Uutiset:

C=Foorumin Usein Esitetyt Kysymykset:
http://www.com64.net/foorumi/index.php?action=faq

Main Menu
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - vpekkari

#1
Commodore 64 / Vs: C64 paketin käypä hinta?
helmikuu 10, 2017, 23:53
Minä muuten ostin huuto.net:stä 1541-aseman, joka myyytiin rikkinäisenä 20€. Vikana oli vaan se, että luku-kirjoituspäälle menevä pistoke oli laitettu kiinni väärinpäin :) Joskus siis tärppää.
#2
Commodore 64 / Kuusnepan eliniän pidentäminen
marraskuu 21, 2016, 21:27
Kuusnepat ja varsinkin nuo leipälaatikkomalliset, alkavat olla jo sen verran vanhoja, että vikoja voi alkaa ilmestyä useampaan paikkaan. Varaosien saanti käy vuosi vuodelta hankalammaksi ja jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, ettei niitä kertakaikkiaan ole. Minulla on kolme tämmöistä. Äsken kärähti yhdestä vic-piiri ja nyt huomasin, että sid-piirikin oireilee ja antaa vääriä nuotteja välillä. Mietin erilaisia tapoja, jolla kestävyyttä voisi parantaa ja mahdollisia vikoja vähentää. Rikkoutumiseen tulee mieleen seuraavat syyt:

- Staattinen sähkö, jota tämän ajan vehkeet eivät kestä yhtään. Joystick-portista on suora yhteys cia-piireille, jotka on helppo käräyttää rikki koskemalla pinneihin villasukat jalassa. Samoin sid-piirille menevä audio-input on erittäin herkkä staattiselle sähkölle. Pienikin ylijännite käräyttää filtterit saman tien.
- Huonosti toteutettu piirien jäähdytys ja tähän nähden reilu lämmöntuotto. Tietyt piirit käyvät erittäin kuumana, mutta mitään siilejä näille ei ole aikanaan laitettu.
- Kosteus tms pääsee vähitellen piirin sisään tekemään tuhojaan.
- Kuivuneet kondensaattorit päästävä läpi häiriöitä lyhentäen piirien ikää.
- Huonokuntoinen virtalähde päästää ylijännitettä, jolloin useampia piirejä voi palaa.

Minä kuulun siihen leiriin, että vanhoja laitteita ei saisi modata liikaa. Olkootkin sitten toteutettu kuinka hullulla tavalla tahansa. Esimerkiksi kiilamallin muuntaja omine typeryyksineen on omalla lailla osa laitteen historiaa. Vaakakupin toisessa päässä painaa kuitenkin huoli laitteen rikkoutumisesta, joten itse olen ajatellut seuraavia toimenpiteitä:

- Kiilamallin muuntajassa oleva 5V regulaattori poistetaan käytöstä ja tilalle laitetaan vaikkapa tällainen: http://www.ebay.de/itm/271218031794
- Kaikki isot ja kuumana käyvät piirit varustetaan kunnon jäähdytyssiileillä.
- Laatikon sisällä oleva ns. "kinkunpaistopussi" poistetaan tai ainakin sen yläosa leikataan pois, jotta lämpö poistuisi paremmin.
- Kaikki vanhat kondensaattorit uusitaan
- Ei jätetä kuusnepaa lojumaa mihinkään vintille. Käytetään sitä ja pyritään nauttimaan vanhojen pelien tuomasta ilosta.
- Katkaistaan sid-in ja maadoitetaan se noin sadan ohmin vastuksella, jottei filtterit kärähdä vahingossa.

Vielä jää cia-piirien käräyttämisen mahdollisuus. Olisiko tuohon jollain ehdottaa jotain ratkaisua? Sopivat zener-diodit inputtien rinnalle estosuuntaan kenties?
#3
Tämmöistä aihetta ei heti sattunut silmiin. Millaisia mokia teille on sattunut näiden kasibittisten vehkeiden kanssa pelatessa? Itse onnistuin rikkomaan yhden kassuaseman, joten nyt on enää kolme toimivaa kun ennen niitä oli neljä  :(

Sain olevinaan kuningasidena liittää 8 ohmin kaiuttimen tuohon kiinni kuunnellakseni datanauhoja ja säätääkseni äänipään kulman kohdalleen. Ensinnäkään tapa oli väärä, koska laite tuottaa kanttiaaltoa - tämä selvisi myöhemmin kytkentäkaaviosta. Toisekseen 8 ohmia on liian suuri kuorma, joten jotain meni rikki, koska nyt ei tule pihahdustakaan ulos  :bang:

