C=Foorumi

Commodore => Yleinen Commodore-keskustelu. => Aiheen aloitti: fmatic - Elokuu 31, 2006, 17:31

Otsikko: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Elokuu 31, 2006, 17:31
Yhteenvetona toisesta säikeestä:

Lainaus
Onko kellään mitään infoa saisiko mistään C= Lehtiä PDF-versioina?
Omistin aikoinani noista jokaisen numeron. Menivät sitten maailmalle kuusnepan myynnin yhteydessä. Harmittaa, että hukkasin koko pakettini. (= Kaikki C-lehdet, Vanhakuorinen C64, Kasettiasema, OC118N ja noin 600 lerppua..) ((.. Että silleen..))
Niille, joille C= Lehti ei ole tuttu, kansia on näkyvissä :
[url]http://www.devili.iki.fi/library/publication/167.en.html[/url]


Lainaus
Tervetuloa foorumille! Eipä taida C-Lehtiä saada pdf-muodossa. En tiedä edes kuka oikeudet omistaa (SanomaMagazines?)  mutta voisin kuvitella, että aineiston muuntaminen pdf-muotoon tuskin edes omistajaa kiinnostaisi. Olisi kyllä hienoa jos niin vanhat MikroBitit 80-luvulta vaikka 90-luvun loppuun ja C-Lehdet saatettaisiin kuluttajien saataville pdf-muodossa vaikka sitten edes pientä korvausta vastaan sillä nuokin lehdet kuitenkin kuvastaa kyseistä aikaa mitä parhaiten ja sitenkin olisi melkoinen kulttuuriteko julkaisijalta, mutta epäilen suuresti, että moinen asia koskaan toteutuu. Eria asia on sitten harrastelijavoimin tehdyt skannailut joiden laillisuus lienee kyseenalaista...

Jos joskus näitä jakoon tulisi vaikka pientä korvausta vastaan niin kyllä ainakin minä niistä jotain olisin valmis maksamaan kunhan hommassa ei mentäisi rahastuksen puolelle...
 


Lainaus
Kyllä noita Mikrobittejä on PDF muodossa 90 luvulta. Taitavat vanhimmat alkaa vuodesta 94. Ainakin omistamani vanhimmat alkavat siitä. Mikrobitin sivuilta noita ei ole nähtävissä, mutta niitä saattaa olla vielä MB:llä myynnissä. C-Lehti olisi se, jota eniten kaipailisin. Samaten olisin valmis maksamaan C-Lehden PDF-muotoisesta uudelleenjulkaisusta. Mikrobitti saattaisi olla se taho, jota asiassa kannattaisi ehkä lähestyä. Uskoakseni sieltä löytyisi riittävän ymmätäväistä porukkaa asian eteenpäin saattamiseksi. C-Lehteä ei kuitenkaan tullut kovin monena vuonna ja kappalemäärät eivät ole hirveät. Työmäärä ymmärtääkseni ei ole järjetön ja lehden PDF-versiosta saattaisi olla muutkin kiinnostuneita, kuin me "aidot vanhat tilaajat" ;)


Lainaus
Täytyypä vaivihkaa tiedustella josko moiselle lämmettäisiin. Muistelen, että joskus ohimennen sfnetn cbm-ryhmässä puuhattiin samansuuntaista hanketta, mutta silloin ei asialle julkaisijan taholta lämmetty. Monesti on kyllä itsekin tullut kirottua, että hävitin kaikki C= lehdet, sekä alusta asti tulleet Mikrobitit. Jäljellä on kumpaakin laatua enää joitain hajanumeroita (kirppareilta löytyneitä ja muuten jemmaan jääneitä) Oikeastaan 94 Mikrobitit ei juurikaan kiinnosta koska muistelisin että kuusnepa-asiat jäivät lehdestä joskus 1992.

Koetan kysellä asiasta ja tiedottelen tänne minkä tyyppistä kommenttia sieltä tulee.

[url]http://groups.google.fi/group/sfnet.atk.cbm/browse_thread/thread/5296328e23d9604d/781a30c36286f4e5?lnk=st&q=c-lehti&rnum=1&hl=fi#781a30c36286f4e5[/url]


Lainaus
Soittelukierros tuotti laihan tuloksen. Pistin myös niin MikroBitille kuin Sanoma Magazinesille kyselyä. Enpä odottele suuria, mutta tulipahan kokeiltua. Käykääpä antamassa palautetta kummallekin taholle. Asiallinen ja kunnolla perusteltu palaute tavoittaa lukijansa parhaiten.

Otsikko: Re: C= LehtiC=
Kirjoitti: fmatic - Elokuu 31, 2006, 17:47
Jatketaan keskustelua aiheesta täällä! Varmasti moni muukin kaipailee vanhaa kunnon C= - lehteä ja toivotaan, että harrastajien pyyntöihin suhtauduttaisiin myönteisesti. Pelkona tietysti on että nykyaikainen rahat kaikki heti mulle - kulttuuri tulee olemaan tällaisen projektin kompastuskivi, mutta toivossa on hyvä elää :)


Kommentoikaa vapaasti!
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Elokuu 31, 2006, 18:57
Toivotaan, että näitä lehtiä jonain päivänä voisi edelleen lukea muodossa tai toisessa. Ymmärtääkseni C= -lehteä tehneet tahot itsekkin alkavat olla jo siinä iässä, että C64/Amiga muistot kaihertavat haikeina mieltä. Peli/ohjelmarintamalla ongelmaa ei ole. Ottamatta tässä tapauksessa kantaa tekijänoikeusasioihin, lähes kaiken (varsinkin c64:lle) julkaistun ohjelmisto tai pelimateriaalin saa edelleenkin, mutta itse laitteita käsittelevän painetun materiaalin kohdalla tilanne on paljon huonompi.

