Kysymys 64:sen virtalähteistä ja liitännöistä

Aloittaja Teekoo, maaliskuu 24, 2008, 19:45

« edellinen - seuraava »

Teekoo

Hei!

Olen aloitteleva commodore harrastaja ja olen vihdoin saanut kasaan toimivan kokonaisuuden, ¨leipälaatikkomallin¨ 64:sen, kasettiaseman ja c1541 levykeaseman. Sen pohjalta mitä olen netissä lukenut, olen saanut käsityksen että epäkuntoiset, liian korkeaa jännitettä antavat virtalähteet ovat tosi yleinen syy 64:ten pimenemiseen kun erinäiset sirut kärähtävät. Lisäksi olen ymmärtänyt että varsinkin vanhemman malliset virtalähteet olisivat alttiimpia ylikuumenemiselle ja jännite ongelmille.
Minulla on pari tuollaista vanhempaa virtalähdettä, väriltään samanlaisia kuin tietokone itse, joissa yläreuna on viisto. Lisäksi mulla on pari ilmeisesti uudemman 64 c-mallin virtalähdettä, neliskanttisia, suorakaiteen muotoisia ja rivotettuja ja väriltään vaaleamman harmaita. Olen käyttänyt toistaiseksi tuollaista uudempaa virtalähdettä, mutta sitten huomasin että siinähän on 5 voltin jännitteellä korkeampi virta, 1,7 A eikä 1,5 A mikä vanhemman mallisella. Virtalähteessä itsessään oleva sulakekin on isompi 200 mA eikä 160 mA.
Miten on, onko pahaksi jos ¨leipälaatikkomallin¨ 64 käyttää tuota uudempaa virtalähdettä, onko noin pienellä virta erolla merkitystä? Virtalähteen pohjassa lukee ¨FOR C-64 only¨ mistä sain sen käsityksen, että se sopii kaikille 64 koneille, eikä vain uudemmille 64 c koneille. En ole käyttänyt vanhemman mallisia virtalähteitäni kun niiden liittimistä näköjään puuttuu pinnejä. Eikö sen virtaliittimen pitäisi olla DIN7 liitin? Minulla ei noissa liittimissä ole seitsämää pinniä. Entä kannattaisiko testata yleismittarilla paljonko jännitettä virtalähteistä tulee, löysin netistä kuvan mistä näkee mitkä tarkoitukset liittimen eri pinneillä on.
Toinen kysymys olisi, että mikä on C2N kasettiaseman johdossa se pieni johto, jonka päässä on liitin jossa on pyöreä reikä? Mihin se pitäisi kiinnittää? Vai onko se muita kuin C64 koneita varten?
Toivottavasti joku vastaisi piakkoin, että uskaltaa taas kytkeä kuusnepaan virrat...

c64

 :-[ Valitettavasti en tiedä sopiiko muuntajat keskenään ,eri mallien välillä.  Rivoitettu suorakaide on c64c:n muuntaja ja se viistottu on sen leipälaatikon malli. Kasettiaseman piuhassa on metallinen "maadoitus häntä" jota ei tarvitse kykeä mihinkään. Toivottavasti sait tästä edes vähän apua.  Toivottavasti joku tarkentaa tietoja vielä . Itse käyttäisin mieluiten ko. mallin omaa muuntajaa. Ilmeisesti on kysymys muuntajasta, virtalähde on koneen sisällä??

Teekoo

Joo, tarkoitin tosiaan muuntajaa enkä koneen sisällä olevaa virtalähdettä (vielä vähän termistö hakusessa).
Kiitos c64:lle kasettiasema kysärin suhteen, vähän arvelinkin että se piuha voisi olla joku maadoitus johto.
Toivottavasti tulee lisää vastauksia muuntaja kysymykseen. Kokeilin juuri tuossa yhtä vanhemman mallisista muuntajistani, kytkin sen yhteen ihan mykkään 64:een noin kolmeksi tunniksi ihan vain kokeillakseni paljonko se lämpiää, kyllähän se huomattavasti lämpenee, selvästi enemmän kuin uudemman mallinen muuntaja vastaavassa ajassa. Enpä taida toistaiseksi tohtia käyttää kumpaakaan, kannattaisikohan mitata yleismittarilla paljonko jännitettä tulee muuntajasta?

Anza

Kyllä niitä powereita voi käyttää ristiin. Niitä on ulkoisesti ainakin kolmea eri näköistä: se eka "ruskea" leipälaatikon pyöreänurkkainen viistetty malli, sitten "välimalli" joka on vaalea C-mallin värinen ja kantikkaampi mutta edelleen viistetty, ja sitten se iso neliskanttinen rivoitettu.