No, laite on erittäin yksinkertainen ja kaikkia piirejä on saatavilla parin euron hintaan. Kaikki kolme kuusnepaa on edelleen ehjinä kun näiden kanssa olen pirun varovainen :) Siispä meinaan ottaa jossain vaiheessa tuon työn alle ja skoopilla mittailen, että mihin asti signaali tulee ja sitten uutta osaa kiinni. Eiköhän tuostakin vielä soiva peli tule :thumbup:
#4
Commodore 64 / Vs: 1541:sen käypä hinta
syyskuu 25, 2015, 22:49
En kuitenkaan tarttunut tuohon ilmoitukseen. Toimivuudesta ei mitään tietoa, joten olisi voinut saada ikuisuusprojektin eteensä. Eiköhän jostain vielä löydy sopiva yksilö.
#5
Commodore 64 / C64 virtalähde: 5.0 vai 5.2V?
syyskuu 25, 2015, 22:47
Minulla on kolme erilaista C64 virtalähdettä: yksi epoksivapaa musta ja kaksi ns. ovistopparimallia, jossa piirilevylle pääsee tekemään korjauksia, mutta muuntaja on valettu epoksiin, samoin 7805.

Parista virtalähteestä tulee 5.2V ja yhdestä 5.0V. Kumpi on oikein? Kun katselin näitä C64 virtalähteiden kytkentäkaavioita, niin osassa on 7805:sen maa kytketty vastuksen kautta, joten tuo selittää sen 0.2V jännitteen nousun ja mitä ilmeisimmin minulla on kyse samasta asiasta. Ainakin sen mustan yksilön osalta on näin ja ihmettelin kytkentään tuota muuntajaa korjatessani.

Osaako kukaan sanoa, että miksi moiset erot ja onko joku emolevyn revisio erityisen kranttu jännitteen suhteen? Minulla on kaksi 250407 -emoa ja yksi 250425.
#6
Commodore 64 / 1541:sen käypä hinta
syyskuu 03, 2015, 14:05
Paljonkos kannattaisi tarjota 1541:sestä, joka on myyjän mukaan käyttämätön? Taitaa olla näitä alkupään malleja. Kunnosta ei ilmeisesti ole tietoa ja käyttämättömyyshän ei tarkoita sitä, että se ei vaatisi korjaamista. Saattaa olla kondensaattorit menneet juuri tuosta syystä ja ehkä myös lukupääkelkka juuttunut.
#7
Vika löytyikin nopeasti  :) Kone oli RF-kaapelilla kiinni telkassa ja säädöt oli modulaattorissa vähän poskellaan. Käänsin valkoista keskimmäistä ruuvia pykälän verran oikealle, jolloin varjot hävisivät kokonaan. Googlella löysin tähän ohjeen, mutta enpä löydä linkkiä enää. Lisään sen myöhemmin, kun ehdin etsimään paremmin.
#8
Nyt kun on saatu tuo skandi-versio kuusnepasta kuntoon ja sen tarjotessa nautonnillisia pelihetkiä on aika keskittyä seuraavaan leipälaatikkoon. Tämä vaikutti alussa täysin ehjältä, mutta tähään huomasin että Android 2 -pelissä on pahoja "vauhtiviivoja" ja rätinää äänessä. Linkin takaa löytyvä video selventää asiaa parhaiten:

https://youtu.be/ZF0LTHJmjlM

Hieman vastaavia häiriöitä on myös Giana Sisters-pelissä, mutta huomattavasti vähemmän. Välillä niitä ei edes huomaa. Tuo aiemmin korjaamani 250407-revision laite pyörittää kumaakin peliä täysin virheettä, joten oletan että kyseessä on vika eikä ominaisuus. Mistä kannattaisi etsiä syyllistä? Tuo PLA tietysti on aina epäilyksen alaisena, mutta voisiko olla myös VIC tai joku noista pienistä piireistä? VIC tietysti on helpoin testattava, koska se on kannalla kiinni. Tässä mallissa vaan tuon VIC-piirin päällä on metallikoppa, joka on tinattu emoletylle. Myös piirin jäähdytyskorvake puuttuu, joten kehitys on selvästi mennyt huonompaan suuntaan, vaikka on uudempi emo kyseessä :(
#9
Kiitos näistä tiedoista! Kuva tosiaan parani kun viritin modulaattorin kanavalle 33, mutta eihän se ihan timanttinen vieläkään ole. Kaapelin asentokin tuntuu vaikuttavan, joten saattaisi olla uuden johdon hankinnan paikka. Konkat ehkä on hyvä vaihtaa tuolta modulaattorin sisältä, mutta lienee syytä olla ruuvaamatta noita säätöjä, koska nehän eivät ole tuosta vuosien saatossa mihinkään muuttuneet.

