Uutiset:

Genetic PET BBS Powered by Commodore 64
g-pet.tunk.org port:1025

Main Menu

C64-ohjaimet (kysymyksiä, paras, huonoin)

Aloittaja Pitka_Masa, syyskuu 25, 2005, 11:27

« edellinen - seuraava »

fmatic

#15
Omat inhokkini tuli kertoiltuakin jo tuolla ylempänä, mutta pistetääs vielä hieman kokemuksia noista rimpuloista. Allekirjoittanut omaa valtaisan kokemuksen joikkareiden hajoittajana avustustajana tässä kunnioitettavassa työssä toimi mm. Decathlon peli jonka johtoajoituksena oli helvetillinen stikin vasen-oikea vatkaus.

QuickShotteja niin ykköstä kuin kakkosta on tullut pistettyä atomeiksi repullinen. QuickShot ykkönen oli järkyttävä rimpula jollainen meni kovin herkästi tuhanne päreiksi. Ohjaimessa oli liuska-kytkimet liikekytkiminä. Tapauksista löytyy mm. irroneita kahvoja etc. Quick Shot II Turbo oli edellä mainittua hitusen kestävämpi mikrokytkimineen ja aavistuksen mukavampi käpälään, mutta hajoamaan nuokin sai melkoisen pienestä.

VG-115 on myös tuota samaa rimpulakastia. Liikekytkimet olivat kalvolla toteutettuja joten hieman kummallisen epätarkka ohjaus tuossa oli. Kestävyys luokka QuickShot

Cobra 2, kalpea varjoa aidosta ja originaalista Cobrasta tuossa vekotuksessa QuickShot II muotoili ja kestävyys sitä samaa. Ainoastaan yksi normi tulituskytkin ja kaikki muut automaagisia. Liikekytkimet oli mikrokytkimiä joista aiheutui se helvetillinen "niks-naks-niks-naks" ääntely niinkuin Quick Shot 2:ssa nuo kytkimet junttasivat myös helposti kiinni rankan Decathlon-session jäljiltä.

Sananen erilaisista joikkarin liikkeitä hoitelevista kytkimistä:

Kalvokytkimet:

Vanhimmissa mm. kuusnepan peliohjaimissa paljon käytetty kytkinmalli. Kalvokytkimen toimintaperiaate on, että kytkimen toisen navan alle on taivutettu metallikupu, joka on itse asiassa toinen kytkimen navoista. Kun kupua painetaan keskeltä nuljahtaa ympäri ja koskettaa allaan olevaa elektrodia jolloin virta pääse kulkemaan kytkimen lävitse. Heikkouksia tässä kytkinmallissa on mm. se, että aikanaan metalli väsyy ja lopulta metallikupu joko nuljahtaa lopullisesti ympäri tai sitä paikallaan pitävä teippi luiskahtaa irti.

Tunnetuimmat kalvokytkimillä varustettuja ohjaimia: VG-115

Mikrokytkimet:

Erityinen mainittava tunniste mikrokytkimistä on edellä kuvailtu helvetillinen "nik-naks-kliks-klaks" ääntely sivumennen sanottuna oma eka joikkarini oli tällainen mikrokytkimillä varustettu Quick Shot II Turbo. Totuin jo niin totaalisesti tuohon niksutteluun että hankittuani TAC 2 tuntui se korvin kuultuna kovin vieraalta :)

Mikrokytkimen idea perustuu jouseen joka pingoittaa kytkimen auki. Kun jousen tukemaa vipua väännetään, jousi painaa kytkintä kiinni niin kauan kuin vääntö säilyy. Mikrokytkimet ovat tarkkoja ja kestäviä, mutta Decathlon-sessio saa helposti tuon kytkimen juntturiin. Myös naksuminen on raivostuttavaa kuunneltavaa.

Tunnetuimmat mikrokyktimin varustetut tikut: Cobra 2, QuickShot II Plus ja II Turbo, Competition Pro 5000 ja 9000 ja Terminator

Liuskakytkimet:

Liuskakytkimessä taivutetaan sähköä johtavaa metalliliuskaa, kunnes se kytkeytyy  kytkentälevyssä olevan toisen navan kanssa. Yksinkertaista ja kaunista ja myös omin päin tapahtuvaa säätäminen mieleiseksi käy helposti. Liuskakytkimet ovat myös "ikuisia" sillä kun käytössä metalli alkaa väsyä ja muuttaa muotoaan on ne helppo taivuttaa ennalleen. Ohjaustuntuma on mikrokytkimiä pehmeämpi, mutta mikrokytkimillä saavutettiin parempi tarkkuus.

Tunnetuimmat  liuskakytkimillä varustettuja tikkuja: QuickShot I, QuickShot II (ei Turbo ja Plus) QuickShot IV ja Vico Three Way

Pallokytkin:

TAC2:n käyttämä pallokytkin on ihan oma lukunsa. Erikoinen, mutta ah niin toimiva ratkaisu. Pallokytkin yhdistettynä erinomaiseen kahvan liikevaimmennukseen tarjoaa oivan ja tarkan tuntuman sekä ohjattavuuden.