Monia vanhoja musiikki-artistienkin levyjulkaisuja on herätetty uudelleen henkiin. (Henkilökohtaisesti olen tähän osallistunut. Muutama 80 luvun vinyyli on tullut lähetettyä, kun näin levy-yhtiön ilmoituksen jossa haettiin vanhaa suomi(punk/rock) musiikia uudelleenjulkaisumateriaaliksi CD-muodossa. )

Ymmärtääkseni nämä uudelleenjulkaistut Katri Helenat ja Tapio Rutavaarat ym. kiinnostavat nuorempiakin, kuin vain sitä "kohdeyleisöä", joille ne oikeasti on suunnattu. Ainakin levymyyntimääristä voisi näin päätellä.
Miksi sama ei voisi toimia myös tietokoneiden maailmassa. 10-15 vuoden kuluttua ei varmaankaan edes ole alkuperäisiä C= -lehtiä kenelläkään tallessa, mistä uudelleenjulkaisu voitaisiin tehdä vaikka halua olisikin.
Käsittääkseni  nyt alkaisi olla käsillä ne viimeiset mahdollisuudet C= -lehden uudelleenjulkaisun toteuttamiseen.

Ennen tietokoneita vanhojen lehtien yms. säilyttäminen jälkipolville jäi käytännössä kirjaston harteille. Nykytekniikalla tälläinenkin aineisto on mahdollista säästää. C= -lehdestä puhuttaessa tekijöitäkin varmaan olisi.. Ikävintä mikäli C= -lehden oikeuksista päättävä taho ei ymmärrä antaa oikeuksia jollekkin kolmannelle taholle, mikäli sillä itsellä ei ole haluja uudelleenjulkaisuun. Tekijänoikeusasiat ovat kyllä mielestäni perusteltuja, mutta maalaisjärki olisi otettava jossain vaiheessa käyttöön, eikä pitää tekijänoikeiusasioista viimeiseen saakka kiinni. C= -lehden kyseessä ollessa puhutaan Suomen tietokonehistoriasta, ei sillä enää sinänsä kaupallista arvoa ole.

No, tässä nyt vain oma mielipiteeni.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 02, 2006, 17:28
Pieni vetoomus lehden julkaisun puolesta. Allekirjoittakaa immeiset:

http://www.adressit.com/clehti
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 04, 2006, 18:18
Hiljoksiin tuonnekin on nimiä alkanut tulemaan eli laajempaakin kiinnostusta uudelleenjulkaisussa olisi. Arvelisin sellaisen 50 nimeä kun saadaan kasaan vois jo lähettää tuon ensimmäisen kerran Sanoma Magazines Finlandille ja myös MikroBittiin.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 04, 2006, 19:44
50 nimeä olisi näin pienen piirin adressiin melkoinen saavutus. Itse ajattelin tuollaisen 20 - 25 nimeä korkeintaan tulevan. Hyvin paljon mahdollista, ettemme voita mitään tälläkään adressilla, mutta varmaa on se ettei mitään saada aikaiseksi, jos mitään ei tehdä.

Ilokseni huomasin pari muutakin foorumia, jonne adressin osoite oli mukaan pujahtanut. Voihan niistäkin muutama ääni irrota. Vaikkei nyt välttämättä samasta syystä, kuin minulta, mutta hyvä jos edes myötätunnosta commodore vanhusta kohtaan.

Käykääpä laittamassa nimenne listaan, mikäli ne eivät sieltä vielä löydy.
( Ja anonyyminä näkyi jo muitakin olleen, mikäli ette halua nimeänne julkaistavan. )
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 04, 2006, 20:21
Niin 50 nimeä olisi jo aivan loistava saavutus. Mukavaa jos adressin osoite mainitaan muuallakin. Itse en muualla ole nähnyt kuin täällä.

Eipä siitä tosiaan automaattisesti ole mitään apua, mutta äläkkää kannattaa aina pitää sen olen huomannut :)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 05, 2006, 15:15
Täytyykin heittää oma veikkaus romukoppaan :) Adressissa kirjoitushetkellä 27 allekirjoittanutta. 50:n en jaksa vieläkään silti uskoa. Todistakaa, että olen väärässä.  :P
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 05, 2006, 21:41
Tätä kirjoittaessani on jopa 32 nimeä adressissa. On ollut mukava huomata, että asia kiinnostaa sentään enemmän kuin viittä ihmistä. Yllätyin kieltämättä melkoisesti kun nimiä on jo näinkin paljon tullut.

Eihän tuo koskaan tulisi julkaisijalle olemaan mikään rahasampo vaikka siitä pientä maksua alkaisivat keräämäänkin, mutta julkaisijan profiilia nostattaisi kyllä kivasti ja olisi PR-temppunakin aivan omaa luokkaansa kun näyttäisivät, että vanhojakin harrastajia muistetaan. Ottaen huomioon, että nykyisten tietokonelehtien tilaajista varmaankin suurin osa on kuitenkin sitä kansaa joka lehteili muinoin niin MikroBittiä kuin vaikkapa C=lehteä ja tilaavat nykyäänkin ensinmainittua joko itselleen tai lapsilleen...