Pelkään hieman SID-piirin puolesta, joten siksi mieluusti pistäisin RF-piuhalla laitteen telkkaan kiinni. Eikös tuo audiotulo ole suoraan SID:n kannoilla kiinni, joten sopiva jännitepiikki tekee sitten selvää jälkeä ainakin filttereistä. RF-modulaattorin kanssa toimittaessa ei ole tuota vaaraa
#10
Commodore 64 / Vs: Skandi-64
heinäkuu 29, 2015, 15:53
En pysty vastamaan tuohon ensimmäiseen kysmykseen, mutta tämä äskeisessä ketjussa (http://www.com64.net/foorumi/index.php?topic=955.0) käsittelemäni laite on skandiversio. Ä ja Ö ovat ihan samanlaisia näppäimiä kun kaikki muutkin. Myöskään rommien päällä ei ole tarroja. Noita rommeja oli kyllä vaihdeltu ja juotokset olivat surkeimmasta päästä mitä olen nähnyt. Saattaa olla, että konversio on tehty jossain muka asiallisessa paikassa, mutta todella leväperäisesti.

Korjausten jälkeen näyttää kuitenkin nyt toimivan ja skandit tulevat näytölle kuten pitääkin. Jossain pelissä näkyi hassusti Ä jossain sellaisessa paikassa, jossa piti näkyä joku muu merkki. Pitäisi laittaa nepat vierekkäin ja tulostaa näytölle merkit 0-255 ja verrata skandi- ja normaalimerkistöjä keskenään. Jossain vaiheessa saatan tämän tehdäkin.
#11
Liittyen edelliseen viestiketjuun http://www.com64.net/foorumi/index.php?topic=955.0 kuusnepan parantelu jatkukoon. Laite on ollut päällä useita tunteja ja sillä on pelattu useita pelejä ilman mitään häiriöitä mitä nyt normaalit taistelut kasettiaseman azimuh-säädin kanssa on tullut vastaan. Tuota ei kuitenkaan lasketa ;)

Seuraava ongelma on se, että RF-modulaattorin kuva on kylmänä hyvin kohinainen ja siinä näkyy myös kapeita vinoja häiriöraitoja. AV-lähdön kuva on virheetön. Kun nepa on päällä muutaman tunnin, niin antennikaapelin kuvakin paranee selvästi. Tämä minusta viittaa vahvasti kondensaattorivikaan. Onkos kukaan korjaillut tuota peltipurkkia? Tiedän kyllä, että nykyään sitä ei juuri tarvita, mutta haluan vaan että tämä laite on kaikilta osiltaan virheettömässä kunnossa  :D

Tarkoitus on kyllä vaihdella noita konkkia jossain vaiheessa laitteeseen enemmänkin, mutta kyselen silti että onko joku sattunut törmäämään vastaavaan vikaan aiemmin ja onnistuuko tuon RF-muuntimen korjaus kuinka hyvin käytännössä?
#12
Protek: luin täältä tarinasi täältä: http://www.amibay.com/showthread.php?59826-Resurrection-of-a-Sinclair-ZX-Spectrum (kai sopii linkittää?). Homma on kyllä vaatinut uskomatonta sisua. Minä pelkäsin tuon oman kuusnepan kohdalla juuri vastaavaa, mutta onneksi oli vain yksi piiri rikki ja sitten ne juotokset powerissa ja emolla.

Laitetaas vielä lopuksi kuvat korjatusta emosta. Tässä ensimmäisessä kuvassa on uusi PLA-piiri paikoillaan ja tuo typerä hyppylanka otettu pois. Korjasin rikki menneen holkin aiemmin kuvaamallani tavalla, joten lopputulos on paljon siistimpi. Vasemmalla olevan rommin jalka 20 ei silti ole ihan kunnossa, joten korjannen tuonkin kohdan varmaan jossain vaiheessa pienellä kuumaliimatipalla, jottei piirilevyltä irronnut folio katkea:


Ajattelin tänään, että teen jotain tuolle "paistopussille", joka varmasti pitää piirit lämpöisenä. Tässä yksilössä tämä oli vielä tavallista kookkaampi, eli yläosa oli kaksinkerroin. Varmasti lämpö ei tuolloin pääse kuuslankun sisältä pois ja piirien ikä lyhenee:


Halusin kuitenkin modata laitetta maltilla, joten päädyin pienentämään tätä rf-suojaa siten, että tärkeimpien piirien kohdalla ei ole mitään estämässä jäähtymistä:


Lopuksi sovittelin suojaa paikoilleen ja se näyttää nyt tältä:


Jossain vaiheessa on tarkoitus vielä jatkaa parantelua siten, että vaihdan emolevyltä kaikki elkot uusiin, koska niitä on helposti saatavilla. Samoin saatan laittaa CPU, PLA, ja SID-piireille pienet siilit, jotta niiden käyttöikä pitenee. Sen jälkeen tämä kaipaa vain kovaa pelirääkkiä :D
#13
No niin, nyt on iloista kerrottavaa  ;D ;D ;D ;D

Posti toi tänään paketin, jossa oli 92-vuoden käyttämätön PLA-mukana. Otin heti nepan auki ja pistin uuden piirin valmiille kannalle. Sitten koppa kiinni ja virtaa koneeseen. Tohkeissani laitoin aluksi telkkaan rca-piuhat ristiin (kuva ja ääni), joten ei näkynyt mitään. Onneksi nopeasti huomasin, että mistä kyse ja vaihdoin niiden paikkaa.

Sen jälkeen oli hymyä korviin asti. Kuusnepa näytti heräävän eloon ja skanditkin pelaavat. En ole vielä tehnyt mitään isompia testejä, mutta tämä oli todella onnistunut juttu tähän saakka. Kiitos tuhannesti tällä foorumilla auttaneille. Kuusnepan salat aukenivat yksi kerrallaan ja sain etsittyä tarkan vikapaikan vaihtamatta turhia osia. Toki tuuriakin oli matkassa.

Taloudellisestihan hommassa ei ollut mitään järkeä, mutta en voinut kuitenkaan antaa periksi kesken homman. Kuusnepoja saa tosiaan kokonaisia tuon yhden varaosan hinnalla, mutta niiden kunnosta ei tiedä. Tämä PLA on loppupään tuotantoa ja käyttämätön, joten kone on uutta tältä osin. Olisikohan syytä laittaa tähän joku siili kiinni, vai onko 90-luvun tekniikka jo kestävämpää mitä nämä aiemmat?
#14
Jatketaas tätä aihetta. Projekti on ollut kesän ajan hyllyllä, mutta tilasin muutama päivä sitten aidon käyttämättömän PLA:n:

http://www.ebay.com/itm/Commodore-C64-PLA-906114-01-NOS-/141720178290?

Kun se saapuu, pistän kiinni kannalle. Sitten selviää, että oliko tässä ainoa vika, vai jatkuuko selvitystyö edelleen.
#15
Homma etenee  :)

Sain PLA:n irrotettua ja piirilevykin pysyi suht ehjänä. Kolme holkkia oli/meni rikki. Yhdestä ei tarvinnut välittää, koska johdotus meni alapuolelta ja sinne jäi folio tallelle. Kehittelin patentin korjata nämä pari rikkinäistä kohtaa siten että sain vielä kannankin siististi levylle:

http://www.phnet.fi/public/vtp74/C64/pla/kor1.jpg
http://www.phnet.fi/public/vtp74/C64/pla/kor2.jpg
http://www.phnet.fi/public/vtp74/C64/pla/kor3.jpg
http://www.phnet.fi/public/vtp74/C64/pla/kor4.jpg
http://www.phnet.fi/public/vtp74/C64/pla/kor5.jpg

Korjauksen jälkeen näin ison vaivan ja mittasin kannalta joka ikisen johdotuksen ja kaikki näytti olevan siltä osin kunnossa. Voi olla, että seuraavaksi tilaan tuon SuperPLA-piirin, koska se on edullisin ja lienee aika toimiva.

Sen jälkeen sitten alkaakin C203/C204 -kondensaattorien kanssa ihmettely. Näiden arvot ilmeisesti ovat kytköksissä tuon PLA-piirin tyypin kanssa ja jopa VIC-piirin version kanssa. Itselläni tässä levyssä on paikka C203:lle, mutta siinä ei ole komponenttia. C204:lle en edes löytänyt kohtaa.

Tässä vielä linkki saksalaisfoorumin aiheeseen: http://www.forum64.de/wbb3/board2-c64-alles-rund-um-den-brotkasten/board4-hardware/55053-250407-defekt-oder-inkompatibilit-t-zu-h-heren-assy-nrn. Google Translate kääntää siitä siedettävää englantia. Itselläni ei saksan kieli ainakaan suju yhtään.