Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Teekoo

#16
Nettihuutokaupat / Vs: Commodore Pet
heinäkuu 08, 2019, 18:56
Lainaus käyttäjältä: Deltax - kesäkuu 06, 2019, 22:35
Nyt olisi tarjolla todellinen legenda. Hintaa tosin on myös  :pondering:

https://www.tori.fi/pohjois-pohjanmaa/Commodore_PET_2001_series_57958370.htm?ca=18&w=3

On todella, wau... ja hintapyyntö on kova.
En tiennytkään, että noitakin on myyty Suomessa. Koneen takaosassa näyttäisi olevan joku tarra, jossa lukee jotakin ja "Oy".
#17
Lainaus käyttäjältä: Deltax - toukokuu 26, 2019, 20:30
Noniin, perinteinen kuusnepan virtalähde kysymys.

Kaivoin naftaliinista vanhan C64:sen ja vuosikymmenien jälkeen aloin tutkimaan tuhoja.

Mittasin virtalähteen littimestä suoraan arvot:

AC 10.2V
DC 5.33V

Tuo siis suoraan, ei koneeseen kytkettynä ja kuormitettuna. C64 wikin mukaan yli 5.2V alkaisi olla jo riskiraja, että vanhaa virtalähdettä kannattaisi alkaa kytkemään koneeseen. Kuitenkin, kun nyt olen katsonut noita UBEC modaus videoita, niin ei se paljon minusta alenna tuosta mittaustuloksesta.

Uskaltaako tuota kytkeä nyt suoraan masiinaan vai pitäisikö tehdä ensin se UBEC modaus?

Mielestäni 5.33V on kyllä paljon, en tohtisi käyttää. Itse olen käyttänyt vain sellaisia virtalähteitä joista tulee suoraan vaan n. 5.1V.
#18
Lainaus käyttäjältä: järviin - tammikuu 18, 2019, 18:53
Lainaus käyttäjältä: TheMrJamu - tammikuu 09, 2019, 16:01
Varmaan sanomattakin selvää, mutta muista mitata virtalähteen ulosannot. Jos se on ruskea kiilamallinen poweri, niin niihin pystyy aika usein virittämään dc -puolen uusiksi nykyaikaisilla kikkareilla, vaikka niissä olisikin hieman resiiniepoksia dipattu sisälle.
Ovikiila kyseessä, ja jännitteet yleismittarin mukaan jees.
Oskilloskooppia en vielä ole kaapista kaivanut, mutta ainakin sen elkon sinne vaihdan.

Konkat saapuivat Englannista, joten otin levyaseman työn alle ekaksi ja heti meni sormi suuhun...

Konkkasetissä tuli yksi ylimääräinen elko, C13 220uF 16V.
Uskaltaisiko/kannattaako se kolvata paikalleen, vaikka alunperin sitä ei tässä ole?

Toinen kyssäri: Kannattaako noita levarin liikkuvia osia voidella mitenkään ja jos kannattaa, niin millä?

Ainakin himottaisi voidella tuon pyörivän "tallan" akseli, joka painaa levyn kiinni tuohon vastakappaleeseen, joka sitä levyä pyörittää. Mielestäni hieman nihkeä pyörimään.

Tuosta voitelusta. 1541:stä, ja kaikista uudemmista PC koneiden 3.5" asemista olen voidellut niitä "kiskoja" minkä varassa lukupää siirtyy.
Pumpulipuikosta leikkaa päät pois, se käy pipetistä silloin. Ruiskuttaa WD40:stä vaikka pullonkorkkiin, dippaa sen pumpulipuikon sinne ja tiputtaa sillä niihin kiskoihin.
Olen kanssa hieman siihen 1541:sen tallan akselille tiputtanut.
Mutta ehdottomasti kannattaa pitää huoli ettei sitä voitelua ole niin paljon että se valuu, tai roiskuu johonkin.
#19
Yleinen Commodore-keskustelu. / Vs: Haaste
syyskuu 29, 2018, 21:22
Lainaus käyttäjältä: retroman - syyskuu 28, 2018, 14:06
Yritetään pitää just tämän tyyliset foorumit elävien kirjoissa,ettei kaikki mene sinne FB:n puolelle. :old:

Nimenomaan!
Itsehän tosin en tähän päivään mennessä ole sitä FB:tä käyttänyt, etten ole sinne tod.näk. koskaan menossakaan...