Positiivista mielikuvista syntyy tulosta sehän opetettiin jo ainakin allekirjoittaneelle opiskellessani ohjelmointia. Liekö jopa ensimmäisen oppitunnin aihe :DOtsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 06, 2006, 14:27
Kiitän. Osoititte loistavasti minun olleen adressin nimilistan suhteen liian pessimistinen. Tämä saavutus on hieno juttu!
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 06, 2006, 15:57
Hienosti on tullut allekirjoituksia ja ajattelinkin jo lähettää vetoomuksen eteenpäin. Jätän kuitenkin adressin tietenkin edelleen auki, mutta pistän palautetta niin Sanoma Magazinesille kuin esim: MikroBitille. Olisikohan päätoimittajalla minkään sortin mielenkiintoa asiaa kohtaan. Täytyypä kokeilla :)

<edit>
Vetoomus on toimitettu eteenpäin ja jäämme odottelemaan mitä tuleman pitää. Ei odotella liikoja, mutta toivotaan myönteistä suhtautumista.
</edit>
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: tukse - Syyskuu 06, 2006, 21:51
jo 61 nimeä.. jee! :)

Kirjastothan säilyttää noi mikrobitit, niin miksipä niillä ei ois myös noita C= lehtiä??
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 06, 2006, 22:11
Yli 60 nimeä on 3 X enemmän, kuin oletin. Hienoa nähdä, että C= lehdet ovat kaivattuja. Uskoakseni C64 / Amiga harrastajien keskuudessa jopa kaivatumpia, kuin esim. mikrobitin vanhat 80-luvun numerot. Täytyy muistaa, että mitään ei olla vielä voitettu ja vahvasti epäilen, ettei lehtien digiversioita saadakkaan.

Se kummaksuttaa, ettei näitä ole edes laittomasti saatavilla (tai ainakaan ei helposti), kun kerran kysyntä on näinkin kovaa. Sen verran uskaltaisin veikata, että jossain vaiheessa digiversiot ilmestyvät, vaikkei siihen lupaa saataisikaan. Toivotaan, että oikeudet omistava taho ne tekisi. Ainakin voisimme silloin luottaa siihen, että uudelleenjulkaisu olisi ammattitaidolla tehty epämääräisten tee-se-itse scannailujen sijaan.

Luusin jopa käyvän niin, että oikeuksien omistajan myönteinen päätös hankkeelle noteerattaisiin positiivisesti maamme muissa tietokonelehdissä. Iän puolesta niistäkin nimittäin varmasti löytyy henkilökuntaa, joille C= on tuttu omasta nuoruudesta.
Pidetään peukut ja varpaat pystyssä !

Tukse: Oman paikkakuntani kirjastosta noita lehtiä ei enää löydy. En tiedä miten yleisesti tilanne on, mutta täällä ei ollut. Tota kyllä tosiaan kannattaa tiedustella. Epäilen vain, että aika moni lainattu numero on jäänyt sille tielleen..
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 06, 2006, 22:32
On myös ollut äärimmäisen mukavaa huomata, että pitkän linjan "Commodore-vaikuttajat" ovat myös allekirjoittaneet vetoomuksemme. Minä kiitän :)Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 07, 2006, 17:34
Aletaanpa seuraavaksi veikkailemaan meneekö sata rikki ja täyttyykö tuo maaginen luku alle viikkoon? Adressi alkaa olemaan jo kaunista katseltavaa...
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 07, 2006, 22:18
Enpä veikkaa enää mitään lukuja. Voi hyvinkin 100 mennä rikki, kun on nyt jo 91 kappaletta. Ihmeen paljon sinänsä kirjoittaneita (oletetaan, ettei ole samoja IP:tä). Kun kovin monesta paikkaa ei adressin osoitetta löydy, on  vanha kunnon viidakkorumpu pärissyt ilmeisimmin kiivaasti :) Hyvähän se, mikäli sana kiertää harrastajien keskuudessa ilman, että tarvitsisi joka foorumilla huudella.
Mites onko fmatic suunnitellut lähettävänsä lopullisen listan eteenpäin ? Entä koska olet ajatellut adressin sulkea ?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 08, 2006, 14:25
Adressia olen jo vienyt eteenpäin, mutta aikanaan toimitan lopullisen version kirjallisena oikeuden omistajalle. Kyllä tuo tuossa vielä joutaa auki olemaan...
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 08, 2006, 18:47
Adressi on todella vaikuttavan näköinen. Nimiä kertyy kokoajan lisää. Hieno seikka on se, että myös kauniimman sukupuolen edustajien nimiäkin on jokunen.

Edit: Huh!, näyttää jopa siltä, että 150:n allekirjoittaneen raja on menossa rikki. (nyt 147) Mikäli hankkeelle kielteinen päätös tulee, tulee monta pettynyttä. Toivotaan, ettei tarvitse pettyä.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 12, 2006, 14:40
Olen saanut ensimmäisen vastauksen liittyen projektiin. MikroBitti-lehden päätoimittajalta tullut sähköpostivastaus antaa hienoisia toiveita digitalisoinnin puolesta. Päätoimittaja suhtautuu suurella ymmärtämyksellä arvokkaan kulttuuriperinnön säilyttämiseen, mutta kuitenkaan heillä ei ole resursseja digitalisoida paperiaineistoa.

Periaatteessa hän suhtautuu myönteisesti arkiston digitoimiseen harrastajavoimin, mutta hän selvittää kuitenkin ensin asian juridisen puolen sekä muut mahdolliset seikat ennen lopullista kantaansa.Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 12, 2006, 16:31
Huutonetissä näkyi olevan myynnissä C= lehdet ja taisi olla kaikki numerotkin peräti. Ainakaan ei montaa puutu. Hinta vain hirvitti, muutoin olisin oitis huutanut. Toivotaan, että lupa julkaisuun saadaan. Onnistuin yhden todella hyväkuntoisen lehden saamaan käsiini ja mikäli lupa harrastelijavoimin tehtyyn julkaisuun saadaan alan tota lehteä scannaamaan. Readiris 10 pro, muuten on erittäin hyvä ohjelma tekstin tunnistukseen. Suomenkieltä se ymmärtää erittäin hyvin , eikä jälkikorjailuja tarvitse juurikaan tehdä.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Syyskuu 19, 2006, 21:28
Hmm.. Lähes 180 nimeä adressissa koossa. Uskomaton ja hieno juttu! Ei varmaankaan enää montaa voi tulla. Uskoisin, että asiasta kiinnostuneet ovat sen jo kokolailla kaikki nähneet. Onkos projektin tekiänoikeus-suunnalta mitään uutta tietoa?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Syyskuu 20, 2006, 06:17
Eipä ole mitään aiheen tiimioilta kuulunut. Pidän nyt vielä hetken auki tuota ja suljen sitten viimeistään siinä vaiheessa kun kuullaan lopullinen kanta asiaan.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: darxide - Lokakuu 01, 2006, 19:35
Harmin paikka, olisin nimeni tuonne ehdottomasti lisännyt, mutta se on jo suljettu. Pitikin lukea tämä ketju vasta nyt!

