus) sitä.

No päätin kantaa sen yhteen pk-seudulla olevaan tietokoneliikkeeseen, missä myös korjaavat atk laitteita, ajattelin että asiantuntijoille tuollanen on piece of cake homma. No ajattelin väärin.

Esittelin hankkeen töitä vastaanottaneelle, noin ikäiselleni, vähän yli 30-kymppiselle kaverille, joka tuijotti mua kuin mä olisin ollut jostain ulkoavaruudesta, ja kysyi "486:nen, mihin tarkoitukseen?... "
Olisi tehnyt mieli vastata että "no, sähän olet tietokonekaupassa töissä, kai sä tiedät mihin tietokoneita käytetään?". En sitten kuitenkaan viitsinyt.

Kone jäi sinne, ja oli puhe että soittelevat kun on jotain selvyyttä saatu. Kului ainakin reilu kuukausi, eikä mitään kuulunut.
Pistäydyin sitten ohimennen siellä, ja 486:nen nökötti työpöydällä kotelo auki. Eikä ollut löytynyt vikaa. Totesin että, ei se sitten taida onnistua, voin viedä sen pois. Sitä oli ropannut sellainen vanhempi, vähän kärtyn oloinen mies, joka totesi että on huono juttu kun ei näitä vanhempia juttuja enää muista, ja uudempia ei osaa. Ja tokaisi vielä, että "täytyy nyt keskittyä noihin oikeisiin töihin". Siinä teki kyllä mieli kysyä, että "anteeksi, mutta mitä vi***a, käsittääkseni minäkin olen ihan maksava asiakas?".  No kysyin että mitä tää maksaa? Ei maksanut mitään, kun ei ollut saatu toimimaan.

Kotona pistin sen syrjään, jäi useammaksi vuodeksi vaan komeroon jemmaan. Nelisen vuotta sitten otin sen uudelleen esille, kun en viitsinyt jättää sikseen. Tuli mieleen, että olin silloin aiemmin vaihtanut siihen BIOS patterin, ja muistaakseni muuttanut BIOS asetuksia oman (huonon) harkinnan mukaan.
Palautin BIOSin oletusasetukset ja com portit toimi.

Nyt sillä on sen jälkeen mm. siirrelty Star Commanderilla .d64 imageja lerpuille, tehty varmuuskopioita 64:lla tehdyistä ohjelmista ja tiedostoista, fiilistelty nettiä, gopheria jne, tehty tekstinkäsittelyä. Ko. kone on kyllä ollut erittäin hyödyllinen tässä 64:sen kanssa, kun on laite, joka on linkkina netin ja 64:n välillä.

#36
Commodore 64 / Vs: C64 paketin käypä hinta?
joulukuu 04, 2016, 21:15
Lainaus käyttäjältä: retroman - maaliskuu 03, 2016, 11:49
...Esim.Hiiri com porttiin gigantista.Myyjä pyörittelee ihmeissään päätä(ja simiään,sikäli kun on vielä tajuissaan) ::),sitten plärää epätoivoisena läpykkäänsä,eh com portti.....
          Mikä V**tun com portti,en oo kuulukkaan,en tiijä jne. :o

:-D Hei, elä viitti kiusaa niitä tollai...
#37
Lainaus käyttäjältä: vpekkari - marraskuu 21, 2016, 21:27
Kuusnepat ja varsinkin nuo leipälaatikkomalliset, alkavat olla jo sen verran vanhoja, että vikoja voi alkaa ilmestyä useampaan paikkaan. Varaosien saanti käy vuosi vuodelta hankalammaksi ja jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, ettei niitä kertakaikkiaan ole. Minulla on kolme tämmöistä. Äsken kärähti yhdestä vic-piiri ja nyt huomasin, että sid-piirikin oireilee ja antaa vääriä nuotteja välillä. Mietin erilaisia tapoja, jolla kestävyyttä voisi parantaa ja mahdollisia vikoja vähentää. Rikkoutumiseen tulee mieleen seuraavat syyt:

- Staattinen sähkö, jota tämän ajan vehkeet eivät kestä yhtään. Joystick-portista on suora yhteys cia-piireille, jotka on helppo käräyttää rikki koskemalla pinneihin villasukat jalassa. Samoin sid-piirille menevä audio-input on erittäin herkkä staattiselle sähkölle. Pienikin ylijännite käräyttää filtterit saman tien.
- Huonosti toteutettu piirien jäähdytys ja tähän nähden reilu lämmöntuotto. Tietyt piirit käyvät erittäin kuumana, mutta mitään siilejä näille ei ole aikanaan laitettu.
- Kosteus tms pääsee vähitellen piirin sisään tekemään tuhojaan.
- Kuivuneet kondensaattorit päästävä läpi häiriöitä lyhentäen piirien ikää.
- Huonokuntoinen virtalähde päästää ylijännitettä, jolloin useampia piirejä voi palaa.