Kyllä toivon että tällaiset foorumit pysyisivät pystyssä, ja kyllä tämä Commodore foorumi on yksi niistä nettisivuista joilla melkein aina käyn, kun tietokoneen ääreen istun ja sen päälle laitan. (samaistun siihen byggmax mainoksen mieheen joka käyttää nettiä vain kontrolloiduissa olosuhteissa kotonaan, ja vain pöytäkoneella).

Niistä juttuaiheista. Itse en nyt kuitenkaan ole niitä asiantuntevimpia täällä foorumilla, joten en ole monia topikkeja aloittanut, ja tässä kesä aikana on tullut aika vähän oltua tietokoneiden ääressä ylipäätään, mutta kohta se asia korjaantuu kun syksy etenee. Tänä iltana oli tarkoitus C64:lla tehdä Multiplanilla vähän kirjanpitoa muihin harrasteisiin ym. omiin juttuihin liittyen. Ja konekielen/assemblerin harjoittelu on myös lähiaikojen agendalla. Se olikin aihe mistä viimeksi aloitin topikin, se oli keväällä kun ihmettelin develop 64 assemblerin .d64-imagea, ja pari foorumin jäsentä (sorry, nyt en nimiä muista) oli suureksi avuksi, ja sain lopulta imagen jolta ohjelma latautui ilman 1541:sen lukupään hakkaamista rajoittimeen (kopiosuojaus juttu). Tein siihen itse basicillä (vähän kökösti) menun, että ohjelman käyttö menee samalla lailla kun alkuperäisenkin.
#20
Googlasin juuri Freezerin ja Exomizerin, wau. Täytyy kokeilla tuota imagea, kiitoksia!
#21
Hei,

OK, eli se ei olekaan pahaksi että lukupää menee rajoitinta vasten. Jostakin muistan sellaista lukeneeni että sen kohdistus voisi mennä ajan kanssa pieleen, mutta hyvä jos olikin turhaa huolehtimista. Oliko noissa eri ohjelmissa ja peleissä paljonkin tuollaisia kopiosuojauksia?

Star Commander on kyllä aika pätevä ohjelma siinä mielessä, että se automaattisesti korjaa tuollaisen. Lukukelvottomalla kohdalla, missä ei ole dataa, ei tosiaan sitten voi olla mitään toiminnallisuuttakaan.

Käsitin tuon hakkeroinnin väärin. Se olisi varmaan melko vaikeaa, ainakin siinä inside the Commodore DOS kirjassa todettiin niin, ja sitten ratkaisuna esitettiin ne ohjelmat (jotain 10 eri ohjelmaa) joilla pystyy tuottamaan eri erroreita.


#22
Alkoi kiinnostaa tämä hakkerointi asia.
Luin Inside the commodore DOS kirjasta että nuo errorit oli nimenomaan niitä konsteja millä kopiosuojauksia tehtiin. Kirjassa oli myös listattuna Basic ohjelmia, millä pystyy tekemään eri erroreita levykkeelle. Tein sitten yhdellä ohjelmalla error 23:sen track 2:sen 2 sektorille, ja ohjelma latautuu nyt ja näyttää toimivan normaalisti.

Tosin sellainen epäkohta on, että ihan latautumisen loppuvaiheessa 1541:nen vilkuttaa punaista lediä ja täräyttää lukupään rajoittimeen. Ikään kuin melkein tulisi luku-häiriö ja sitten se hakee sitä 1 sektoria. Tuollaisena en viitsi mitään ohjelmaa käyttää, että joka kerta hakkaa lukupää rajoittimeen. Eikai nuo kopiosuojatut levyt alun perin sellaisia olleet?