No toivotaan nyt parasta, hienoa että näin paljon innostuneita on löytynyt, melkein meni 200 rikki :)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: ferrara - Lokakuu 24, 2006, 23:33
Itselläni löytyy myös iso kasa C= -lehtiä. OCR -ohjelmistoa ei ole, mutta tarjoudun auttamaan sivujen skannaamisessa ja lähettämisessä eteenpäin. Käytöstäni löytyy Epsonin Photo -sarjan -skanneri jonka jäljen pitäisi varmasti tähän käyttöön riittää.

Toivotaan, että asia etenee  :)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Lokakuu 25, 2006, 16:43
Kerkesinpä tännekkin taas piiiitkästä aikaa kirjoittamaan. Aika ei ole riittänyt, kuin satunnaisiin pikakäynteihin. Tosta OCR-tekstin tunnistuksesta, että paras ohjelma, johon olen tutustunut, on Readiris. Ohjelmaan on saatavissa Suomenkielen tuki ja se ymmärtää hämmästyttävän hyvin kirjaimia. Parhaimmillaan olen päässyt tulokseen, jossa A4 sivun korjaus on ollut pisteen korvaaminen pilkulla muun tekstin ollessa täysin virheetöntä. Radiris ohjelman sivut ovat osoitteessa:
http://www.irislink.com/c2-532/OCR-Software---Product-list.aspx

Jos asia joskus etenee siihen pisteeseen, että lupa saadaan ja mikäli joku omistaa lehtiä ja scannerin, mutta ei OCR-ohjelmaa, mutta haluaa kuitenkin projektiin osalliastua, voi jättää jollekkin toiselle OCR-tunnistuksen tehtäväksi. Readiriksella tunnistus voidaan tehdä 2 bittisestä mustavalkokuvasta. Eli scannaa jokaisen sivun mustavalkoisena ja värikuvana. Mitä suurempi kuva on, sitä varmemmin OCR-tunnistus tapahtuu. Värikuva tarvitaan siitä syystä, että lehdessä olevat kuvatkin saadaan mahdollisimman alkuperäisessä muodossa PDF-versioon.

Ohjelmalistauksia ei valitettavasti voi OCR-tunnistaa, vaan ne on laitettava PDF-versioon kuvina. Syy on se, että C64 sisältää ohjelmalistauksissa monia merkkejä, joita nykyfontit eivät sisällä.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: tukse - Joulukuu 07, 2006, 17:31
Haloo? Mites tämä etenee?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Joulukuu 07, 2006, 18:47
Ei mitään toistaiseksi. Virallista lupaa ei ole kuulunut eikä MB:n päätoimittajakaan ole vastaillut sähköposteihini. Täytyypä kysellä asiaa taasen.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: ferrara - Joulukuu 07, 2006, 22:11
Jos noita nyt lähtisi hiljalleen skannailemaan, niin lienee parasta sopia työhön osallistuvien kesken millä resoluutiolla ja mihin formaattiin sivut koneille luetaan ?

ZZap!64 -projektin netissä olevat skannatut sivut ovat suurinpiirtein 961 x 1369 -koossa. Tosin tuo ei liene se alkuperäinen skannausresoluutio vaan kaikki kuvat on ajettu isona batchina .JPG -pakkaus ja kuvakoon -muutosohjelmalla (?)

Aikaisemmin onkin mainittu kaksinkertaisen skannaamisen (mv & v) tarve, mutta esim skannatun lopputuloksen tasojen korjaaminen olisi myös erittäin kaunista katseltavaa kokonaisuuden kannalta. ZZap!64 -projektin sivuissa valkoinen ei ole valkoista, vaan harmahtavaa ja tummempaa kuin voisi toivoa.

Yhtenä seikkana pitäisi päättää myös, miten eri työn osiin osallistuvat henkilöt saavat skannaustulokset eli isot tiedostot. Voisin kyllä itse postittaa DVD-R:än tai pari, mutta isommasta määrästä voi tulla liian työlästä jos kaikkien pitäisi tehdä samoin.

-Toni Cavén (ferrara.c64.org)


Lainaus
Commodore Webring/Commodore-Foorumi ja näin ollen myös allekirjoittanut irtisanoutuu ("pesee kätensä") C= hankkeesta täysin jos hommaa lähdetään toteuttamaan ilman virallista lupaa. Toivon myös ettei skannailuun ryhdytä "omin päin" eikä myöskään Commodore-Foorumin nimissä. -fmatic-
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: tukse - Joulukuu 07, 2006, 22:19
Paljos sulta niitä lehtiä löytyy? Meinaatko että tulee niin paljon megatavuja ettei pysty ADSL:än kautta lähettämään?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: ferrara - Joulukuu 07, 2006, 22:38
Pystyyhän niitä ADSL-yhteyden yli lähettämään, mutta minne ? Eli pitäisi saada jostain yksi tietty paikka skannaustiedostojen lähettämiseksi.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: ferrara - Joulukuu 08, 2006, 00:05
Jatkaakseni vielä, tuskinpa Mikrobitistä ihan heti ehditään vielä vastaamaan. Kun saivat vastikään Hifi-lehden yhdistettyä Mikrobittiin niin siellä voi olla aika säädöt meneillään.