Tärkeintä on että muuntajat antavat sen 9 ja 5 volttia. Itse tarkistan asian aina yleismittarilla kun tulee "uusi" muuntaja kohdalle. Se virtamerkintä meinaa että se 1.5A tai 1.7A on maksimi mitä se murikka antaa ennenkuin sulake palaa. Muuntaja ei siis työnnä "automaattisesti" 1.5A tai 1.7A virtaa ulos, ainoastaan sen mitä siihen kytketty laite ottaa "tehoja".

Noista powerien DIN-liittimistä vielä, niitä on täys-pinnitettyjä ja sellaisia joissa on vain tarvittavat neljä kappaletta. Siinä missä on täydet 7 kpl pinnejä ei kolmella ylimääräisellä ole virkaa. Tehtailla on laitettu mitä on ollut saatavilla, luulen..

Sitä kassuaseman punosjohdinta käytettiin kait jenkeissä maadoitukseen, täällä päin sitä ei tarvita.

Teekoo

Hei!
Kiitokset Anzalle hyvistä vastauksista. Oli helpotus ja mukava kuulla että powereita voi käyttää ristiin, mulla on sitten useampi muuntaja joista valita. Oli selventävää kuulla, että tuo virtamerkintä tarkoittaa suurinta mahdollista virtaa mitä muuntajasta voi saada. Huomasin että toisessa uudemman mallisessa muuntajassani ei muuten ole sulaketta lainkaan, ei ilmeisesti kovin hyvä juttu. Onkohan tuollaiset sulakkeettomat powerit olleet jotain edullisempia tarvike tuotteita ja mahdollisesti ei niin laadukkaita?

Itse jännitteen mittaus toimenpiteestä kysyisin vielä, että mitataanko se 5 Volttia niin, että yleismittarin musta piuha yhdistetään maadotuspinniin joka on klo 6:ssa (jos liittimen yläreunan ohjausura on klo 12) ja punainen piuha klo 7:ssa olevaan 5 Voltin pinniin ja 9 Voltin jännite tulee klo 11:sta tai 1:ssa olevaan pinniin?    

LainaaNoista powerien DIN-liittimistä vielä, niitä on täys-pinnitettyjä ja sellaisia joissa on vain tarvittavat neljä kappaletta. Siinä missä on täydet 7 kpl pinnejä ei kolmella ylimääräisellä ole virkaa. Tehtailla on laitettu mitä on ollut saatavilla, luulen..

Hyvä tietää, tuo selittääkin miksei powereissa välttämättä ole seitsemää pinniä, kun kerran vain neljä on tarpeellisia. Luulin aluksi että joku kovakourainen oli aikoinaan jotenkin ¨rusikoinut¨ osan pinneistä pois.

Anza

Nelipinnisestä on helppo hahmottaa mistä mitata. Sen liittimen ohjauspykälän molemmin puolin on pinnit 9Vac. Jäljelle jäävä pinnipari on 5Vdc (+5Vdc ja sen maa). Kun mittaat niin kuumalla karvalla ja maalla ei ole niin väliä, varsinkaan vaihtovirran tapauksessa. Jos yleismittarin piuhat menee väärin päin tuossa 5Vdc mittauksessa niin mittari näyttää vaan miinus-merkin jännitelukeman eteen. Ja jos sulla on vanha kunnon viisarinäyttöinen yleismittari niin viisari yrittää paeta näytöltä pois väärään suuntaan jos johdot on väärin päin.

Kannattaa olla hyvät ja sievät mittapäät kun mittaa. Kipinöitä saa aikaiseksi helposti liian isoilla probeilla.

Jope

LainaaKyllä niitä powereita voi käyttää ristiin. Niitä on ulkoisesti ainakin kolmea eri näköistä: se eka "ruskea" leipälaatikon pyöreänurkkainen viistetty malli, sitten "välimalli" joka on vaalea C-mallin värinen ja kantikkaampi mutta edelleen viistetty, ja sitten se iso neliskanttinen rivoitettu.
Eli siis neljä. Luettelemiesi lisäksi myös C-mallin värinen pyöreänurkkainen viistetty malli on olemassa.
CBM-harrastaja jo vuodesta 1985

C64-79

#7
LainaaEli siis neljä. Luettelemiesi lisäksi myös C-mallin värinen pyöreänurkkainen viistetty malli on olemassa.
Eli tavallaan viisi, kun tuosta C-mallin powerista on myös ainakin kahta mallia. Teekoo jo asiasta mainitsikin.