Tuli mieleen, että tekikö ohjelma levylle "liian rajun errorin"? Romppaisen havainnon mukaan siellä imagessa on checksum error (23) in data block. Kun sektorilla on sekä data että header block, niin ehkä se ohjelma tuhosi ne molemmat, ja se häiritsee latausta levyltä? Ohjelma ilmoittaa vain ylimalkaan tuhoavansa sektorin.
Jospa katson ensin Star commanderin disk editorissa tuota sektoria, ja sitten vertaan C64:sen levy editori ohjelma di-sectorilla oikean levyn samaa sektoria.
#23
Hei,

Kokeilin pari kertaa eri tallennus optioilla, mutta valitettavasti se käyttäytyy samoin. Kaatuu latausvaiheesssa sen jälkeen kun on valittu kumman muistialueen ohjelma ylikirjoittaa.

Tallensin samalla tavoin kuin ennenkin, ja sitten "BAM disk copy" asetuksella, ero näytti olevan että se tapahtui nopeammin kuin "full disk copy". Hakemistolistaus näytti C64:lla ja 1541:sellä edelleen samalta. Tämä ei taida tästä kummemmaksi muuttua, mutta kiitos kuitenkin.

Kokeilen jossain vaiheessa tuota ehdottamaasi assembleria, ja minulla on myös Esko Ensio Pipatin Mikroassemblerista joku kolmasosa koodia naputeltuna yhdestä kirjasta.
#24
Lainaus käyttäjältä: virgo - tammikuu 29, 2018, 18:05
tuo on ilmeisesti jonkin sortin suojaus miksi hakemisto on sekaisin
ja tarkoitus kai on ettei sitä näkis lainkaan jos sen korjaa niin loaderi "D" ei löydä fileitä
vastaavasti file copioijat eivät myöskään osaa onkia oikeaa nimeä levyltä

2.2 track on hieman outo koska datana siellä ei ole mitään outoa
BAM näyttää että alue levystä on tyhjää täynnä. tosin trckit eivät ole levyllä ihan
sitä mitä ne tavallisesti ovat siksi epäilenkin jotain kopiosuijaus yritystä

mitä tulee tuohon Assebleriin niin se on aivan kammottava... 8(
no tässä nyt sitten 2.2 track korjattuna testaapa mitä se sanoo...

Hei,

Kiitoksia paljon, kokeilen tänään tallennusta levykkeelle, ensin samoilla Star Commanderin optioilla kuin millä tähänkin asti olen käyttänyt.
Mitä olen netistä lukenut, niin kyllähän tuota assembleria on esim. ööh, kammottavaksi luonnehdittu... mutta on jotkut kehuneetkin.
Sattumalta jokunen vuosi sitten ostin sellaisen kirjan, missä on ohjelmointi harjoituksia ja siinä käytetään tuota assembleria.
#25
Lainaus käyttäjältä: fmatic - joulukuu 24, 2017, 13:47
Hyvää Joulua täältäkin! Itsellä menee pyhät töissä, mutta iltasella kerkee rauhoittumaan ja käynnistämään kuusnepan. Hienoa huomata, että näin some-aikana foorumimme edelleen elää ja hengittää  :old:

Lisätään myöhäiset Hyvän Uuden Vuoden toivotukset kaikille tähän, ja sen sanon myös, että kyllä varmasti monet arvostavat näin some-aikanakin sitä, että on olemassa näitä foorumeita. Eivät kaikki halua ehkä käyttää somea ollenkaan, ja niistäkin jotka sitä käyttävät, löytyy varmasti niitä jotka pitävät myös oldskoolimmasta toimintamuodosta.

Itse olen vain foorumeita ja newssejä tietokone- ja autoharrastuksiin liittyen käyttänyt, ei ainakaan toistaiseksi mitään aikomusta somen käytöstä.
#26
Lainaus käyttäjältä: romppainen - tammikuu 28, 2018, 09:34
Muuten ihan normaali levykuva mutta virhe siellä tosiaan piilee (Track 2, Sector 2: Error 23 - Checksum error in data block). En ole itse puljannut Star Commanderin kanssa joten levylle kirjoittamisen suhteen olen vähän huono auttamaan, onkohan tuossa esimerkiksi sellaista optiota joka kirjoittaisi imagen lerpulle sellaisenaan virheineen päivineen koska jotainhan tuossa matkalla täytyy muuttua jos oikealta levyltä ei enää toimi - joku erroreiden automaattikorjaus kirjoittaessa voi hyvinkin pistää homman kärsälleen jos kopiosuojaus tms yrittää sellaista levyltä hakea.