Ylläolevat ovat ne yleisimmät joikkareiden liikekytkimet. Lisäksi käytettin joissakin malleisa mm: potikkaa hoitamaan liikekytkimen virkaa.

radiotehnika

Jos c64:lle halajaa padia, niin sellainen tuli vastaan dealextremessä. Additional Gamepad Controller for SKU 28970. On kyllä aika lelumainen, mutta eipä nykyään taida saada mistään noin edullisesti ohjainta c64:lle! Parissa kuukautta meni tilauksessa. Jos joku löytyää vastaavanlaisen ohjaimen ebaystä, niin linkkiä kehiin! :)

exSyntaxError

Niin hyvä oli tuo tac-2 jo aikoinaan, että piti tuossa hiljan hommata sellainen modauskäyttöönkin. Tein siitä usb version jotta saa pc:llä ja emulaattorilla pelata.
Jos rahaa olisi, ei raha olisikaan mikään ongelma..

Pihti1

Itse suosin tac-2-joikkaa kanssa. Tac-2-joikkaa on muuten sitten useampaa eri mallia - paras on se umpimetallivarsiversio. Fire-napit tulee ihan käyttökelpoiseksi kohtuullisen helposti - pura joystick, sitten otat niiden fire-nappien alla olevan prikan ja hiot sen kiiltäväksi ja karhennat viilalla. Toimii muuten kauan sen jälkeen eikä vaadi mahdotonta painamisvoimaa. Sitäpaitsi juuri tuo TAC-2 on ainoa joka kestää about ydinsodan :)


Jarskimo

#19
Lainaus käyttäjältä: Pihti1 - heinäkuu 17, 2012, 00:45
Fire-napit tulee ihan käyttökelpoiseksi kohtuullisen helposti - pura joystick, sitten otat niiden fire-nappien alla olevan prikan ja hiot sen kiiltäväksi ja karhennat viilalla.

Vielä parempi idea, eli laitat sinne (teollisuus)mikrokytkimen/rajakytkimen (rakkaalla lapsella monta nimeä) joka kestää melkein mitä vain ja tuntuma on aivan saamarin hyvä.

Random googlesta napattu kuva, mutta tuollainen suurinpiirtein

Pihti1

Lainaus käyttäjältä: Jarskimo - heinäkuu 17, 2012, 17:08
Lainaus käyttäjältä: Pihti1 - heinäkuu 17, 2012, 00:45
Fire-napit tulee ihan käyttökelpoiseksi kohtuullisen helposti - pura joystick, sitten otat niiden fire-nappien alla olevan prikan ja hiot sen kiiltäväksi ja karhennat viilalla.

Vielä parempi idea, eli laitat sinne (teollisuus)mikrokytkimen/rajakytkimen (rakkaalla lapsella monta nimeä) joka kestää melkein mitä vain ja tuntuma on aivan saamarin hyvä.

Random googlesta napattu kuva, mutta tuollainen suurinpiirtein


Ihan toimiva idea, mutta tuo viilaaminen ja kasaan laittaminen on paljon retrompaa :) ite tykkään tuon prikan tuntumasta, eipä ainakaan hajoa jos painaa vahingossa liian kovaa :D

Jarskimo

Lainaus käyttäjältä: Pihti1 - heinäkuu 18, 2012, 20:20
Ihan toimiva idea, mutta tuo viilaaminen ja kasaan laittaminen on paljon retrompaa :) ite tykkään tuon prikan tuntumasta, eipä ainakaan hajoa jos painaa vahingossa liian kovaa :D

Eihän tommonen kunnollinen kytkin hajoa mihinkään. Ostaa kerralla kunnollisen tai nappaa jostain ikivanhasta turvakytkimestä tuollaisen

Rakki

Pitäisi varmaan tehdä jostain arcade ohjaimesta kunnon tikku. Mun mielestä hyvää C64- / Amiga-tikkua ei ole tullut vielä vastaan mutta lähelle on päästy.

Zipstick
Näitä on ollut muutama, mutta ovat olleet hieman kuluneita joten on myyty pois. Tämä on lähtökohtaisesti aika lähellä hyvää tikkua, firenapit ovat melko miellyttävät ja ohjaintuntuma kohtuullisen tarkka. Ohjaustuntuma on myös kohtuullisen kevyt. Minusta aliarvostettu ohjain.

+ Kestää yleensä ok
+ Hyvät firenapit, saisivat tosin olla pyöreät
- Toisinaan hieman epätarkka
- Saatavuus huonohko

Prof. Competion Pro
Tällä hetkellä on käytössä 2x Prof. Competion Pro uustuotantoa ja ohjaimessa on hyvää ohjaimen koko mutta tämä on todella äänekäs. Jotenkin jäykän oloinen setämalli koko joikka mutta menee tällä hetkellä koska parempaa ei juuri nyt ole.

+ Kestävä
+ Sopivan kokoinen
+ Tarkka, ohjautuu juuri sinne mihin tarkoittaakin.
+ Edelleen saatavissa kohtuulliseen hintaan
- Firenapit liian matalat (pitäisi olla sellaiset arcade-mallin painonapit)
- Naurettavan äänekäs (pelaa siinä sitten illalla/yöllä kun pitäisi olla hiljaista ...)
- Tarpeettomat kolmionmalliset lisänapit ovat tiellä.
- Pohjan kumitassut ovat liian liukkaat.