Lopetinpa kyseisen yhdistymisen kunniaksi 20 vuoden kestotilauksenikin. 78eur lehden, jota ei enää kannesta kanteen tee mieli lukea, vuosikerrasta kävi ihan liian kalliiksi. Mielenkiintoisesta tietokonelehdestä oli tullut yleisläpyskä joka käsitteli vähäsen kaikkea, mutta ei oikeastaan mistään mitään. Jälleen olisi suomessa sauma C= -lehden tapaiselle marginaalilehdelle kun Tekniikan Maailma, MikroPC, Tietokone ja MikroHifi/Hifibitti/Bittihifi/Hifimikro tarjoavat jo suurinpiirtein samat laitteet kiertotestattuina kuukaudesta toiseen...

Offtopiciksihan tämä paukahti  :-/ pahoittelen, toivottavasti ymmärrätte  :)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Joulukuu 08, 2006, 05:57
Lainaus
Jatkaakseni vielä, tuskinpa Mikrobitistä ihan heti ehditään vielä vastaamaan. Kun saivat vastikään Hifi-lehden yhdistettyä Mikrobittiin niin siellä voi olla aika säädöt meneillään.

Lopetinpa kyseisen yhdistymisen kunniaksi 20 vuoden kestotilauksenikin. 78eur lehden, jota ei enää kannesta kanteen tee mieli lukea, vuosikerrasta kävi ihan liian kalliiksi. Mielenkiintoisesta tietokonelehdestä oli tullut yleisläpyskä joka käsitteli vähäsen kaikkea, mutta ei oikeastaan mistään mitään. Jälleen olisi suomessa sauma C= -lehden tapaiselle marginaalilehdelle kun Tekniikan Maailma, MikroPC, Tietokone ja MikroHifi/Hifibitti/Bittihifi/Hifimikro tarjoavat jo suurinpiirtein samat laitteet kiertotestattuina kuukaudesta toiseen...

Offtopiciksihan tämä paukahti  :-/ pahoittelen, toivottavasti ymmärrätte  :)Sama homma, myös minä peruin tilaukseni. En erityisemmin ole viime vuosien lehdistä löytänyt kauheasti kiinnostavaa sisältöä, mutta sitä vaan on tullut tilattua, mutta nyt tuo yhdistyminen oli  viimeinen niitti.

Offtopicit ovat ehdottomasti keskustelujen suola joten ei syytä pahoitella :)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Joulukuu 08, 2006, 20:13
Terve taas. Olen ollut melko kiireinen, niin foorumin seuraaminen ja koko c64 touhu on ollut taka-alalla. jospa joulunpyhinä kerkeäisi paremmin muistoja verestämään.

Hiukan vaikuttaisi, että porukka on kyllästynyt viivyttelyyn ja näyttäisi, että laittomasti C= hanketta alulle jo laiteltaisiin. En ota tähän muuta kantaa, kuin sen että koko ajan olen toivonut, että hankkeelle lupa myönnettäisiin. Se on varmaa, että tuli tai ei, PDF-lehdet varmasti ilmestyvät.. ennemmin tai myöhemmin.
Mielestäni jonkinlaisen vastauksen tekijänhaltia-taholta olisi voinut hankkeelle kyllä jo antaa. Ympäripyöreäkin olisi ollut merkki asian noteeraamista edes jollain tasolla.

Mikrobitin suhteen ollaan samoilla linjoilla teidän kanssanne. Maksu tuli kyllä maksettua, kun en muistanut, että oli suoraveloitus käytössä. Lehden tilauksen ajattelin myöskin perua. Lehdellä on nykyään niin vähän annettavaa. Se tulee vilastua pintapuolisesti läpi ja ajattelee, että sisältöön tutustuisi myöhemmin. Nyt vastaavia pintapuolisesti vilastuja lehtiä on vino pino. Kun asiaa tarkemmin ajattelin, ei kiireeni olleet tähän syynä. Lehden sisältö vaan ei saanut minua järjestämään lehden lukuun aikaa. Haluanko sitten maksaa paperinkeräysjätteestä.. ehdottomasti en.

Jos ottaa käteen 80-90 luvun mikrobitin, voi huomata selvän eron lehden sisällössä. Nykyään tietokone-aihettaa ei käsitellä lähellekkään samalla tavalla, kuin ennen. Muiden lehtien kanssa yhdistyminen kertoo ajatuksesta kalastaa suurempi lukijakunta. Ajatus tuntuu nopeasti ajateltuna hyvältä, mutta lopputuloksena on, että lopulta lehti ei palvele ketään riittävän tarkasti.

C= lehden kohdalla tilanne oli juuri päinvastainen. Lukijaryhmä oli toki pienellä sektorilla, mutta käsiteltävät jutut olivat sitä itseänsä. ei mitään turhaa. Jokainen sivu palveli sitä ryhmää, jolle se oli suunnattu. Pakollisia mainoksiakin jaksoi katsoa ja tukia, koska nekin oli tarkkaan aihetta käsitteleviä. C= Ilmestymisen aikaan mikrobitillä ymmärrettiin tämä liika laaja-alaisuus ja C= lehti tehtiin, jotta kohderyhmälle saataisiin juuri tarkkaan suunnattu lehti.