Tuossa eri tallennus optioiden kokeilussa voisi olla ideaa.
Kun Star Commanderin alasvetovalikoista aloitetaan copy disk, niin siinä tulee ponnahdus ikkuna, jonka valikoiden optioista kolme (*-merkityt) on näköjään oletuksena, tai ainakin minulla olleet valittuina useamman imagen lerpulle siirrossa. Vaihtoehdot on:

(1-valikko)
Format destination disk
Copy multiple disks with index
Use disk side letters in index
*Auto skip existing files
Check BAM ID against header ID
Show source DIR before copy

(2-valikko)
*Full disk copy
BAM disk copy
Safe BAM disk copy
Manual selection

(3-valikko)
No format conversion
*Commodore disk
Disk image
GCR coded disk image
Diskpacked zipcode
Sixpacked  zipcode

Nuo 3 ja 2-valikoiden valinnat tuntuu järkeviltä, koska Commodore levykettä oltais tekemässä, ja "täysi kopio", mahdollisine tarkoituksellisine virheineen.
Tuon 1-valikon "Auto skip existing files" tarpeellisuutta en oikein ymmärrä, tyhjille levyille kun olen imageja siirtänyt. Kokeilin tätä kyseistä imagea myös ilman että se oli valittuna.
Käsittääkseni tuo "Check BAM ID against header ID" vaikuttaa levyn sisältöön, kannattaisiko kokeilla? Tosin miten kahta eri asiaa voidaan verrata toisiinsa, BAM ID vs. header ID? Ilmeisesti en vain ymmärrä, mitä se itse asiassa tarkoittaa.
Suht hataralla pohjalla olevaa pohdintaa...
#27
Commodore 64 / Vs: Tasavallan tietokone kirja
tammikuu 27, 2018, 15:35
Lainaus käyttäjältä: fmatic - tammikuu 27, 2018, 14:36
Lainaamuistaakseni tälle c-foorumin sivulle pääse, selain senverran vanha, Mosaic vuodelta -94, nyt en versio nro:ta muista.

Näillä osoitteilla onnistuu melko varmasti:

http://www.com64.net/foorumi/?imode
http://www.com64.net/foorumi/?wap
http://www.com64.net/foorumi/?wap2

Hei,

Kiitos, täytyykin kokeilla kun olen seuraavan kerran sillä koneella.
#28
Hei,

Joo, tosiaan. Olisi hienoa jos joku osaisi sille tehdä jotain. Nyt image tässä viestin liitteenä.

Lisäys: Ja se ohjelma käynnistyy, LOAD"D",8,1
Tuo "D.PRG" lataa ohjelman, ja pitää olla tuo 1:nen käskyn lopussa.
#29
Commodore 64 / Vs: Tasavallan tietokone kirja
tammikuu 26, 2018, 23:02
Lainaus käyttäjältä: retroman - joulukuu 12, 2017, 23:46
Juuri sain luettua tuo kirjan.
Ja olkkarissa kuusnepan SID musan säestämänä.
Tuli kiva fiilis.Kirja on hyvin tehty ja asiapitoinen.
Kannttaa ehdottomasti lukea.

Btw.Tämä viesti on lähetetty HP vectra 486 M2 4/50 koneella,jossa on windows 3.11
    Kakkipuhetta että wanhat koneet eivät toimi ! Tietysti on rajoituksia,mutta mitäs
    siitä.Eipähän tule joutavia mainoksia,kun ne ei toimi tässä värkissä. :)
    Sitäpaitsi tuo 486 kone on kuusnepan lähellä,joten tämän viestin lähettäminen kävi näppärästi.