Minä kuulun siihen leiriin, että vanhoja laitteita ei saisi modata liikaa. Olkootkin sitten toteutettu kuinka hullulla tavalla tahansa. Esimerkiksi kiilamallin muuntaja omine typeryyksineen on omalla lailla osa laitteen historiaa. Vaakakupin toisessa päässä painaa kuitenkin huoli laitteen rikkoutumisesta, joten itse olen ajatellut seuraavia toimenpiteitä:

- Kiilamallin muuntajassa oleva 5V regulaattori poistetaan käytöstä ja tilalle laitetaan vaikkapa tällainen: http://www.ebay.de/itm/271218031794
- Kaikki isot ja kuumana käyvät piirit varustetaan kunnon jäähdytyssiileillä.
- Laatikon sisällä oleva ns. "kinkunpaistopussi" poistetaan tai ainakin sen yläosa leikataan pois, jotta lämpö poistuisi paremmin.
- Kaikki vanhat kondensaattorit uusitaan
- Ei jätetä kuusnepaa lojumaa mihinkään vintille. Käytetään sitä ja pyritään nauttimaan vanhojen pelien tuomasta ilosta.
- Katkaistaan sid-in ja maadoitetaan se noin sadan ohmin vastuksella, jottei filtterit kärähdä vahingossa.

Vielä jää cia-piirien käräyttämisen mahdollisuus. Olisiko tuohon jollain ehdottaa jotain ratkaisua? Sopivat zener-diodit inputtien rinnalle estosuuntaan kenties?

Olen samaa mieltä että vanhoja laitteita ei tulisi juuri modailla, no itsellä ei kyllä ole siihen oikein osaamistakaan, mutta kyllähän käyttöikää pidentävät muutokset on tarkoituksenmukaisia.

Itse olen koittanut visusti varoa staattisen sähkön kanssa. Ettei esim. tökkäse sormea control porttiin, kun on virtanappia tarkoitus painaa. Leipälaatikko 64:sen powerin vieressä lattialla mulla on pieni pöytätuuletin viilentämässä. Ja powerista mittaan sillon tällöin jännitteet ettei ole liian korkeita.

BTW, tuli mieleen, että taannoin luin vanhan Compute! lehden yleisönosastoa, ja sinne oli joku kirjoittanut kuinka hänellä osui se kasettiaseman johdossa roikkuva maadotuspiuha (mille ei ole 64:ssa käyttöä) 64:sen user porttiin, ja jotain siruja kärähti koneesta.
#38
C64:lla tai Amigalla en ole Gopheria käyttänyt, 486 pc:llä Win 3.1:llä kyllä, ja hiljattainkin. Niitä on kuitenkin vielä useita Gophereita aktiivisina. Kokeilisin varmasti 486:lla, jos sellaisen laitat pystyyn.
#39
Lainaus käyttäjältä: retroman - huhtikuu 02, 2015, 13:46
Lainaus käyttäjältä: Teekoo - marraskuu 25, 2014, 21:13
Lainaus käyttäjältä: retroman - marraskuu 16, 2014, 14:37
Tämä ei varsinaisesti liity foorumin aiheseen,mutta minä käytän linuxin mint distroa ja vielä XP:kin(MAME:lla) pelaamiseen.
Oikeastaan 486:ssa on Dos 6.22 ja Win 3.1,jossa on Star commander ohjelma,jolla on näppärä sirrellä kuusnepa imageja
aidolle floppylle.Dos moodissa tietysti...

Samasta aiheesta, mullakin on 486, jossa Dos 6.0 ja Win 3.1, ja Star Commanderilla olen siinä siirrellyt kuusnepan imageja floppylle, ja tehnyt varmuuskopioita omista jutuista. Loistava homma tuo Star Commander ja X1541 kaapeli. Ja kun samassa koneessa on nettiyhteys, niin saa kätevästi siirreltyä niitä imageja e-maililla säilöön uudempiin laitteisiin, ja voi oikeen oldschoolisti latailla ftp:llä tiedostoja omalle koneelle.

Olen myös kokeillut Star Commanderia 486 läppärissä (IBM Thinkpad), jossa on PC-DOS 6.3, mutta kumma kyllä siinä se Star Commander ei toimi, menee hetken päästä aivan jumiin koko kone. Toimii kyllä kun buuttaa Mäsän Dossiin, tuossa toisessa koneessa tehdyllä buuttidisketillä.