Tätä yritettiin myöhemmin uudestaankin, mutta silloin se tehtiin täysin väärin. Litettiin lehteen pieni Amiga-osio niille, jotka sen kanssa vielä peuhasivat. Amiga käyttäjiä tämä raivostutti. Mikäli halusit sen tiedon itsellesi, oli sinun maksettava myös muusta sisällöstä. Yleisesti pidettiin parempana sitä, että koko amiga-osioo lehteen ei olisi edes painettukkaan. Eipähän ainakaan olisi ollut pakko maksaa turhasta.

Olenko sitten nyky-mikrobitin tapauksessa ajastani jälkeen jäänyt ja muuttumiskyvytön. .. Vaikea tätä on itse määrittää, mutta vaikka olisinkin, en ole ainoa. Kaikki samaa ikäpolvea edustavat vanhenevat minun mukanani ja ehkä heillä on sama käynnissä.

Toimisikokohan mitenkään jos tulisi uusi sisarlehti. Vaikkapa "old school MB" tai vastaava. "vanhat parrat kirjottaisivat juttuja vanhoille parroille".. Ainakaan minua ei kiinnosta tippaakaan "näin teet kotiläksysi koneellasi" -tyyliset jutut.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Joulukuu 09, 2006, 09:42
Lainaus
Hiukan vaikuttaisi, että porukka on kyllästynyt viivyttelyyn ja näyttäisi, että laittomasti C= hanketta alulle jo laiteltaisiin. En ota tähän muuta kantaa, kuin sen että koko ajan olen toivonut, että hankkeelle lupa myönnettäisiin. Se on varmaa, että tuli tai ei, PDF-lehdet varmasti ilmestyvät.. ennemmin tai myöhemmin.
Mielestäni jonkinlaisen vastauksen tekijänhaltia-taholta olisi voinut hankkeelle kyllä jo antaa. Ympäripyöreäkin olisi ollut merkki asian noteeraamista edes jollain tasolla.


Commodore Webring/Commodore-Foorumi ja näin ollen myös allekirjoittanut irtisanoutuu ("pesee kätensä") C= hankkeesta täysin jos hommaa lähdetään toteuttamaan ilman virallista lupaa. Toivon myös ettei skannailuun ryhdytä "omin päin" eikä myöskään Commodore-Foorumin nimissä.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Joulukuu 09, 2006, 18:41
Jep, samaten toivoisin, että laillista tietä edettäisiin. Kierron kautta kuulin, että muutama Amiga harrastaja olisi homman jo aloittanut. Eli jotakin kautta lehdet ennemmin tai myöhemmin varmaankin tulee.. Tästäkin syystä myönteinen päätös hankkeelle olisi suotavaa.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: ferrara - Joulukuu 10, 2006, 19:21
Jep, ja jos aloitankin skannailun, eivät skannaustulokset lähde mihinkään leviämään. Eli eipä tässä laittomuuksiin kannata tällaisen asian kanssa lähteä hosumaan. Lehden lopetuksesta on kuitenkin jo vuosia, joten ei asialla sellaista kiirettä ole.

Ajattelin vain varmuuden vuoksi aloittaa työn jo etukäteen. Työ ei olisi kuitenkaan hetkessä tehty, ja olen loppupeleissä melko optimistinen luvan saannin suhteen.

Omaan arkistointiin ja käyttöönhän lehden saanee skannata koneelleen ?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Joulukuu 15, 2006, 20:34
Olen jälleen pistänyt niin sähköpostitse kuin kirjallisesti kyselyä Mikrobitin päätoimittajalle digitoimisen puolesta. Jäämme odottamaan mitä tuleman pitää. Uskoakseni asiallinen ja sitkeä aiheesta "jankuttaminen" tuottanee edes jonkinlaisen tuloksen olkoon sitten myönteinen tai kielteinen. Jos myönteisen vastauksen saamme alkakaamme pohtimaan kuinka skannaus käytännössä toteutetaan ja vapaaehtoiset projektiin osallistujat huomioon ottaen tietysti Mikrobitin mahdolliset vaatimukset, mutta odotellaan nyt ensin rauhassa minkälaista valoa näytetään. Asia on ns. pitkissä kantimissa, mutta säännöllisesti aiheen tiimoilta tiedusteluja teen ja "metakkaa" pidän. Tärkeintä mielestäni on saada projektille oikeudenomistajan täydellinen siunaus ja tuki.

Jokainen voinee halutessaan antaa omissa nimissään projektin puolesta palautetta Mikrobitin suuntaan. Muistakaamme kohtelias ja asiallinen kommentointi antaa palautteen vastaanottajalle myönteisen kuvan projektin tarkoitusperistä.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Pitka_Masa - Tammikuu 04, 2007, 21:58
Lähetinpä itsekin vetoomukseni.

Ote viestistäni:
"Lehti kiinnostaa siis varmasti monia muitakin kuin 80-lukuun takaisin haikailevia veteraaneja ja retroharrastus on nykyään muutenkin kovasti pinnalla, joten kiinnostuksen puutteesta ei varmasti hanke olisi kiinni."


Siinä teille wanhoille pieruille.  ;)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Tammikuu 04, 2007, 22:42
Lainaus
Lähetinpä itsekin vetoomukseni.
Siinä teille wanhoille pieruille.  ;)

Yeah! Mukulat käy riehumaan! Teiniangstia ;)
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Pitka_Masa - Tammikuu 05, 2007, 20:49
"Tekijänoikeudet ovat SMF:n ja firma ei niistä luovu. Mutta - jos halukkaita skannaajia löytyy, voisi skannatut lehdet laittaa jakoon MikroBitin sivuilla (kreditoiden myös työn tehneitä) kaikille halukkaille. Miltä tämä kuulostaa?"