Erinomaista!
Minullakin on 486DX2 kone, missä windows 3.1, ja siinäkin toimii www-, sähköposti, newssit ja ftp. Sama kone jonka kanssa .d64 imageja latailen itselleni ftp:llä, siirtelen lerpuille ja filejä lerpuilta PC:lle. En kyllä muistaakseni tälle c-foorumin sivulle pääse, selain senverran vanha, Mosaic vuodelta -94, nyt en versio nro:ta muista. Mikä Netscapen versio sulla muuten on käytössä, kun postitus onnistuu noin hyvin?

Itse aiheesta, unohdin muuten tuon Tasavallan tietokone kirjan jouluksi hommata, mutta täytyypä hankkia tai ensin lainata kirjastosta. Nähtävästi kannattaa lukea.

btw, ei ole tämäkään, tai mikään muukaan viimeisen kahden vuoden aikana lähettämäni viesti ihan uudella koneella lähetetty. Tämä on -01 hankittu Fujitsu-siemens, 1 ghz AMD prossulla,  Windows ME ja selain IE 5.5. Ihan joutusasti availee nettisivuja, ei kyllä hyppiviä ja pomppivia mainoksia juuri näy näillä systeemeillä. Hyvin toiminut, mitä nyt oli jossain vaiheessa ennen parin vuoden takaista fiksausta kymmenisen konkkaa "räjähtäny" niin että sisukset oli kotelon sisäpinnassa ja näytönohjainkortin yms. päällä...

#30
Hei,

Minulla on .d64 image (ohjelma, develop-64 assembler) joka lerpulle tallennettuna toimii hieman omituisesti, ja ohjelma itse ei käynnisty.

Tarkemmin tilanne on seuraava. Löysin tuon ohjelma .d64 imagen, ja katsoin sitä Star Commanderilla (v 0.83). Huomiota kiinnitti että kun image on "avattu" ja sen hakemistolistaus näkyy, niin siinä yläreunassa lukee 35 (eli tracks /urat) +err. Tuota +err merkintää en ole nähnyt muiden omien, taikka valmislevykkeistä tehtyjen imagejen tiedoissa.
Kopsasin kokeeksi tiedostot imagelta PC:lle (486 / MS-DOS6.0) ja kokeilin ohjelmaa PC64 emulaattorissa. Se näytti toimivan normaalisti.

Tallensin imagen lerpulle, ja kun C64:lla ja 1541 asemalla ottaa hakemistolistauksen, niin ihmettelin kun pari tiedostonimeä on eri nimet, mitä star commanderilla katsottuna (tiedosto @s.prg oli s    2284.prg, tai jotain sinnepäin) ja lisäksi noiden tiedostojen nimet listauksessa jatkuvat seuraavalle riville!, ikäänkuin nimessä olisi niin paljon merkkejä tai välilyöntejä, että tulisi "rivinvaihto". Tällaista en ole aiemmin nähnyt.

Ohjelma latautuu normaalisti siihen saakka, kun se ilmoittaa ylikirjoittavansa tiettyjen muistipaikkojen sisällön, ja pyytää valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta. Riippumatta kumman muistialueen tuohon valitsee, se jatkaa hetken latautumista, ja sitten kone palaa C64:sen aloitusruutuun, ihan kuin olisi näppäilty SYS64738 ??

Mikähän tuossa voisi olla vikana? Ilmeisesti imagella on ohjelma ja kaikki sen tiedostot niinkuin pitääkin, koska se emulaattorissa toimii. Entä mitähän se 35(tracks) +err tarkoittaa? Voisko siinä olla joku kopiosuojaus juttu, mikä on joku tarkoituksellinen levyvirhe?
Kokeilin kahdella eri käyttämättömällä lerpulla, ja myös siten että kopsasin tiedostot star commanderilla imagetiedostosta manuaalisesti yksi kerrallaan lerpulle.
Star commanderissahan on myös disk editori jossa näköjään voi katsella levyn /imagen sisältöä, mutta vaikka sillä voisikin jotain tehdä, niin ei valitettavasti oma osaaminen riitä.
Onko kenelläkään mitään vinkkiä asiaan?