Musta Tac-2 on ihan paska ohjain ;D. Kaikella kunnioituksella tarkoitus ei ole loukata ketään, vaan kertoa rehellinen mielipide. Ostin sen aikanaan kun mikrobitissä kehuttiin maasta taivaisiin, mutta voi luoja sen firenappeja, ohjaimen kokoa ja pintakovaa tuntumaa. Olihan se silloin ok mutta en tajunnut hyvän arcademallin tikun toimivuutta (niitä pallopäitä joita oli kaikissa peliautomaateissa aikanaan). Ohjaaminenkin on aika ärsyttävää kun liikkumavara on pieni. Tikku on siis aivan liian pieni käteen, ohjaaminen on tökkivää kun se metallipallo osuu aina metallia vasten ja firenappien naputtaminen shoot'em upeissa on yhtä tuskaa. Jotenkin tuntuu hämmästyttävältä, että siitä maksetaan 20 - 36 euron hintoja. Toisaalta se on yksi helpoimmista tikuista korjata ja jälleenmyyntiarvo on vähintäänkin loistava.

Techdawn

tota tietääkö kukaan miksi tätä kytkintä kutsutaan?: . ohjaimen nimi on sega sj-200  sain sen ostamani c64:sen mukana ja toimii todella hyvin, ottaa kaikki liikkeet vastaan ja kesti ainakin 3 tunnin kovan urheilun (track and field :D). niin ja vielä kuva siitä:

Jarskimo

Lainaus käyttäjältä: Techdawn - lokakuu 09, 2012, 09:56
tota tietääkö kukaan miksi tätä kytkintä kutsutaan?

Saattaapi olla kalvokytkin

Techdawn

Lainaus käyttäjältä: Jarskimo - lokakuu 09, 2012, 16:00
Saattaapi olla kalvokytkin
epäilen että ei koska mun mielestä kalvokytkin= ja toi on vaa niinku levy joka on navan päällä

Jarskimo

Lainaus käyttäjältä: Techdawn - lokakuu 10, 2012, 11:37
Lainaus käyttäjältä: Jarskimo - lokakuu 09, 2012, 16:00
Saattaapi olla kalvokytkin
epäilen että ei koska mun mielestä kalvokytkin

Eip tuo sinun ohjaimesi liitin oikein miltään muulta näytä kuin kalvokytkimeltä, sillä tuo metalliliuska läsähtää tuohon napin päälle ja se workkaa silleen. En kyllä keksi mikä muu kytkin tuo olisi, eli se on minun mielestäni edelleen kalvokytkin  8)

janikosk

Enpäs ole ennen moista nähnyt. Mikälie liuska/kalvokytkimen välimuoto.  :)

protek

Aktiiviselta kuusnepa-ajalta parhaana joystickina on jäänyt mieleen Commodore VG-260. Kyseinen tikku löytyy minulta edelleen. Huonoin lienee ollut Medalist-niminen kiinalainen tikku, joka muistutti Quickshot 2:a mutta ei kestänyt edes sitäkään vertaa.

Retroillessa on kertynyt erinäisiä tikkuja vaihtelevassa kunnossa. Myöskin TAC-2, joka puhdistamisesta huolimatta ei oikein ole tunnokas. Quickshot 2 Turbo, josta nuorena haaveilin, on myös tullut hommattua. Haaveena olisi, että löytäisi jostain Rushwaren Cobran. Kyseinen tikku on tullut nähtyä vain kuvissa.

TheMrJamu

Prof Competition (etenkin vanhemmat mallit) on eniten meikäläisen mieleen. Sittemmin näistä alkoi tulla paljon lelumpia malleja, joissa ohjainvarsi oli jotain pirun muovia ja muutenkin laatu heikohkoa.
Toinen todella hyvä tikku oli Cruiser. Mikokytkimillä varustettu ja varsin ruman näköinen ilmestys (etenkin myöhemmin tulleet mallit, joissa oli vihreaä pohja ja pinkki(?) tikun varsi). Ei ihan parasta ergonomiaa, mutta kestäviä kapistuksia olivat.

Ylivoimaisesti paskin jodari kaikista oli eräällä kaverillä kokeiltu jonkinlainen elohopeaa käyttävä tikku. Siinä oli samantyylinen kahva kun Quickshot II:ssa mutta pohjassa oli vain imukuppi (muisti saattaa pahasti pettää - totuus voi olla jotain ihan muuta). Varmasti paperilla hyvä idea, mutta käytännössä ko. tikku ei ikinä pysynyt keskikohdassaan vaan pelihahmot vaeltelin milloin minnekkin. Täysin pelikelvoton aivopieru, josta ei ollut peliohjaimeksi. Jos joku muistaa tämän tai löytää netistä kuvia tai infoa niin valaiskoon meitä tänne foorumille.

TAC-2:ssa oli mun makuun aivan liian pieni liikerata ja tuntui kun olisi jotain kiveä käännellyt.