Otto Aalto

Eli mitäs sanotte?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Tammikuu 05, 2007, 21:16
Kiitos Pitka_Masa. Voin lähteä kyselemään miten asiaa ollaan Mikrobitin puolella ajateltu eli onko skannatut lehdet sitten kaikkien saatavilla vai tuleeko niistä vain tilaajien etu jolloin ketään tuskin jaksaa kiinnostaa niiden skannailu. Tähän voi vähitellen alkaa ilmoittautumaan jos on vapaaehtoinen lehtiä skannailemaan. Onko sitten suora skannaus PDF-muotoon se loogisin vaihtoehto?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Pitka_Masa - Tammikuu 05, 2007, 21:26
Olkka hyvät.  :) Toivottavasti koko kansa saa skanneja katsella.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Tammikuu 05, 2007, 21:53
Jos tuosta viestistä ymmärsin oikein olisi lehtien luku mahdollista kaikille...voin ryhtyä projektin yhteyshenkilöksi joka viesteilee tuonne Mikrobittiin päin. Haalitaan kasaan kiinnostuneita henkilöitä skannailemaan. Selvittelen asiaa lisää, että minkälaiset ovat MikroBitin vaatimukset ja katsotaan miten homma lähtee käyntiin.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Tammikuu 07, 2007, 14:19
Hieno juttu, että tämmöinen päätös tuli. Itsellä ei ole kuin 1 lehti, mutta voin osallistua sen skannaamisella.
Tärkein tieto olisi vähimmäisresoluutio skannaukselle ja se, että pitääkö teksti olla OCR-tunnistettu. OCR, kyllä onnistuu, mutta hidastaa toimenpidettä virheiden läpikäymisen vuoksi. Myös lehdessä oleviin mainoksiin haluaisin tietoa. Saako ne olla PDF-versiossa, vai pitääkö mainokset poistaa ?
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Tammikuu 08, 2007, 18:24
Virallista lupaa ei saatu!

Eli Otto Aallolta saamani vastauksen mukaan julkaisuun ei myönnetty lupaa.  Aalto selvitteli asiaa lehden entisen toimituspäällikön Tuija Lindenin ja heidän lakimiehensä kanssa. C=lehden aikaan tekijänoikeuskäytäntö on ollut toisenlainen kuin nykyään, t.s. tuolloin on ostettu vain kertajulkaisuoikeudet tekijöiltä. Tämä tarkoittaa, että heillä ei ole oikeuksia (niin kummalliselta kuin se kuulostaakin) C=lehden materiaalin uudelleenjulkaisuun. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ilman kaikkien lehden tekijöitten ja kuvien oikeuksienhaltioiden lupaa ei voida uudelleenjulkaista ainuttakaan lehteä, kenenkään toimesta.

Näin ollen homma tyssäsi sitten tähän. Valitettavaa, mutta yritän vielä tutkia onko muuta vaihtoehtoa.

Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Syntax_Error - Tammikuu 08, 2007, 21:02
No voihan Atari ST. .. >:( Olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta, että maalaisjärkeä olisi käytetty. C= lehdellä kun ei kaupallista arvoa ole... Ei nyt, eikä tulevaisuudessa. Lisäksi tekijänoikeuksien haltia + mikrobitti olisi saanut PR:ää ilman suuria investointeja.
Laki on laki. ei sille mitään voi. Tekijänoikeus on kyllä hyvä asia, mutta ehkä olisi korkea aika päivittää tätä(kin) lakipykälää.. Jonkinlainen "kuoleentumisaika" saattaisi säästää arvokastakin materiaalia jauhautumasta tekiänoikeusrattaisiin.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Tammikuu 09, 2007, 18:40
Lainaus
No voihan Atari ST. .. >:( Olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta, että maalaisjärkeä olisi käytetty. C= lehdellä kun ei kaupallista arvoa ole... Ei nyt, eikä tulevaisuudessa. Lisäksi tekijänoikeuksien haltia + mikrobitti olisi saanut PR:ää ilman suuria investointeja.
Laki on laki. ei sille mitään voi. Tekijänoikeus on kyllä hyvä asia, mutta ehkä olisi korkea aika päivittää tätä(kin) lakipykälää.. Jonkinlainen "kuoleentumisaika" saattaisi säästää arvokastakin materiaalia jauhautumasta tekiänoikeusrattaisiin.

Totta. Tekijänoikeus on toki hyvä asia, mutta jotain rajaa sentään. Teos jolla ei ole eikä tule olemaan enää minkään valtakunnan kaupallista arvoa eikä teosta tultaisi hyödyntämään uudelleenjulkaisun jälkeenkään kaupallisiin tarkoituksiin tulisi olla vapaata riistaa. Itsellä oli alusta alkaen lievä epäilys, että nihkeätä tulee olemaan, koska tätähän on toki yritetty aiemminkin. Tietysti teoreettinen mahdollisuus olisi jälestää artikkelien kirjoittajat ja pyytää heiltä luvat. Lukuisat heistä kuitenkin kirjoittelee eri medioihin joten homma voisi siltä osin onnistua eli saataisiin edes joitain arvokkaita artikkeleita skannattua digimuotoon...
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Pitka_Masa - Tammikuu 09, 2007, 21:04
Oli se hauskaa niin kauan kuin sitä kesti...  :-/
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: quenthal - Heinäkuu 15, 2007, 23:17
C-Lehden skannaukset voi varmasti laittaa abimeen, siellä näyttää olevan englanninkielisten lehtien lisäksi paljon myös muunkielisiä. Vaikka lähinnä amiga-lehtiin keskittyykin, menee mielestäni C-Lehti tuossa seurassa oikein hyvin.