Kaverilla oli sulakkeella varustettu malli (pyöreä sulakekotelon kansi muuntajan kyljessä), hänen koneensa oli C64C punaisella virta-LED:llä / grafiikkamerkit näppäimien etupinnalla, eli vanhempaa C-mallia. Itselläni puolestaan sulaketta ei powerissa ole näkyvillä, ja kone on niitä viimeisimpiä, vihreällä virta-LED:llä. Omani ei taida polttavan kuumaksi lämmetä pitkissäkään sessioissa, mutta mikäli en väärin muista, niin tuo em. kaverini versio teki niin.

edit: Ja tässä taitaa olla kuudes malli, C64C-mallin muotoinen, mutta musta: http://www.computermuseum.li/Testpage/Commodore64.htm. Näitä löytyi useammastakin linkistä, eli ei liene maalatusta kyse.

Jake64

Kysyisin sulakkeen koosta: Itselläni on tällä hetkellä kaksi muuntajaa.
Toisessa muuntajassa sulake mainitaan olevan T160mA ja samaa näytti myös sisällä, nyt se palanut.
Toisessa uudemmassa muuntajassa sulakkeet mainitaan olevan T1.6A ja T2.5A. Tässäkin T1.6A palanut.

Kysyisinkin onko tuo T160mA ok ? Ilmeisesti, koska eiliseen asti se toimi. Tulee vain noista virtajutuista mieleen, erttä eikös sen pitäisi olla T1.6A vanhassakin ? Kyselen vain, ennenkuin laittelen väärän ( liian ison ) sulakkeen tuohon vanhaan muuntajaan.  


Anza

#9
Sulla on noista tiedoista päätellen vanha "alkuperäinen" ruskea murikka ja toisena ismetin tms kantikkaampi avattava malli, eikö?

Vanhan 160mA (T=hidas sulake) ulkoa päin vaihdettava sulake on oikein. Se on ensiöpuolella eli verkkovirran puolella eikä sitä tule korvata suuremmalla sulakkeella (uudemmissa ns. C-mallin muuntajissa on 200mA sulake). Tuossa sun toisessa (oletettavasti avattavassa) muuntajaversiossa on kaksi sulaketta kotelon sisällä piirilevyllä, nämä molemmat ovat toisiopuolella eli muunnetun sähkön puolella. Ne ovat tosiaan 1.6A ja 2.5A, ja hitaita niinikään.

Mutta siis, älä laita vanhaan muuntajaan 160mA tilalle isompaa sulaketta. Jos sulake palaa jatkuvasti (varsinkin jos muuntaja on irti kuusenpasta) tarkoittaa se sitä että muuntajassa on jotain vialla. Vika voi olla toki 64nkin sisällä mutta tällöin sulake palaa vasta kun muuntaja ja nepa ovat toisissaan kiinni. Esim. vika voi olla kuusnepan virtakytkimessä tai virtapiuhan liitin on totaalirikki tai laitteen sisällä jokin oikosulkee jotain sopivasti. Isoin osa 64n muuntajista on umpeen valettuja "möykkyjä" joita ei voi korjata, mutta nuo avattavat on siitä kivoja että diodit ym voi vaihtaa.

Jake64

Joo tollaiset ne muuntajat ovat. Toisessa , jossa sisällä siis kaksi sulaketta, vaihdoin sen toisen T1.6A ja ainakin eilisen 6h tuo kone toimi. Toiseen pitää käydä sulake ostamassa se T160mA , niitä ei kotona löytynyt.

Postissa majailee tällä hetkellä tilattu 1541U [smiley=cool.gif]. Pitää ensin ostaa myös muistikortti, kun ei ylimääräisiä ole.

Miten muuten 1541U:n toimivuus yhdessä kuusnepassa, kun siinä ei 64:n levariportti toimi ? Ainakaan kopiointi levarilta 1541U:lle ja takaspäin ei toimi. Luulsi pystyvän lataamaan pelejä 1541U:n  muistikortilta. Muuten koneessa toiminee kaikki muut, käyttäjän porttia ei ole testattu, kun ei ole laitteita siihen. Tässä lienee vikana U2 piiri ? [smiley=sad.gif]

Anza

Lainaa..Tässä lienee vikana U2 piiri ? [smiley=sad.gif]

Mahdollisesti, mutta ei välttämättä. Miten vika ilmenee levarin kanssa, eli mitä se tekee ja mitä ei? Vanhalla emolla esim. U8 logiikkapiiri voi olla mykkä, uudella emolla on myös pari logiikkapiiriä jotka vastaa sarjaportin liikenteestä. Lisäksi on vielä diodeja ja transistoreita jotka voivat myös efektoida sarjaportin toimivuuteen..