Veit sanat korvistani. ;) Onhan näistä 486:sta hyötyä vieläkin.Ei tarvitse USB liittimien(adapterit) kanssa telkuta.kun vanha rauta on luotettavampi.Sitten tuo Star Commander ja X1541 kaapeli on hyvä viritelmä,joka toimii kunnolla. :old:
Tuo läppäriongelma on aika mystinen juttu.Mikähän lie syynä,ettei pelitä kunnolla?

Joo, se Thinkpad-läppärin+PC-DOSin ja Star Commanderin toimimattomuus ihmetyttää. Mutta Star Commanderin jotain readme tiedostoa tai vastaavaa lukiessa huomasin että siellä mainittiin että "testattu vain MS-DOSilla". Aika valikoiva ohjelma, kun luulisi ettei Mäsän ja IBM:n DOSsit kuitenkaan juuri toisistaan eroa. Mutta se taisi tosiaan olla syy, koska kun useamman jumiutumisen jälkeen käynnistin sen MS-DOS buuttidisketillä, niin sitten se toimi.
#40
Lainaus käyttäjältä: retroman - marraskuu 16, 2014, 14:37
Tämä ei varsinaisesti liity foorumin aiheseen,mutta minä käytän linuxin mint distroa ja vielä XP:kin(MAME:lla) pelaamiseen.
Oikeastaan 486:ssa on Dos 6.22 ja Win 3.1,jossa on Star commander ohjelma,jolla on näppärä sirrellä kuusnepa imageja
aidolle floppylle.Dos moodissa tietysti...

Samasta aiheesta, mullakin on 486, jossa Dos 6.0 ja Win 3.1, ja Star Commanderilla olen siinä siirrellyt kuusnepan imageja floppylle, ja tehnyt varmuuskopioita omista jutuista. Loistava homma tuo Star Commander ja X1541 kaapeli. Ja kun samassa koneessa on nettiyhteys, niin saa kätevästi siirreltyä niitä imageja e-maililla säilöön uudempiin laitteisiin, ja voi oikeen oldschoolisti latailla ftp:llä tiedostoja omalle koneelle.

Olen myös kokeillut Star Commanderia 486 läppärissä (IBM Thinkpad), jossa on PC-DOS 6.3, mutta kumma kyllä siinä se Star Commander ei toimi, menee hetken päästä aivan jumiin koko kone. Toimii kyllä kun buuttaa Mäsän Dossiin, tuossa toisessa koneessa tehdyllä buuttidisketillä.
#41
Joo, 9VAC ja 5VDC. Muistan jostain lukeneeni että se 5VDC olisi tärkeämpi, ettei se ole ylisuuri. VAC voi olla korkeampi, ei niin haittaa. Tuo sinun 12V on se mikä pitäisi olla 9V, onhan se jo selvästi korkeampi, mutta liekö merkitystä?...

Tuolta olen taannoin katsonut kuvan  http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/MJK/power_plug.html liittimestä.
Viimeksi kun mittasin, mulla oli 5.09VDC ja 9.6VAC.
Kerran kun ostin yhden leipälaatikko 64:sen, ja muita laitteita, niin myyjä harmitteli kun se 64:nen ei ollut toimiva. Mittasin myöhemmin, että se poweri joka hällä oli ollut käytössä, antoi n. 5.23VDC...
#42
Oletko mitannut, ettei käyttämästäsi powerista vain tule liian korkea jännite?
#43
Lainaus käyttäjältä: Krisse - helmikuu 21, 2014, 22:45
Tarttee ottaa sieltä ylävalikosta (ALT -napilla) copy disk, ei mene sillä funktionappi (F5:kö se oli?) kopioinnilla.

Sama ongelma pari iltaa sitte :-)

Hei,

Kiitoksia :-) Olin juuri sitä funktionappia, F5 käyttänyt...täytyykin kokeilla ylävalikosta.
#44
Hei,

Olen tässä tauon jälkeen jatkanut XE1541 kaapelin ja Star commanderin käyttöä, ja pyrkimyksenä siirtää .d64 imageita 5 1/4" levykkeelle. Nyt ensimmäistä kertaa olen muutaman imagen kanssa törmännyt ongelmaan, että Star Commander herjaa, että "image does not fit onto disk, " ja "do you want to copy it anyway y/n?" tms.

En suotta kokeillut, jos ei se kerran mahdu levykkeelle. Mitenkähän tuo nyt noin? Onko muilla tästä kokemusta?   
#45
Kiitos, noudatetaan varmuuden vuoksi vanhaa periaatetta, levari ensin ja C64 (nyt PC) viimeisenä.