http://amr.abime.net/

Edit: Jahas, olisi pitänyt lukea koko threadi ennen tätä kommenttia... :-/
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Rockford - Maaliskuu 04, 2009, 12:03
Kuinkahan mahtaa olla niiden ohjelmalistausten kanssa, joska julkaistiin c=lehdissä aikoinaan? Saakos niitä vapaasti levittää vai onko ne jollain tavoilla sidottu tekijänoikeuksiin?
Ja jos ei ole, niin mistä mahtaisi heitä saada.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Antti - Helmikuu 26, 2010, 13:28
Löytyisikö keneltäkään skannattuna C-lehden numeroita 1-4/87, 1-2/88 ja 1/92? Voin antaa vaihdossa muiden numeroiden skannauksia.
Otsikko: Re: C= Lehti
Kirjoitti: Firebird - Maaliskuu 16, 2010, 18:45
jos lehden oikeudet eivät ole käytännössä kenenkään hallussa eikä kukaan voi tehdä niillä rahaa, eikö tästä seuraa myös, ettei kukaan haasta ketään oikeuteen asian tiimoilta, tapahtuipa mitä tahansa?

noh, toivottavasti joku skannaa lehdet ja vuotaa pakettina nettiin... kun lakimiehet ei osaa, niin kansalaiset pelastakoon tilanteen

(ja tämä on vain minun mielipiteeni)
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: romppainen - Joulukuu 07, 2010, 15:05
Nyt joutuin kotipaketin noutoon niin kauan kuin nuo ovat saatavilla:

http://amiga.unikko.org/C-lehti/ (http://amiga.unikko.org/C-lehti/)

Korostan että kunnia tästä kulttuuriteosta ei kuulu minulle, törmäsin yllätyksekseni ko. linkkiin eräällä toisella foorumilla.
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: Jake64 - Joulukuu 07, 2010, 21:15
Tuli kotipaketista joulupaketti  ;D
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: bloodycut - Joulukuu 14, 2010, 21:18
Nyt joutuin kotipaketin noutoon niin kauan kuin nuo ovat saatavilla:

[url]http://amiga.unikko.org/C-lehti/[/url] ([url]http://amiga.unikko.org/C-lehti/[/url])

Korostan että kunnia tästä kulttuuriteosta ei kuulu minulle, törmäsin yllätyksekseni ko. linkkiin eräällä toisella foorumilla.


Kiitos Romppanen!
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: janikosk - Huhtikuu 18, 2011, 15:17
Mahtava paketti!  ;D Vieläkö löytyisi vanhoista mikrobiteistä samankaltainen setti niin avot  :P
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: m.u.l.e. - Kesäkuu 12, 2011, 16:26
Oijoi... Tuo C=lehti paketti oli tosi mukava! Itse löysin aikoinaan jostakin Zzap64 -setinkin, ilmeisesti kaikki numerot PDF:nä, ja hakusessa olisi vielä C+VG-kokoelma sekä MikroBitin 80-luvun lehdet. Löytyisikö jostakin?
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: virgo - Heinäkuu 12, 2011, 20:43
tätä on etsitty kotipaketti tänne myös
vanhat bitit ja c= lehdet jäivät jossainvaiheessa elämästä jälkeen ja katosivat siliän tien
onneksi tuo paketti paikkaa melkoisen paljon ;)

Kiitos tekijöille jos tätä kautta heidät tavoittaa o7
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: rams - Heinäkuu 12, 2011, 22:31
Oijoi... Tuo C=lehti paketti oli tosi mukava! Itse löysin aikoinaan jostakin Zzap64 -setinkin, ilmeisesti kaikki numerot PDF:nä, ja hakusessa olisi vielä C+VG-kokoelma sekä MikroBitin 80-luvun lehdet. Löytyisikö jostakin?


Kannattaa muuten vilkaista tätä kokoelmaa: http://www.bombjack.org/commodore/ (http://www.bombjack.org/commodore/). Sieltä löytyy iso kasa kirjoja ja lehtiä.
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: Jake64 - Heinäkuu 12, 2011, 23:23
Bombjackista on imutettu aika monta kirjaa  :D
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: C64'er - Marraskuu 22, 2011, 20:01
Oijoi... Tuo C=lehti paketti oli tosi mukava! Itse löysin aikoinaan jostakin Zzap64 -setinkin, ilmeisesti kaikki numerot PDF:nä, ja hakusessa olisi vielä C+VG-kokoelma sekä MikroBitin 80-luvun lehdet. Löytyisikö jostakin?


http://www.zzap64.co.uk
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: m.u.l.e. - Joulukuu 06, 2011, 12:26
Juu Bombjack on tuttu mesta mutta edelleen 80-luvun MikroBittejä haikailen.
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Huhtikuu 16, 2013, 19:15
Nämä ovat olleet kyllä ahkerassa selailussa. Nyt sain vihdoin itsestäni sen verran irti, että sain käännettyä nämä pdf-muotoon. Nyt on huomattavasti mukavampi selailla näitä iPad:lla ja lisäillä myös kirjanmerkkejä etc. :)

Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: fmatic - Helmikuu 01, 2015, 13:31
Jos näitä joku kaipailee PDF-muodossa, niin yv allekirjoittaneelle!  :old:
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: C64'er - Maaliskuu 07, 2016, 22:09
Onkohan kukaan koskaan scannanut PDF muotoon vanhempia Mikrobitti lehtiä KOKO 80- ja 90-luvun.
Sekä sellaista lehteä kuin Info Computer Club lehtiä (oli sävyltään vihreä).
Sekä KAIKKI vuosikerrat Printti lehdestä (tämä lehtihän teki kuoleman 90-luvun alussa).

PS. tietääkö kukaan mistä saitista löytyisi täydellisin kokoelma Computer & Videogames lehtiä. Joitakin saitteja olen löytänyt. Mutta näissä ei ole edes kaikkia numeroita.
Otsikko: Vs: C= Lehti
Kirjoitti: virgo - Maaliskuu 09, 2016, 01:01
ainakin ZAPin kaikki lehdet on jossain jaossa...