Jos sun nepassa CIAt (U1 ja U2) on erillisillä IC-kannoilla niin koita vaihtaa ne päikseen ja katso mitä tapahtuu. Ne on samat komponentit mutta paikasta riippuen niille tulee eri tehtävät. Jos tän hetkinen U2 on viallinen niin laitettuna U1:n paikalle se tod.näk. efektoi näppiksen tai joikkarin toimivuuteen. Vastaavasti jos kone muuten toimii niin tän hetken CIA1:n (U1) pitäisi olla ehjä jolloin se laitettuna U2:n paikalle varmistaa onko sarjaportin toimintavika CIA-piirissä vai muualla.

Jake64

Haettu 1541U postista ja pikaohje sanoo, että kytkettävä myös sarjakaapelilla kuusnepan levariporttiin. Eli en usko toimivan tuossa koneessa. Onneksi on kaverin kone lainassa, joka toimii ...

Koneen vika: Yrittää lukea sisällysluetteloa, jää puoliväliin (latausmokkula laajennusportissa, jolla nuoli ylöspäin (restoren vieressä) saa sisällysluettelon ). Joskus onnistuu koko sisällysluettelo. Sama juttu jos yrittää ladata jotain ohjelmaa. jää kesken ja jättää levarin punaisen valon palamaan. Levari , kaapeli , mokkula testattu toisella koneella , toimii ihan hyvin.

Piirit ei ole kannoilla, joten ei voi vaihdella. Emo lienee vanha , siinä oli mukana se muuntaja, jossa sulake sulakekannella muuntajan takana.
1983 Commodore intl Comodore 64 , assy no.250407 art work no.251137 rev.b ja kotelon pohjassa ser.no.U.K.B1718735 - Made In England.

En ole huomannut mitään muuta ongelmaa, kuin tuo levarilta luku ( talletus myös eli tiedonsiirto yleensä ). Esim. kasettiasema toimii, Simons Basic moduli toimii ( ei ole pelimoduleita ), näppäimistö toimii, Pitää testata joykkarit, mutta ensin laitettava kasetille peli testattavaksi. Ja etsiä toimiva joykkari.


Anza

Joo, 407 on vanhaa emoa. Jos koittaa ihan puhtaasti vaan c64+levari ilman U-mokkuloita yms, niin onnistuuko silloinkaan lukea mitään? Näin äkkiseltään saattaisin ihan ekaksi testata kuitenkin U8:n, se on helpompi vaihtaa kuin CIA. Se on tavan 7406 logiikkapiiri ja niitä saa kaupasta ~eurolla.

Jake64

Nyt ei ole muuta kiinni kuin levari. Pari kertaa tulee näyttöön pelkästään searching for * ja lopettaa muutaman sekunnin kuluttua lataamisen ja punainen valo jää palamaan. Sama juttu sisällysluettelon kanssa. Joskus saa koko sisällysluettelon haettua. Mutta kuitenkin ohjelma jää aina tuohon muutaman sekunnin jälkeiseen tilaan, jossa lerppu ei pyöri ja punainne valo jää palamaan. Jotain lohtua kuitenkin, tässä koneessa 1541U:n yksinäiset pelit, mm. prg,t64 ja yksinäiset d64:n sisältä toimii.

1541U toimimattomuus kaverin koneessa selvisi : vaihdoin muuntajan , ilmeisesti oma muuntaja ei antanut tarpeeksi virtaa, kun 1541U oli kytketty ; tuli musta ruutu ja virta ledikään ei palanut. Ilman tuota 1541U:ta ja myös toisilla moduuleilla se toimi. Nyt toimii ja tällä koneella moniosaiset pelit toimii myös ja varmaan myös siirto levarille/lta.

Enpä tiedä, kunhan saisi vain toimivan keskusyksikön tai pari, kun noita vikoja vähän jokaisessa jotakin taitaa olla. Ja tällöin saisi siirron lerpulle/lta toimimaan tuon 1541U:n kanssa. Jossain välissä pitää kuitenkin antaa kone takaisin kaverille. Voihan niitä piirejä kokeilla vaihtaa, mutta itseltä ei varmaan onnistu, ainakaan isot piirit. Piirejä tuskin voi mitata pelkän yleismittarin avulla tai jos ne on kiinni piirilevyssä ?